Onlar güzel ötüşlü kanarya tutkunu

Onlar güzel ötüşlü kanarya tutkunu -Sarı ve yeşilin tonlarındaki tüyleri ve ötüşleriyle Mustafa Nafiz Irmakın sözlerini yazıp bestelediği Hicaz şarkıya da konu olan kanaryaların tutkunları, Kütahyada her pazar günü düzenlenen me


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Sedat Gök - Sarı ile yeşilin tonlarındaki tüyleri ve bülbülü andıran ötüşleriyle Hicaz makamındaki bir Türk Sanat Müziği şarkısına da konu olan kanaryalar, Kütahyada 37 yıl önce kurulan derneğin düzenlediği mezatlarda el değiştiriyor. Mezatlarda 20-100 lira arasında değişen kanaryaların fiyatları, yarışma ve kümeslerde bin 500 liraya kadar çıkabiliyor.
     Görünümü ve ötüşleriyle kendisine özgü hayranları bulunan kanaryalar, edebiyat dünyası eserlerine de ilham veriyor.
     Bazen bir resim tuvaline, kimi zaman filmlere konu olan kanaryalar, 1904-1975 yıllarında yaşayan söz yazarı ve bestekar Mustafa Nafiz Irmaka da ilham kaynağı oldu.
     Irmakın, kendisinin kaleme aldığı Kanaryam güzel kuşum, ben sana vurulmuşum. Seni çok sevdiğimi, anlatıyor duruşum. Hüzünlü bakma öyle, benim şarkımı söyle. Kanaryam kalbimdesin, ruhumu okşar sesin. Beni bırakıp gitme, gönlüm senin kafesin. Hüzünlü bakma öyle, benim şarkımı söyle dizelerinden besteleyerek Türk Sanat Müziği repertuvarına kazandırdığı Hicaz eser, Sanat Güneşi Zeki Mürenin de aralarında bulunduğu birçok ünlü ses sanatçısı tarafından seslendirildi.
     Kanaryalara gönül veren Kütahya Serinofil Derneğinin üyeleri ise her hafta pazar günleri aynı heyecanı yaşıyor. Evlerinde kimileri 3-5, kimileri onlarca kanarya besleyen üyeler, değiştirmek istedikleri kuşları kafesleriyle alıp yollara düşüyor.
     Kentin tarihi mekanlarından Börekçiler Mahallesinde bulunan Ulu Cami İş Merkezindeki dernek lokalinde her pazar aynı görüntüler yaşanıyor. Tek tek eline aldığı kafeslerdeki kuşları üyelere gösteren görevli, Sa saat, sa saaattım... diye seslenerek, onları ihale sonucu en fazla fiyatı verene, yani yeni sahibine teslim ediyor.
    
     -Kanaryası dereceye girenler madalyalarla ödüllendiriliyor-
    
     Dernek Başkanı Sabri Dikbasan, AA muhabirine, 1976da kurulan derneğin 62 üyesi bulunduğunu söyledi.
     Lokale, üyeler ve misafirlerinin geldiğini, üyelerin evlerinde yetiştirdiği kanaryaları burada değerlendirdiğini belirten Dikbasan, şöyle konuştu:
     Yetiştirdiğimiz kuşları, şehirler arası ve şehrimizdeki mezatlarda değerlendiririz. Yarışmalar yaparız. Bu yarışmalarda kuşlarımız daha kaliteli olur, değeri artar. Geçen yıl yaptığımız Kütahya yarışmasında yaklaşık 400 ırka mensup bin 500 kanarya vardı. Her ırkta dereceye girenleri belirler, ilk 3e giren kuşların sahiplerine madalyalar veririz. Kuş sahipleri bu madalyaları evine götürür, bir yıllık emeğinin karşılığı olarak çoluğuna çocuğuna gösterir. İnsanlar kahve köşelerinden, sigara içmekten kurtulup buraya gelir. Birlikte çay içer, mezadımızı yaparız. Mezatlarımızda fiyatları 20-100 lira arasında değişen kanaryalar, her yıl yapılan yarışmalarda iyi derece aldıysa sahipleri tarafından bu yarışmalarda ve kümeslerde bin ile bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satılır.
     Dikbasan, mevcut lokali belediyenin tahsis ettiğini dile getirerek, kendi imkanlarıyla daha geniş bir mekan bulmaya çalıştıklarını ifade etti.
     Mezada katılan üyeler de bu işi hobi amacıyla yaptıklarını anlatarak, mezatların, üyelerin buluşup birbirlerinin hatırını sormalarına, kaynaşmalarına ve dostluklarını pekiştirmelerine vesile olduğunu bildirdi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Onlar güzel ötüşlü kanarya tutkunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER