TBMM Başkanı Çiçek, Yozgatta:

TBMM Başkanı Çiçek, Yozgatta: "Üniversiteler toplumla birleşirlerse, toplumla kaynaşırlarsa, toplumun ihtiyaçlarına, beklentilerine uygun insanları yetiştirebilirlerse, emin olun üniversitelerden daha faydalı başka bir yatırım


YOZGAT (A.A) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Üniversiteler toplumla birleşirlerse, toplumla kaynaşırlarsa, toplumun ihtiyaçlarına, beklentilerine uygun insanları yetiştirebilirlerse, emin olun üniversitelerden daha faydalı başka bir yatırım söz konusu değil" dedi.
     Çiçek, Bozok Üniversitesi (BÜ) Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile aile dostu olduğunu, kendisiyle dostluklarının çok eskilere dayandığını söyledi.
     Temeli atılacak merkezin hayırlı olmasını dileyen Çiçek, şöyle devam etti:
     "Hepimiz Yozgatın dışında, Yozgatta yaşayanlardan çok Yozgatlı var deriz. İlmi, irfanı olan vardır, imkanı olan vardır, serveti olan vardır. Ekmeleddin bey, burada yaşamadı ama Yozgatı unutmadı. Aradan bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen yapılabilecek en güzel hizmeti Yozgata kazandırmak suretiyle örnek bir hemşehri olduğunu gösterdi. Bu başkalarına örnek olsun. Hayat sadece para kazanmak değil, hayat sadece şöhret kazanmak da değil. Bu hizmetin buraya kazandırılması son derece önemli. Bu, imkanı olan, ilmi, serveti olan hemşehrilerimize de örnek olsun."
     Üniversitelerin toplumların lokomotifi olduğunu belirten Çiçek, "Üniversiteler toplumla birleşirlerse, toplumla kaynaşırlarsa, toplumun ihtiyaçlarına, beklentilerine uygun insanları yetiştirebilirlerse, emin olun üniversitelerden daha faydalı başka bir yatırım söz konusu değil ancak üniversite dediğimiz sadece binalardan tahta sıralardan ibaret değil. Tam tersi üniversite kütüphanedir, araştırma merkezleridir, laboratuvarlardır. Bunlardan yoksun olan üniversitelerin içi boştur. Ben de elimde olan kitaplarımı Bozok Üniversitesine gönderiyorum" diye konuştu.
    
     -"Diploma tek başına bir şey ifade etmez"-
    
     Türkiyede 165den fazla üniversite bulunduğunu ifade eden Çiçek, şunları söyledi:
     "Nasıl Türkiyenin 2023te dünyanın ilk 10 ülkesi arasında olmak hedefi varsa, bu üniversitenin de bir hedefi, bir iddiası olmalı. Diploma tek başına bir şey ifade etmez, bunu her yerden alırlar, her yerden verirler hatta bir komşu ülkenin diplomalarını kabul etmiyoruz. Çünkü bir büroda doldurup veriyorlar. Türkiyeye geldiğinde diplomam var diyorlar. Diploma bir şey ifade etmiyor. Türkiye ilk 10a girecekse bence üniversite bir gelecek tasavvuru ortaya koymalı ve Türkiyenin ilk 10 üniversitesinden birisi haline gelmelidir. Üniversite Yozgat için sadece çok sayıda öğrencinin okuduğu ve çarşıdan alışveriş yapan kitleden ibaret kalacaksa bunun Türkiyeye de Yozgata da hiçbir faydası olmaz."
     Televizyonlardaki bilgi yarışmalarına bakıldığında eğitimde kalitenin nasıl dibe vurduğunun görüldüğünü ifade eden Çiçek, "Özellikle tarih konusunda, geçmişimizle ilgili sorularda, üniversite bitirmiş kişiler, yemin ederek söylüyorum benim ortaokuldayken bildiğim bilgileri bile bilmiyorlar. O zaman okur yazar sayımız şuraya çıktı, buraya çıktı diye yüksek rakamları söylememizin hiçbir anlamı yok. Muhteva yoksa kuru kabuktan ibaret meyve tat vermez, tuz vermez. Onun için bu araştırma merkezi burada zengin bir kütüphane oluşu, burada eksiklerin giderilmesine yardımcı olur. Hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu.
    
     -Başbakan Yardımcısı Bozdağ-
    
     Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise temeli atılan araştırma merkezinin Yozgat ve Türk ilim alemi için hayırlı olmasını diledi.
     Ekmeleddin İhsanoğlunun, Yozgatın iftihar ettiği değerli bir şahsiyet olduğunu belirten Bozdağ, "İhsanoğlu bey, Yozgatın evladıdır, büyük bir bilim insanıdır. Hem ülkemizde hem de ülkemizin dışında Türk-İslam medeniyetine, kültürüne ve tarihine çok önemli eserler kazandırdığı gibi çok değerli insanlar da yetiştirmiştir. Sadece Türkiyede değil dünyanın başka ülkelerinde de çok değerli bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunmuştur" dedi.
     Bozdağ, İhsanoğlu ve babasının kitaplarıyla kurulacak kütüphane ve araştırma merkezinin birçok bilim adamı ve araştırma görevlisinin bilimsel çalışmalarına kaynak sağlayacağını söyledi.
    
     -İTT Genel Sekreteri İhsanoğlu-
    
     İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise Bozok Üniversitesine katkı sağlamaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
     İhsanoğlu, 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazmalarından oluşan kütüphanesinin yanında sanat eserleri ve devlet başkanları tarafından kendisine takdim edilen nişan ve hediyeleri de kurulacak merkeze bağışladığını belirtti.
     Konuşmalarının ardından araştırma merkezinin temeli atıldı. TBMM Başkanı Çiçek, törenin ardından kentten ayrıldı.
    
     -Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi-
    
     İhsanoğlunun dedesi Hacı Aziz Beye ait olan tarihi konağın benzeri, BÜ Erdoğan Akdağ Yerleşkesine yaptırılacak.
     Konağın projesi, Boşnak mimar Amir Pasiç ve ekibince, eski resim-fotoğraflar kullanılarak ve binanın yıkılmadan önceki halini hatırlayan kişilerle konuşularak çizildi.
     Üç katlı inşa edilecek merkez, kütüphane, müze ve hizmet binası olmak üzere üç ana bölümden oluşacak.
     Öte yandan, temel atma törenin ardından, İstanbulluoğlu Mahallesinde Ekmeleddin İhsanoğlunun adının verildiği caddenin açılışı yapıldı. Açılışa, Başbakan Yardımcısı Bozdağ da katıldı.
    
     Muhabir: Özcan Güney - Sercan Küçükşahin / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber TBMM Başkanı Çiçek, Yozgatta: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER