Suriyede yaşananlara birlikte ağlıyorlar

Suriyede yaşananlara birlikte ağlıyorlar -Suriyede 20 aydan bu yana süregelen olaylar, Ankara Antlaşmasıyla sınırın iki tarafında kalan ve yıllarca görüşemeyen, bir dönem ise vizesiz bayram sevinciyle umutlanan akrabaların mutlu


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Suriyede 20 aydan bu yana süregelen olaylar, Ankara Antlaşmasıyla sınırın iki tarafında kalan ve yıllarca görüşemeyen, bir dönem ise vizesiz bayram sevinciyle umutlanan akrabaların mutluluğunu yeniden hüzne dönüştürdü.
     AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye ile Suriye arasında şu anki sınır hattı belirlenmeden önce Osmanlı döneminde bir arada yaşayan bölgedeki akrabalar, 1921 yılında imzalanan Ankara Antlaşmasının ardından tel örgülerin çekilmesiyle iki ayrı ülkenin vatandaşı olarak yaşamlarını sürdürmeye başladı.
     Bunun sonucunda kimi geride bıraktığı kardeşi kimi ailesiyle yıllarca tel örgülerin arkasından hasret gidermeye çalıştı. 84 yıl süren hasret, dini bayramlarda tüm zorluklara karşın askerlerin gözetiminde tel örgüler arkasında hafifletilmeye çalışıldı.
     Türkiye ile Suriye arasında 2000li yılların başında ivme kazanan ilişkiler; bölge il valilikleri arasında yapılan protokollerle daha da geliştirildi. Bu çerçevede akrabaların dini bayramlarda idari mektup aracılığıyla 48 saatliğine yüz yüze bayramlaşmalarına izin verilmesiyle binlerce kişi akrabalarıyla daha rahat görüşme imkanı buldu.
     Akrabalık bağlarının güçlendiği uygulamanın ardından çok sayıda aile Suriyeden kız alıp verdi. İki ülke arasında turizm ve ticari altyapısı da bu dönemde güçlendi.
    
     -Vizesiz geçişler ve sonrasındaki gelişmeler
    
     İki ülke arasındaki ikili ilişkiler, Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine vizelerin kaldırılmasıyla en üst seviyeye ulaştı.
     Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısının 2009 yılında Kiliste düzenlenmesinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dönemin Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Öncüpınar Sınır Kapısında gerçekleştirilen törenle iki ülke arasında vizesiz geçişleri başlattı.
     Bir yılı aşkın süre devam eden vizesiz geçişler, Suriyede çıkan olaylar nedeniyle sekteye uğramaya başladı.
     Olayların artarak ülkenin her tarafına yayılmasının ardından güvenlik nedeniyle daha önce sık sık gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler kesilirken iki ülkedeki akrabalar, sınırın diğer tarafında kalan akrabalarının durumu hakkında ancak basın aracılığıyla bilgi almaya başladı.
     Suriyeden her geçen gün artan şiddet olayları sınırın karşı tarafındakileri kan ve gözyaşına boğarken, Türkiye tarafındaki akrabalarını da tedirgin etmeye başladı. Ülkelerinde yaşanan olaylardan etkilenen akrabalarının üzüntüsünü paylaşan Türkiyedeki aileler, çatışmaların sınıra kadar ulaşmasıyla savaşın acı yüzüne de yakından şahit oldu.
     Akçakale ilçesine düşen top mermisinin ardından 5 kişinin yaşamını yitirdiği ilçede halk, yıllar önce fiziki olarak ayrıldıkları akrabalarıyla aynı kaderi paylaştı.
     100 binin üzerinde Suriyeliyi evinden eden iç çatışmaların etkilerini, yıllar önce sınırın Türkiye tarafında kalan akrabalar da artık yüreklerinde hissediyor.
    
     -Propaganda filmini andırıyor
    
     Kızılay Akçakale Şube Başkanı Ahmet Meşhurgil de sınırların çizilmesinin ardından farklı ülkelerde kalan kardeşlerin birisinin Suriyede savaştığını diğerinin de ülkesine gelen sığınmacılara yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.
     Olayları üzüntüyle takip edilmeye çalışıldığını belirten Meşhurgil, Propaganda filmini tüm Türkiye seyretmiştir. Aslında o film bugün burada yaşanan gerçekleri yansıtan bir filmdir dedi.
     Suriye sınırındaki Akçakale ve bu ülkenin Tel Abyad ilçesi ile Ceylanpınarla Hasekiye bağlı Rasulayn başta olmak üzere Türkiye-Suriye sınırındaki bir çok yerleşim birimindeki durum, başrollerini Kemal Sunal ile Metin Akpınarın oynadığı ve sınır sorununun ele alındığı Propaganda filmini andırıyor.
     Söz konusu filmde, samimi arkadaş olan iki kişinin ve aile fertlerinin Türkiye-Suriye sınırı nedeniyle yaşadığı sıkıntılar konu edinmişti.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Suriyede yaşananlara birlikte ağlıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER