Milletvekili Baldan Başkanlık Sistemi raporu

Milletvekili Baldan Başkanlık Sistemi raporu -Rapordan: Başkanlık sistemi verimlilik açısından daha etkindir -Başkanlık sistemi tartışmalarını sadece başkanın rolü üzerinden tartışmak da eksik ve hatalı olacaktır


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, başkanlık sistemine geçilmesinin, Türkiyede verimlilik bakımından daha etkin olacağını bildirdi.
     Bal tarafından hazırlanan ve basın kuruluşlarına dağıtılan Başkanlık Sistemi, Türkiyenin Sorunlarını Çözer mi- başlıklı raporda, Türkiyede sistem tartışmaları yapılması ve sistem değişikliğinin lüks değil, aksine bir zaruret olduğu belirtildi.
     Yaklaşık son 30 yıldır siyaset sahnesinde konuşulan ancak uygulamaya dönük somut adımlar atılamayan başkanlık sisteminin, son zamanlarda yeniden tartışma konusu olduğu ifade edilen rapora, şöyle devam edildi:
     Başkanlık sisteminin kazandıracakları ve kaybettireceklerini tartışmak yerine, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanın şahsı üzerinden sistemin tek adamlık, diktatörlük getireceği gibi bilimsellikten uzak kriterlerle görüşler açıklanmakta, bu da bizi sonuca götürememektedir. Başkanlık sistemi tartışmalarını sadece başkanın rolü üzerinden tartışmak da eksik ve hatalı olacaktır. Başkanlık sistemi tartışılırken, bu sistem içinde yargının, Meclisin, milletvekillerinin rolü de konuşulmalı, devlet mekanizması içindeki diğer erklere üzerindeki etkisi, olumlu ve olumsuz yönleri göz önüne alınmalıdır.
     Türkiyede sistem değişikliği tartışmalarında karşımıza ikinci alternatif olarak yarı başkanlık sistemi çıkmaktadır. Yarı başkanlık sistemi yürütmede çift başlılığı ortadan kaldırmadığı gibi koalisyonlar ve kısa süreli hükümetlere de çözüm sunamamaktadır. Yarı başkanlık sisteminde tıpkı parlamenter sistemde olduğu gibi yürütmede cumhurbaşkanı ve başbakan görevlerine devam etmektedir fakat yetkilerin dağılımında cumhurbaşkanı lehine değişiklikler yapılmaktadır. Yarı başkanlık sistemi parlamenter sistemin en büyük sorunları olan kısa süreli hükümetler, koalisyon hükümetleri, cumhurbaşkanı, başbakan tartışmaları ve yönetimdeki çift başlılık gibi sorunlara kalıcı çözümler içermemektedir.
    
     -Başkanlık sistemi etkin, dolambaçsız, hızlı ve verimlidir-
    
     Raporda, verimlilik mantığıyla düşünüldüğünde, başkanlık sisteminin daha etkin, dolambaçsız, hızlı ve verimli olduğunun söylenebileceği vurgulandı.
     Türkiye için asıl sorunun, sistemin ötesinde eğitimli, hoşgörü sahibi, kendi halkı ve tarihiyle barışık, çoğulcu düşünebilen, demokrat insan tipinin yeterince yetiştirilememesi olduğu savunulan raporda, şunlar kaydedildi:
     Öncelik, kaliteli insan yetiştirmeye verilmelidir. Sistem değişikliği yapılmadan önce toplumun kurumları, bireyleri, anayasası ve kanunlarıyla bu değişikliğe hazır hale getirilmesi ve yeni sistem için gerekli olan alt yapı çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra hangi sistem bizim için daha uygundur diye bakıldığında görülecektir ki, başkanlık sistemi verimlilik açısından daha etkindir.
     Son yıllarda hızla büyüyen Türkiyenin hem bölgesel hem de küresel güç olarak dünyada bir denge unsuru olmasını istiyorsak sistem içindeki tıkanıklıkların kalıcı olarak aşılması için ayak bağı olacak engellerden acilen kurtulmak gerekmektedir. Sistem değişikliği sancılarını şimdi çekmeye başlarsak önümüzdeki yıllarda bu sancıların meyvelerini toplayabileceğiz. Sancı çekmekten korkar ve değişimi erteleme yoluna gidersek sadece günü kurtaracak küçük adımlar atarsak lider ülke olma vizyonumuz eksik kalacaktır. Özellikle Cumhuriyet tarihinin en güçlü ve uzun ömürlü iktidarı zamanında Türkiyenin sistem değişikliğinden dolayı çekeceği sancılara dayanma gücü daha fazla olacaktır. Böylesine güçlü bir iktidar zamanında bile sistem değişikliği için adım atmaktan çekinilirse sonraki yıllarda, 1990lı yıllardakine benzer koalisyon hükümetleri ortaya çıkarsa çözüm bulmak imkansız olacaktır.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Milletvekili Baldan Başkanlık Sistemi raporu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER