Kırıkkalede Dumansız Hava Sahası çalışmaları

Kırıkkalede Dumansız Hava Sahası çalışmaları -Halk Sağlığı Müdürü Güngüneş: -Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Aktif ve pasif sigara içiciliği


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.
     Güngüneş, Dumansız Hava Sahası projesi kapsamında yaptığı açıklamada, çok sayıda kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu, halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konulardan biri olduğunu kaydetti.
     Artık ilkokullarda bile bilinen bir genel kaidenin bulunduğunu ifade eden Güngüneş, şöyle konuştu:
     Sigara içme=akciğer kanseri. Akciğer kanserlerinin yüzde 90ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80inin, kadınlarda yüzde 75inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, prostat rahim ağzı ve kan kanserlerinin nedenleri arasında olduğunu göstermiştir. Ülkemizde sigara alışkanlığı ortaokul çağlarında bir özenti ve hevesle başlamaktadır. Ortaokul öğrencilerinin yüzde 37sinin üniversite öğrencilerinin yüzde 50sinin sigara içtiği, ayrıca işçilerin yüzde 70i, kadın memurların yüzde 49unun sigara tiryakisi olduğu, Türkiyede erkeklerin yüzde 63ünün kadınların ise yüzde 25nin sigara içtiği araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.
     Güngüneş, sigaranın insanın kendisine zararı olduğu gibi başkalarına da zararı bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sigara içen kimseler çeşitli hastalıklara yakalanmakta bu hastalıklar o kişinin çocuklarına da kalıtsal bir hastalık olarak geçmektedir. Gelecek nesillerde tehlike içindedir. Sigara içen kimseler aile efradına ve çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyenlerde sigara dumanı sebebiyle büyük oranda etkilenmektedir. Özellikle kapalı bir odada içilen sigara doğrudan herkesi etkilemektedir. Kapalı salonlar, toplu taşıma araçları sigaranın en çok zararlı olduğu mekanlardır. Bu mekanlarda azda olsa içilen sigaralar içmeyenlere de zarar vermektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı hesaplarına göre dünya üzerinde 1 milyar 370 milyon insanın sigara tiryakisi olduğu bildirilmiştir. İnsanlık alemi açısından da korkunç bir rakamdır. Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülke ekonomileri sigara tüketiminden büyük oranda zarar görmektedir. Türkiyede yılda 76 milyar 500 milyon adet sigara tüketilmektedir. Sigara tüketiminde Türkiye, dünyada 4. sırada gelmektedir. Türkiyede sigara tiryakilerinin sayısı 20 milyon, her üç kişiden biri sigara tiryakisidir. Tiryaki olmayıp da sigara içenleri bu rakama ilave etsek karşımıza korkunç bir rakam çıkmaktadır.
     Güngüneş, 4207 sayılı tütün ürünleri hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesi ile kapalı ortamlarda sigara yasağına bağlı olarak başkasının içtiği sigara dumanına maruziyet geçmiş yıllara göre azaldığını bildirdi.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Kırıkkalede Dumansız Hava Sahası çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER