Kocaelide kentsel dönüşüm çalışmaları başladı

Kocaelide kentsel dönüşüm çalışmaları başladı -Çalışmalar kapsamında, Gölcükte depremde ağır hasar gören ve kullanılmayan 12 dairelik 2 blok yıkıldı -Vali Ercan Topaca, Bu çalışmalar sonucunda, 7-8 şiddetinde deprem olduğu zaman


KOCAELİ (A.A) - Kocaelide kentsel dönüşüm çalışmaları, Gölcükte ağır hasarlı oldukları belirlenen 12 daireden oluşan 2 blokun yıkılmasıyla başladı.
     Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Gölcük Denizevler Mahallesindeki blokların yakımı öncesinde yaptığı konuşmada, bugün Kocaeli ve Türkiye için tarihi bir gün yaşandığını belirterek, Türkiye genelinde 35 ilde buna benzer faaliyetlerin yapıldığını ifade etti.
     Kentsel dönüşümün amacının depreme dayanıklı sağlam konut, güzel şehirler yapmak olduğunu dile getiren Topaca, bu çerçevede çok geniş kapsamlı bir çalışma başlatıldığını kaydetti.
     Söz konusu çalışmalarda yeni yasal düzenlemenin çıktığını, bu kanunun çıkmasıyla birlikte bazı belirsizliklerin ortadan kalktığını dile getiren Topaca, özellikle deprem sırasında yaşanan sıkıntılar ve bu sıkıntıları tedavi etmek için alınacak tedbirler konusunda mevzuatta bazı boşlukların bulunduğunu bu yasayla bunların giderildiğini söyledi.
     Topaca, bu yasanın çıkmasıyla birlikte, afet riski altında bulunan ve dayanıklı olmayan yapıların yıkılması ve yeniden daha sağlıklı yapıların yapılması için vatandaşların mağduriyetine sebep olan değişikliklerin giderildiğini anlatarak, Ne oldu- Hasarlı bir binada oturuyorsa vatandaşımız, öncelikle mülkiyet kendininse, bunun herhangi bir hak mağduriyeti olmayacak şekilde kendi mülküne eş yapılacak değerleme yöntemiyle ona eş değerde bir mülkün, bir konutun verilmesinin önü açıldı şeklinde konuştu.
     Halen oturulan orta, ağır ya da hafif hasarlı binaların yıkılması ve dönüştürülmesinde çeşitli engellerle karşılaşılacağını dile getirerek, söz konusu yasanın bu engellerle karşılaşmamak amacıyla çıkarıldığını ifade etti.
    
     -Depremlerde yıkılmayan kent hayal ediyoruz
    
     Topaca, bu yasa çerçevesinde bütün Türkiyede çalışmalara başlandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
     Bugün 35 ilimizde aynı çalışmalar yapılıyor. Yıkım ve dönüşüm faaliyetleri başladı. Peyderpey 81 ilimizde de başlayacak. Bu çalışmalar sonucunda, tertemiz, pırıl pırıl, sağlam, depreme dayanıklı, kullanışlı, sosyal donatı alanları tam, parkı, bahçesi, yolu, her türlü imkanı olan konutlar, sosyal tesis, alışveriş merkezi parkları, hepsi iç içe ve herhangi bir afet ve deprem durumunda 7-8 şiddetinde deprem olduğu zaman yıkılmayan, ayakta kalan, insanı koruyan, hatta deprem sırasında sığınacağımız, içinden çıkma gereği duymayacağımız bir kenti şehir, bir ülke hayal ediyoruz.
     Bunun başlangıcının, depremden sonra yapılan birçok mevzuat değişikliğiyle temellerinin atıldığına dikkati çeken Topaca, Kocaelide 3 bin 751 orta hasarlı binanın bulunduğunu, bunların yaklaşık 13 bininin konut olduğunu dile getirdi.
     Topaca, bu konutların önemli bir kısmını vatandaşların hala kullandığını anlatarak, Bu, açıkçası bizi korkutuyor, uykularımızı kaçırıyor, bizi ürkütüyor. Allah korusun bir deprem anında, bu binaların bizler için, vatandaşlarımız için, risk teşkil ettiğini hepimiz biliyoruz. Bunu belki en iyi vatandaşlarımız anlar. Tekrar bir afetle karşılaşmayacağımın garantisi yok dedi.
     Türkiyenin deprem kuşağında olduğunu ve özellikle Kocaelinin bu deprem kuşağından en çok etkilenecek kentlerden olduğunu belirten Topaca, bu nedenle bu işe daha çok önem vermeleri gerektiğini dile getirdi.
    
     -Vatandaş bize baskı yapsın-
    
     Vali Topaca, vatandaşların konutlarının dönüştürülmesi konusunda kendilerine baskı yapmasını istediğini ifade eden Topaca, Biz sizin bu binalarınızı yıkmak durumunda kalmayalım. Sizin için şayet bunu yapmadığımız takdirde, Allah korusun herhangi bir afet vuku bulduğunda can ve mal kayıpları yine yüksek olacaktır. Bunu asla arzu etmeyiz. Bu hususta istekli bir Başbakanımız var. istekli hükümetimiz var. Bu işe bakan, bakanımız eski bir TOKİ başkanı, inşaatçı, müteahhit, Türkiyede bu işi en iyi yapanlardan bir tanesi. Onlar bizi sıkıştırıyor, Hadi başlayalım, Kentlerimizi, ülkemizi bu orta hasarlı binalardan kurtaralım diye... şeklinde konuştu.
     Orta hasarlı binalarda oturanları tek tek duyurduklarına dikkati çeken Topaca, bunlardan güçlendirilmesi yapılmamış binalarda oturan vatandaşların durumlarını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.
     Vali Topaca, hasarlı binaların tamamını sağlam hale getirene kadar bu çalışmaların devam edeceğini kaydederek, bu konuda vatandaşlardan anlayış ve destek beklediklerini dile getirdi.
     Bugün başlatılan çalışmanın Kocaeli ve Türkiyeye hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Topaca, Bu çalışmaların sağlıklı ve güzel konutların yapılmasına vesile olmasını diliyorum. Herhangi bir deprem sırasında da hiç kimsenin burnun kanamayacağı, hiç kimsenin hayatını kaybetmeyeceği bir konut ve şehir yapısına ulaşmasını diliyorum ifadesini kullandı.
     Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da 1999 depreminin hiç unutulmaması gereken bir felaket olduğunu ifade ederek, birinci derece deprem kuşağında olan Kocaelide depreme göre yaşayacaklarını ve konutları, okulları, iş yerleri ile camileri buna göre yapacaklarını söyledi.
     Konuşmaların ardından Vali Topaca ve beraberindekiler, kepçe operatörlerine talimatı vererek yıkım çalışmalarını başlattı.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaelide kentsel dönüşüm çalışmaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER