Killi formasyon, yağmur ve depremlerle gelen

Killi formasyon, yağmur ve depremlerle gelen heyelan -ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Perinçek: -Yağmur, killi formasyon ve zaman zaman meydana gelen artçı depremler heyelanları tetikleyen unsurlardır


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yağmur, killi formasyon ve zaman zaman meydana gelen artçı depremlerin, heyelanları tetikleyen unsurlar olduğunu söyledi.
     Perinçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda Çanakkale bölgesinde bazı heyelanların yaşandığına dikkat çekti.
     Çanakkale Boğazının iki yakasında özellikle Anadolu yakasında killi bir formasyon bulunduğunu, bunun bir kısmının da killi topak olduğunu kaydeden Perinçek, killi yerlerin çok çabuk su aldığını, kilin su aldıktan sonra kaygan bir zemin oluşturduğuna işaret etti.
     Bunun da kaymalara neden olduğunu dile getiren Perinçek, heyelanların oluşmasında birinci derecede sorumlunun, formasyonun kendisinin olduğunu kaydetti.
     Çanakkale Boğazında, yamaç eğilimlerinin fazla olduğu yerlerde heyelanların fazla yaşandığına dikkat çeken Perinçek, yamaç eğimi artıkça, killi formasyonun daha etkili hale geldiğini bildirdi.
     Perinçek, Üstten sızan sular, killi formasyona gelince yüzeye çıkamaya başlıyor ve o killi zemin üzerinde kaygan bir zemin oluşturuyor. Killi formasyon suya doyduğu zaman akıcı hale gelmeye başlıyor, plastik hale geliyor. Üstteki yükü taşıyamıyor ve aşağıya doğru kaymasına neden oluyor. Yani heyelanların birinci sorumlusu killi formasyon dedi.
     Aşırı yağışlarında heyelanların yaşanmasına neden olduğunu belirten Perinçek, bu çok fazla yağışın meydana geldiğini, ocak ve şubat aylarının ortalamaların, 2,5 misli yağmurun yağdığını belirtti. Perinçek, şunları kaydetti:
     Zaman zaman Bozcaada civarlarında çok sayıda artçı deprem oluyor. Biz onları duymuyoruz, ama toprak duyuyor. Bütün alanda yağmur, killi formasyon ve zaman zaman meydana gelen artçı depremler heyelanları tetikleyen unsurlardır. Bir de eğer biz insan olarak yamaç eğimini artırırsak, yamacın altını oyarsak bu da heyelan oluşmasında etkili oluyor.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Killi formasyon, yağmur ve depremlerle gelen Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER