Manavgatta Yazma Şenliği düzenlendi

Manavgatta Yazma Şenliği düzenlendi


ANTALYA (A.A) - Türkiye-Hollanda ortaklı bir oturma grubu üreticisinin Manavgattaki yeni mağazasında organize ettiği Yazma Şenliği başladı.
     Şenliğe Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Geyikoğlu, mağaza yetkileri ve çok sayıda davetli katıldı.
     Şenlik kapsamında mağazaya kurulan stantta, Bedri Rahmi Eyüboğlunun gelini Hughette Bouffard Eyüboğlu, katılımcılara yazma tekniğini ve uygulamasını öğretiyor. Yazma Şenliğinde katılımcılara motiflerin özel bir yöntem ile kalıplara çıkartılmasını gösteren Eyüpoğlu, kalıp oyma ve yazma motiflerinin kumaşlara taşınmasını da öğretiyor.
     Hughette Bouffard Eyüboğlu, yaptığı açıklamada, şenlikte yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, 25 yıldır yazma sanatı ile uğraştığı söyledi.
     Anadolu motiflerini, balık, çiçek gibi doğaya ait simgeleri ve köylü kadın figürlerini geleneksel kalıp kalem yöntemiyle yazmalara uyguladıklarını bildiren Eyüpoğlu Keyifli bir işe imza attık. Burada olmaktan son derece memnunum. Ailem üç kuşaktır yazmacılık sanatına emek veriyor. Yazma Şenliği, yazma sanatının gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık edecek dedi.
     Yazmacılığın Türkiyede unutulmaya yüz tuttuğunu kaydeden Eyüboğlu, Son zamanlarda yazma unutulmasın diye değişik yerlerde çalışmalar düzenledik. Bu çalışmalardaki amacımız yazma sanatının unutulmaması. Ancak günümüzde birçok geleneksel el sanatında olduğu gibi yazmacılık da yok olmak üzere. Yazmacılığın merkezi Tokatta bile çok basit bir iki örnek dışında orijinal yazmacılık serigrafi baskı yapılıyor diye konuştu.
     Yazmacılığın bir günlük bir eğitimle bile öğrenilebildiğine vurgulayan Eyüboğlu, Eskiden ustalar yazma kalıplarını ıhlamur ağaçlarıyla yaparlardı. Ancak ıhlamur ağacı hem çok ağır hem de çok pahalıydı. Rahmetli Bedri Bey, strafor kullanarak bunu yaptı. Kalıp üretmek böylece oldukça kolaylaştı diye konuştu.
     Yazmacılıkta kalıpların değişik şekillerde kullanılabildiğine anlatan Eyüboğlu, yazma için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
     Baskı yapılacak olan resimlerin çizilmesi, resimlerin karbon kağıt vasıtasıyla strafor üzerine aktarılması, çizimi yapılan straforun üzerinde kalıpların hazırlanması, kalıpların boyanarak pamuklu, kadife ya da ipek kumaş üzerine baskılarının yapılması.
     Yazma Şenliği, 20 Ekimde sona erecek.
    
     Muhabir: Mustafa Taş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Manavgatta Yazma Şenliği düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER