Kız çocuklarının okullaşması

Kız çocuklarının okullaşması -Van Valisi Karaloğlu: -Kız çocuklarının önündeki tek engel, toplumunun eğitilmemesinden kaynaklanıyor -Anneyi cahil bırakırsanız toplumu cahil bırakırsınız


VAN (A.A) - Van Valisi Münir Karaloğlu, Kız çocuklarının önündeki tek engel, toplumunun eğitilmemesinden kaynaklanıyor dedi.
     Ahmet Yurtsever Kız Teknik ve Meslek Lisesi Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümünde okuyan 30 öğrenciyi Vali Ali Paşa Toplantı Salonunda kabul eden Van Valisi Münir Karaloğlu, burada kız öğrencilerle bir süre sohbet etti.
     Okul Müdürü Habip Akyol ve öğretmenlerinin de bulunduğu sohbette konuşan Vali Karaloğlu, öğrencilerin okudukları bölümün önemine vurgu yaparak, eğitimlerine devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.
     Öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları cevaplandıran Karaloğlu, Vanda kız çocuklarının mutlaka okumaları gerektiğini ifade etti.
     Öğrencilerden okudukları okul ve bölümleriyle ilgili olumlu tepkiler alan Karaloğlu, Kız çocuklarının okuması, eğitimin önünün açılması ve onlara destek olunması gerekir. Kız çocuklarının önündeki tek engel, toplumunun eğitilmemesinden kaynaklanıyor. Biz zamanında toplumu eğitseydik, eğitimin önemini anlatabilseydik, bu bölgede kız çocukları daha rahat okutulacaktı diye konuştu.
    
     -Anneyi cahil bırakırsanız toplumu cahil bırakırsınız
    
     Özellikle doğuda kız çocuklarının okumasını çok önemsediğini vurgulayan Karaloğlu, toplumu ancak annelerin eliyle dönüştürülebileceğini söyledi.
     Annelerin ilk öğretmen olduğunu, bu nedenle anneleri iyi eğitilmesi gerektiğini ifade eden Karaloğlu, şöyle konuştu:
     Anneleri ne kadar iyi eğitirsek, toplumu o kadar iyi eğitir ve o kadar iyi yetiştiririz. Onun için sizlerin, kız çocuklarımızın okuması, hayatın içinde olması, üretimin içinde olması bizi son derece memnun ediyor. 2009 yılında Vanda sadece 1 tane kız meslek lisesi vardı. Şimdi ise yeni açılan kız meslek liseleri ile birlikte bu sayı 7ye çıktı. Şu an hemen hemen her ilçemizde bir tane kız meslek lisesi var. Tek bir gayemiz var. O da ailelerin, çocuklarını okula, liseye göndermesidir. O alternatifi de velilerimize vermek için gayret içindeyiz. Bu okullarımızın sayısını daha da artıracağız. Sizin gayretli ve istekli olmanız çok önemlidir. İdareciler olarak ne yaparsak yapalım, sizde bir gayret, bir istek yoksa bizim bütün çabalarımız boşa çıkar.
     Son yıllarda hükümetin kız çocuklarının okuması noktasında pozitif bir ayrımcılık yaptığını da hatırlatan Karaloğlu, bunun için Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) yardımlarından kız çocuklarına daha fazla destek verildiğini anımsattı.
     Toplumun ilk öğretmeninin anne olduğuna vurgu yapan Karaloğlu, şöyle devam etti:
     Çocuğun ilk öğretmeni anne. Anneyi cahil bırakırsanız toplumu cahil bırakırsınız. Onun için kız çocuklarını daha iyi yetiştirmek istiyoruz. Özellikle bölgede, orta öğretimde kız çocuklarının okullaşmasında iyi değiliz. Erkeklerde okullaşma oranımız daha fazla. Maalesef aileler nedense kız çocuklarını okutmak istemiyor. Bunu mutlaka kırmamız lazım. Bu, biraz da kız çocuklarının elinde. Kız çocuklarının okula gidiş gelişleri, mahalledeki varlığı biz idarecilerinin de işini kolaylaştıracaktır. Bir öğrenci eğer ekonomik sıkıntı dolayısıyla okula gidemiyorum diyorsa, bunun vebali önce idarecilerin sonra da vali olarak benim üzerimedir. Onun için mutlaka kız çocuklarını okutmamız lazım.
     Öğrencilerin 18 Martta Çanakkaleye gitme isteklerine sıcak bakan Vali Karaloğlu, okullarının kütüphanesi için de yardımcı olacakları sözünü verdi.
     Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret, çekilen hatıra fotoğrafı ve ardından Karaloğlunun öğrencilere birer takım kalem ve kitap hediye etmesiyle sona erdi.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Kız çocuklarının okullaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER