Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Afyonkarahisarda: -Baraj yapımı Türkiyenin iklim ve coğrafi yapısı nedeniyle kaçınılmaz. Barajlar olmasaydı, bugün Türkiyenin hiç bir şehrine su veremezdik


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİnin Türkiye genelinde 206 baraj yaptığını ve yatırımlarına devam ettiğini belirterek, Baraj yapımı Türkiyenin iklim ve coğrafi yapısı nedeniyle kaçınılmaz. Barajlar olmasaydı, bugün Türkiyenin hiç bir şehrine su veremezdik dedi.
     Eroğlu, hayırsever Ahmet ve Zübeyde Turba çifti tarafından Dazkırı ilçesine yaptırılan Ahmet-Zübeyde Turba Anadolu Öğretmen Lisesi ve kız öğrenci pansiyonu ile bazı tesislerin ortak açılış törenine katıldı.
     Dazkırı ilçesinin her geçen gün büyüdüğünü, Türkiye gibi ilçeyi de güzel günlerin beklediğini belirten Eroğlu, daha önce çekilmez olan ilçe yollarının bugün Afyon kaymağı gibi olduğunu, yol yatırımlarından kentin ve ilçenin önemli pay aldığını söyledi.
     Kensel dönüşümle önemli adımlar attıklarını, 2B vasfındaki orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Eroğlu, ay sonu bitecek olan 2B arazi satışı nedeniyle son günlerde büyük bir talep yaşandığını, bu nedenle son başvuru süresinin Bakanlar Kurulu Kararı ile 3 ay uzattıklarını aktardı.
     DSİnin Türkiye genelinde 206 baraj yaptığını ve yatırımlarına devam ettiğini bildiren Eroğlu, Neden yapıyoruz bu barajları, Türkiyede, Avrupadaki gibi sürekli yağış yok, yazın derelerin çoğu kuruyor. Su ihtiyacı, daha çok yaz aylarında oluyor. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla kış aylarında yağan yağmurun sularının toplanması için baraj yapma zaruriyeti var. Baraj yapımı Türkiyenin iklim ve coğrafi yapısı nedeniyle kaçınılmaz. Barajlar olmasaydı, bugün Türkiyenin hiç bir şehrine su veremezdik diye konuştu.
     İstanbulda Asya yakasındaki suyu Avrupa yakasına götürecek boğazın sularının altından geçen hat yaptıklarını, aynı şekilde denizden geçen hatla Kıbrısa da su vereceklerini anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:
     Kıbrıs bizim canımız. Biz lisede okurken Rumlar, Türklere zulüm ediyorlardı, yok etme politikası izliyorlardı. Afyonkahisarda miting yapmıştık, sloganımız şuydu; Kıbrıs bizim canımız, feda olsun kanımız. Kıbrısa sahip çıkacağız. Kıbrısa kimse yan gözle bakamaz. Türkiye, artık güçlü bir ülke, küresel bir güç, başı dik bir ülke. Kıbrısı da kimseye kaptırmayız, bunu herkes böyle bilsin. Rumların da bir an önce hizaya gelmelerini tavsiye ediyorum.
     Orman Genel Müdürlüğünün yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Eroğlu, arıcılardan ormanlara giremedikleri yönünde gelen şikayetler üzerine konuya el attığını, bal ormanları oluşturmaya başladıklarını hatırlattı.
     Türkiyeyi arıcılıkta şaha kaldıracaklarını dile getiren Eroğlu, 105 bal ormanı kurduk. Bal üretiminde dünyada 5. sıradaydık, 2. sıraya yükseldik, bu da yetmez, 1. sıraya çıkacağız dedi.
     Hayırsever Turba çiftine eğitime verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Eroğlu, öğrencilere de çok çalışmaları tavsiyesinde bulunarak, şunları söyledi:
     Gençler için büyük hedeflerimiz var. Hedeflerimizden ilki 2023de Türkiyeyi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmak. Bizler çorak topraklarda yürüdük. Türkiyeyi buraya getirdik, gençler asfalt yollarda yürüyorsunuz... Türkiyeyi daha iyi yerlere getireceksiniz. 2071 hedefi de sizin, Türkiyeyi daha yukarı taşıyacaksınız.
     Vali İrfan Balkanlıoğlu ise Kurban Bayramı ile Afyonkarahisardan başlayan Büyük Taarruzla kazanılan Cumhuriyetin 89. yıl dönümünün bir arada kutlandığını, çifte bayram yaşandığını belirtti.
     Hayırsever Ahmet Turbadan daha geniş imkanlara sahip kişilerin bulunduğunu fakat hayır yapma işinin gönülden geldiğini ifade eden Balkanlıoğlu, Ahmet Turbaya kısıtlı imkanlarla ilçeye okul kazandırdığı için teşekkür etti.
     Ahmet Turba da, çocukluğunda okuyup da ne olacak- zihniyetinin hakim olduğunu, okuyamamasının içinde uhde olarak kaldığını ve bir eğitim gönüllüsü olarak Dazkırıya Anadolu Öğretmen Lisesi ve Fen Lisesi yaptırma düşüncesiyle girişimlerde bulunduğunu söyledi.
     35 bin nüfusun altındaki ilçelere yapılmayan Öğretmen Anadolu Lisesini girişimleri sonucu Dazkırıya kazandırmaktan mutlu olduğunu anlatan Turba, okula ve yurda gelen çocukları görmekten mutluluk duyduğunu, gelecek idareci ve yöneticilerin bu okuldan çıkmasını dileğinde bulundu.
     Hayırsever Ahmet ve Zübeyde Turba çiftine plaket vererek teşekkür eden Eroğlu, daha sonra okul bahçesine çam fidesi dikti.
     Eroğlu, Ahmet-Zübeyde Turba Anadolu Öğretmen Lisesi, Ahmet-Zübeyde Turba Kız Öğrenci Pansiyonu, Bozan İçme Suyu Tesisi, Arıköy 2. ve 3. kısım yağmurlama sulaması, Kızılören 1. kısım yağmurlama sulaması, Akarca 2. kısım yağmurlama sulaması tesislerinin ortak açılışını, okulda kurdele keserek yaptı.
    
     Muhabir: Ekip-Burak Aydın-Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER