Nitelikli eleman açığına çözüm önerisi

Nitelikli eleman açığına çözüm önerisi -GSO Başkanı Adil Konukoğlu: -Düz lisenin yerine meslek okullarıyla, Türkiyenin her tarafında ara kademe eleman yetiştirmek için çalışmalara hız verilmesi gerekiyor -Türkiyede ünivers


GAZİANTEP (A.A) - Zerin Özdilek - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman açığını kapatmak için Türkiyenin her yerinde ara kademe eleman yetiştirmek için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
     Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin en büyük sorunlarından birisinin nitelikli eleman sayısı olduğunu ifade ederek, mümkün olduğu kadar meslek liselerinin çoğaltılmasını istedi.
     Düz lisenin yerine meslek okullarıyla Türkiyenin her tarafından ara kademe eleman yetiştirmek için çalışmalara hız verilmesi gerekiyor diyen Konukoğlu, 4+4+4 eğitim sistemiyle bu konunun çok daha ileriye götürüleceği kanaatinde olduklarını vurguladı.
     Bundan sonraki dönemlerde Türkiyenin teknik eleman konusunda bir problemi olmayacağını umduklarını dile getiren Konukoğlu, şöyle devam etti:
     Bir an önce bunun hızlandırılması lazım. Meslek yüksekokullarının önemini herkesin bilmesi gerekir. Meslek yüksekokullarında ve 4 yıllık üniversitelerimizde de mutlaka ve mutlaka eğitim süreci içerisinde öğrencilerimizin sanayide görev alması gerekir.
     Bugün Gaziantep Üniversitesi ile GSO olarak yaptığımız çalışmaların neticesinde inşallah, üniversitede 4 yıllık bölümde ve 2 yıllık bölümde okuyan arkadaşlarımız son dönemlerini organize sanayi bölgelerinde ve diğer sanayi bölgelerinde yapacakları çalışmalarla tamamlayacaklar. Türkiyede üniversitelerde eğitim alan her öğrenci, mutlaka kendi mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra mezun olmalı. Bunun Türkiyenin 2023 vizyonu için çok gerekli olduğuna inanıyorum.
    
     -İhracatta bu yıl yeni bir rekor
    
     Konukoğlu, Gaziantep sanayisinin dünyada yaşanan ekonomik zorluklara rağmen üretmeye, ihracat yapmaya ve yeni istihdam oluşturmaya devam ettiğini, kent sanayisinde şu an 160 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.
     Bu yıl eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 artışla toplam 513 milyon 672 bin dolarlık ihracat yaptıklarını, ocak-eylül döneminde de ihracatı yüzde 19,5 artırarak 4 milyar 275 milyon dolara çıkardıklarını anımsatan Konukoğlu, şunları kaydetti:
     Eylül ayı ihracatına göre Gaziantep, Ankaranın üstüne çıkarak en fazla ihracat yapan iller arasında 5. sıraya yükseldi. Ayrıca Gaziantep aylık ihracatta tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştı. Son 9 aya baktığımızda Gaziantep olarak büyümemiz devam ediyor. Zaten bizim her zamanki büyüme oranımız Türkiyenin en az 2 katı oranındadır. Ben inanıyorum ki yıl sonunda da ihracatımız 6 milyar doların üzerine çıkarak yine bir rekora imza atacağız.
    
     -Gaziantep sanayisi denize açılacak
    
     GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep ve Kilis arasında kurulma çalışmaları devam eden Ortak organize sanayi bölgesinin önemini dile getirerek, bu projenin bakanlık müracaatlarını yaptıklarını, yeni bir organize sanayi bölgesi kurulmasının en az 5-6 yıllık bir süreci olduğunu dile getirdi.
     Konukoğlu, Gaziantep-Kilis sınırında, 35 milyon metrekarelik alanda kurulacak Şahinbey-Polateli Organize Sanayi Bölgesinin iki kentin ekonomik kalkınmasına büyük katkısı olacağını da vurguladı.
     GSOnun, sanayinin limanlara daha kısa sürede ulaşmasını sağlamak için bir lojistik projesi hazırladığını anımsatan Konukoğlu, projenin halen kullanılan 270 kilometre mesafedeki Mersin Limanına alternatif olarak, Gaziantep-Hassa-Dörtyol arasında duble yol ve tünelle oluşturulacak 107 kilometrelik bir yol önerdiğini kaydetti.
     Bu önerilerinin hayata geçirilmesi halinde, 270 kilometre olan mesafenin 107 kilometreye düşeceğini belirten Konukoğlu, projeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
     Gaziantep sanayisi bir anlamda denizlere açılmış olacak. Nakliyeden ve zamandan yapılacak tasarruf, üretici ve ihracatçının yanı sıra ülkemiz açısından da önemli bir kazanım olacak. Hassa-Dörtyol arasındaki tünelin de açılmasıyla yeni organize sanayi bölgesi denize 80 kilometre mesafede olacak ki, bunun yabancı ve yerli yatırımcılar için inanılmaz bir lojistik faydası olacak.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Nitelikli eleman açığına çözüm önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER