Küçük Semrayı hayatta tutabilmek için herkes

Küçük Semrayı hayatta tutabilmek için herkes seferber oldu -Vücuduna yeteri kadar kan pompalanmadığı için solunum sıkıntısı ve kalp yetmezliği çeken 6 aylık Semranın, kaldırıldığı hastanede duran kalbi iki kez çalıştırıldı -Komaya


KONYA (A.A) - Metin Bolat - Kalp yetmezliği nedeniyle vücuduna yeteri kadar kan pompalanmayınca duran kalbi iki kez çalıştırılan 6 aylık küçük Semra, Şanlıurfadan ambulans uçakla getirildiği Konyada, geçirdiği operasyonlarla hayata bağlandı.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Adıyamanın bir köyünde yaşayan Ayfer (27) ile Abdurrahman Doğan (30) çiftinin ikinci çocukları Semra, 5 aylıkken rahatsızlandı.
     Adıyamanda götürüldüğü hastanede küçük çocuğun iki kez duran kalbi tekrar çalıştırıldı.
     Solunum cihazına bağlandıktan sonra Şanlıurfada bir hastaneye sevk edilen Semranın vücuduna yeteri kadar kan pompalanmadığı için solunum sıkıntısı ve kalp yetmezliği çektiği tespit edildi.
     Yorgun düşen kalbi küçücük bedenini taşımakta zorlanan Semra için geçen her saniye aleyhine işlemeye başladı.
     Komaya giren ve ölümü beklenen küçük çocuğun kalbinin durmaması için adeta zamanla yarışıldı. Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Konyaya getirilen küçük Semra, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı.
     Zaman kaybetmeden Semranın kalbindeki ana atar damar (aort) ile akciğere giden ana damar arasındaki açıklık kapatıldı. Ana damardaki (aort) darlık giderilirken, akciğerindeki yaygın hava kesecikleri de tedavi edildi.
     Solunum cihazından çıkarılan ve hayati tehlikeyi atlatan Semranın hasta olan kalbi, doktorların müdahalesi sayesinde artık daha sağlıklı atıyor.
    
     -Çoktan kaybetmiş olabilirdik-
    
     SÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Öç, AA muhabirine, küçük çocuğun kendilerine getirildiğinde kalp fonksiyonlarının çok kötü olduğunu söyledi.
     Kalbinin yeteri kadar kan pompalanmadığı görülen çocuğun, hastaneye geldiğinde hayati tehlikesinin çok yüksek olduğunu dile getiren Öç, Semranın her an kaybedilme riskinin bulunduğuna dikkati çekti.
     Ana atar damardaki darlığın giderilmesi için vücudun aşağı kısmına giden kanı durdurduklarını anlatan Öç, şunları kaydetti:
     Buradaki damarın 1,5 santimetresini kestik. Darlığı ortadan kaldırdıktan sonra burayı tekrar birleştirdik. Aort ile akciğer arasındaki açık olan damarı kapattık. Akciğerindeki yaygın hava keseciklerini onardık. Artık solunum cihazına bağlanmayan Semra, hayati tehlikeyi atlattı. Burada önemli olan; küçük çocuk için herkesin elinden geleni yapmış olması. Her geçen saniye aleyhine işleyen küçük çocuğu, ambulans uçakla hastanemize sevk edilmiş olmasaydı çoktan kaybetmiş olabilirdik. Sağlık Bakanlığına bu tür uygulamaları için ayrıca teşekkür ederiz.
    
     -Şimdi çok şükür durumu iyi-
    
     Anne Ayfer Doğan ise şimdi 6 aylık olan kızlarının rahatsızlanmasından sonra çok kötü günler yaşadıklarını ifade etti.
     Komaya giren, günlerce yoğun bakımda solunum cihazıyla yaşatılan Semranın ölüm haberini beklemeye başladıklarını aktaran Doğan, Kızımın ölümünü bekliyorduk. Şimdi çok şükür durumu iyi. Onu tekrar sağlıklı şekilde kucağıma aldığım için çok mutluyum. Kızımı hayatta tutan herkese çok teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Küçük Semrayı hayatta tutabilmek için herkes Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER