Türk Traktör Fabrikasının temel atma töreni

Türk Traktör Fabrikasının temel atma töreni -Ekonomi Bakanı Çağlayan (2): -Ey AB, Gümrük Birliği Anlaşmasında sizi centilmenliğe davet ediyoruz -Bugün Gümrük Birliğine ve size dahil olmayan birçok ülkeye vizesiz giriş i


SAKARYA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri centilmenliğe davet ederek, Gümrük Birliğine ve birliğe dahil olmayan birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlanmasına rağmen, 18 yıldır Gümrük Birliği Anlaşması bulunan Türk iş adamlarına vize uygulanmasının insan hakları ihlali ve ticarette haksız rekabet olduğunu ifade etti.
     Çağlayan, Türk Traktör Fabrikasının Erenler ilçesinde düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyenin AB ile 18 yıldan beri Gümrük Birliği Anlaşması uyguladığını anımsatarak, anlaşmayı imzalayan Türk hükümetinin büyük bir yanlışlıkla ABnin 3üncü dünya ülkeleriyle yapacağı anlaşmalarda Türkiyenin taraf olmasını engellediğini anlattı.
     Onları suçlamak adına söylemiyorum ama Türkiyenin geçmişte yaptığı bu hatanın bedelini, çok ağır şekilde bize ödettiriyorlar diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
     Bugün Türkiye, 18 yıldır bu anlaşmayı yapmış, ihracatının 2 yıl öncesine kadar yüzde 48ini Avrupaya yapan ve ihracatının yüzde 95i sanayi ürünleri olan önemli bir ülkedir. 2011de AB, yüzde 1,5, Türkiye yüzde 8,5 büyüdü. Türkiye, AB üyesi olsaydı, bundan kazanan AB olacaktı, yüzde 1,5 yerine 1,8 büyüyecekti. Belki 4 milyon yerine daha az insan işsiz kalacaktı.
     Bugün Türk iş adamına vize uygulayan, yapmış olduğu ürünlerin serbest dolaşım hakkını elinden alan AB, yetmezmiş gibi şimdi de Türkiyeyi serbest ticaret anlaşmalarında kapsam dışı bırakıyor.
     Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki bankaların 10 milyon avro bulamadığı için 10 gündür kapalı olduğunu anımsatan Çağlayan, Rum kesimi gibi 3 tanesi bugün bir Koç Grubu yapmaz. Böyle bir ortamda Türkiye, geçmişteki hatasından dolayı AB, Meksika gibi, Cezayir gibi ülkelerle anlaşma yaparak ürünlerin ülkemize gümrüksüz girmesini sağlamış çünkü ellerine koz girdi şeklinde konuştu.
     Malların Türkiyeye gümrüksüz girdiğini, Türkiyenin ise ortalama yüzde 40-50 gümrük vergisi ödemek zorunda kaldığına işaret eden Çağlayan, uygulamanın haksız rekabet olduğunu vurguladı.
    
     -AB ile Amerika arasındaki serbest ticaret görüşmeleri-
    
     Çağlayan, ABnin Amerika ile Transatlantik serbest ticaret görüşmeleri yaptığını kaydederek, Türkiyenin Amerika ile ticaretinde dengesizlik olduğunu, 1 satarken 3 aldığını anlattı.
     AB ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması yapılması ve Türkiyenin dışarıda kalması halinde, mevcut durumu bile arayacaklarına dikkati çeken Çağlayan, ABD ile arasındaki haksız ticaret ortamı nedeniyle Türkiye, bu işten çok ciddi şeyler kaybeder. Sanayicim ve ihracatçım ciddi problemlerle karşı karşıya kalır. Bugün Türkiyeye gümrükle girmek zorunda kalan ABD ürünleri, böylelikle AB üzerinden sıfır gümrükle girer ama benim ürünlerime karşı ABD, gümrük uygulamasına devam eder. Japonya için de bu durum geçerli. Bugün Japonyaya 1 satıp 10 alıyoruz diye konuştu.
     Ey AB, Gümrük Birliği Anlaşmasında sizi centilmenliğe davet ediyoruz diyen Çağlayan, şunları dile getirdi:
     Bugün Gümrük Birliğine ve size dahil olmayan birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlarken, 18 yıldır Gümrük Anlaşması bulunan Türk iş adamına vize uygulaması yapmanızı, insan hakları ihlali ve ticarette haksız rekabet olarak ifade ediyoruz. Mallarımızın serbest dolaşımına engel olmayınız. Sizin bahsettiğiniz liberalliğe aykırıdır bu.
     Tüm bunlar yetmiyormuş gibi serbest ticaret anlaşmasında Türkiyeyi taraf yapmayan AB, bu durumda kimse kusura bakmasın, biz de Gümrük Birliği yerine serbest ticaret anlaşması yapalım çünkü serbest ticaret anlaşmaları gümrükte indirim getiren bir anlaşmadır.
     Çağlayan, Türkiyenin 19 ülkeyle serbest ticaret anlaşması bulunduğunu anımsatarak, Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle ABye tam üyeliğin koşulu mevzuatların Türkiyenin sırtına yüklendiğini söyledi.
     Haksızlığa daha fazla seyirci kalmanın anlamsız olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye, bu noktada meselesine sahip çıkmalı. Ümit ediyorum ki ABnin bu haksız davranışına ABD seyirci kalmayacaktır. Bu noktada Sayın Başbakanımız, Sayın Obamaya bu konudaki hassasiyetlerini dile getiren bir mektup gönderdi. Önümüzdeki günlede Başbakanımız ile bir ABD ziyaretimiz olacak. Başbakanımız bunu en iyi şekilde Obamaya aktaracaktır şeklinde konuştu.
    
     -Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç-
    
     Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise Türk Traktör Fabrikasının 1955te Ankarada kurulduğunu belirterek, bir yıl sonra ilk traktörün üretildiğini anlattı.
     Koç, yaklaşık 60 yıldır modern tarımın gelişmesi için üretim yaptıklarını belirterek, Türk Traktör Fabrikasının birçok yönüyle kendileri için gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
     Bugün 4 ana model sadece Türkiyede üretilmekte diyen Koç, şunları vurguladı:
     Ankaradan dünyanın 90 ülkesine ihracat gerçekleştirilmektedir. Ankaradaki fabrikada motordan şanzımana yüzde 90lara varan yerlilik oranımızla gerçek Türk traktörünü üretiyoruz. Hem ülkemize modern, verimli, az yakıt tüketen ve daha çevreci ürünler kazandırmak hem de ihracat pazarlarımızdaki regülasyon değişikliklerine uyarak rekabetçiliğimizi devam ettirmek için traktörlerimizde kullandığımız yerli motoru yeni ihtiyaçlar paralelinde yeniden tasarlama projesine başlamış bulunuyoruz.
     Fabrika gelecek yıl devreye girdiğinde Türk ürünlerinin dünya çapında en güncel teknolojiyle donanmış olacağını bildiren Koç, Uzun yıllar başarıyla yürüttüğümüz çalışmaların aynı verimlilikle daha da güçlenerek devam edeceğinden en ufak bir kuşkum yok. Bugün temelini attığımız yeni tesisimizin ülkemizin tarım sektörünün gelişmesinde ve uzun vadede iddialı hedeflerine ulaşmasında önemli rol üstlendiğine inancım tamdır ifadesini kullandı.
     Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, Fiat Industrial Grup Başkanı Richard Tobin, Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve katılımcılar butona basarak temele harç döktü.
     Erenler ilçesinde 80 milyon dolarlık yatırımla inşa edilmesi planlanan fabrikanın, gelecek yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.
    
     (Bitti)
    
     Muhabir: Salih Eren - Çağrı Turgut - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Türk Traktör Fabrikasının temel atma töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER