Madenciler en çok göçükte ölüyor

Madenciler en çok göçükte ölüyor -TTK Genel Müdürü Burhan İnanın yayımladığı İş Kazaları ve Önlemleri konulu genelgeye göre, sıfır ölümlü kaza ve 1500ün altında yaralanma hedefleyen kurumda, 1941den itibaren ölümlü kazalar içi


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnanın yayımladığı İş Kazaları ve Önlemleri konulu genelgeye göre, sıfır ölümlü kaza ve 1500ün altında yaralanma hedefleyen kurumda, 1941den itibaren ölümlü kazalar içinde 1. sırayı yüzde 44le göçükler yer alıyor.
     İnanın yayımladığı ve Karadon Kozlu, Armutçuk, Üzülmez ve Amasra müessese müdürlüklerine gönderilen 23 sayfalık genelgede, kurumun sıfır ölümlü iş kazası hedefine rağmen 2012nin 6 ölümlü ve 2 bin 707 yaralanmalı kazayla sonuçlandığını belirtildi.
     Yaşanan kazaların büyük kısmının basit önlemlerle kolaylıkla önlenebileceği ifade edilen genelgede, göçük, havalandırma ve gazla mücadele, yangın ve patlamalar, patlayıcı madde kullanımı, yer altı elektrik teçhizatı, nakliyat, makine, elektrik ve denetimler konusunda alınacak önlemler sıralandı.
    
     -Göçüklere karşı alınacak tedbirler-
    
     Genelgede 1941den itibaren ölümlü kazalar içinde 1. sırayı yüzde 44le göçüklerin aldığı, yaralanmaların da yüzde 78sine neden olduğu vurgulandı.
     Göçüklerin pano ayak üretim yerlerinde en büyük kaza potansiyelinin oluştuğu belirtilen genelgede, sıralanan tedbirlerden bazıları şöyle:
     -Yer altında açık tutulması gereken her yerde tavan kendini taşıyacak kadar sağlam olmadıkça tahkimat yapılması zorunludur.
     -Tahkimatı alınan sahalara hiç kimsenin girmesine izin verilmeyecektir.
     -Ayak gerisinde göçmeye terk edilen yerlere kesinlikle girilmeyecektir.
     -Tahkimatı tamamlanmayan veya arkası düşmeyen kısımlarda arından kömür kazılması, sarma çalışması yasaktır.
     -Yüksek ayaklarda mutlaka iskele üzerinde çalışma yapılacaktır.
     -Eski çalışmalarda tahkimatın yetersiz kalabileceği göz önüne alınarak daha sıkı kontrol ve titiz takip edilerek göçük oluşmasına imkan verilmeyecektir.
     -Terk edilen yerlerin giriş kısımları insan geçemeyecek şekilde kapatılacaktır.
    
     -Atmosfer basıncına göre metan kontrolü-
    
     Genelgede, çalışılan iş yerlerinin yeterli miktarda temiz havayla havalandırılacağı, metan birikimine izin verilemeyeceği belirtilerek, Ocak havası içerisinde bulunan gazlar yangın ve patlama riskini de birlikte taşırlar. Bu nedenle gaz değerleri yasal sınırlar içinde kalacak şekilde havalandırma yapılacaktır. Metan oranı yüzde 1de patlayıcı madde atımı yapılmayacak, elektrikli ekipman otomatik devre kesme tertibatına bağlanacak, yüzde 1,5ta elektrik kesilecektir ifadeleri kullanıldı.
     Kurtarma faaliyetleri hariç, ocak havasında metan konsantrasyonu yüzde 2 olduğunda çalışma durdurularak ocağın terk edileceği vurgulanan genelgede, atmosferik basınç değişimlerinin sürekli takip edilmesi, atmosfer basıncı düşmelerinde ocakta metan gazı artışının dikkatle takip edilmesi de istendi.
     Genelgede, metan konusundaki önlemler şöyle sıralandı:
     -Grizu temizleme işleri uzman kişilerce, kritik işler talimatına uygun olarak yapılacak.
     -Acil durumlarda kaçış için işçilere uygun koruyucu gaz maskeleri verilecek, kullandırılması sağlanacak.
     -Degaj olasılığı bulunan alanlarda her vardiyada en az iki defa gaz kontrolü yapılacak.
     -Degaja müsait yerlerde çalışanlar oksijenli tip ferdi kurtarıcıyla donatılacak.
     -Kontrol sondajlarında arıza zonlarına yaklaşıldığında degajdan şüphelenildiğinde veya kömür damarına en az 5 metre kala degaj sondajına başlanacaktır.
    
     -Tedbirlere uymayanlar hakkında yasal işlem-
    
     Alınacak denetimler kapsamında ocağa giren tüm personel sigara, kibrit gibi yanıcı ve yakıcı malzemelerle ilgili olarak güvenlik kontrolünden geçirileceği ifade edilen genelgede, üzerinde bu tarz malzemeler tespit edilenler hakkında yasal işlem yapılacağı kaydedildi.
     Genelgede, tüzük, yönetmelik ve yönerge hükümlerine riayet edilerek çalışılması ve alınan tedbirlere uyulması, gerekli dikkat ve özeni göstermeyenler hakkında yasal işlem yapılacağı ifade edilerek, kurumun iş yerlerinde faaliyet gösteren yüklenici ve 3. şahıs çalışmalarında da gereken özen ve dikkatin gösterilmesinin sağlanacağı bildirildi.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Madenciler en çok göçükte ölüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER