Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Ülkelerindeki iç karışıklıktan dolayı Türkiyeye sığınan Suriyelilerin en iyi şartlarda yaşam sürmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü tedbir alınıyor -Koordinatör Vali Veysel Dalmaz:


GAZİANTEP (A.A) - Veli Gürgah - Ülkelerindeki iç karışıklıktan dolayı Türkiyeye sığınan Suriyelilerin en iyi şartlarda yaşam sürmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü tedbir alınıyor.
     Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatayda 5, Şanlıurfada 2, Gaziantepte 3, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyamanda birer olmak üzere toplam 13 çadır kent ve Kiliste 12 bin kişilik konteyner kentteki Suriyeli sığınmacı sayısının 146 bini geçtiğini söyledi.
     Çadır kentlerdeki kapasitenin zorlanmasına rağmen Suriyelileri Türkiyede misafir etmeye çalıştıklarını belirten Dalmaz, Daha ne kadar gelir, nasıl olur- Belli değil. Sınırda geçmeyi bekleyen çok sayıda insan var. Ama daha çok bu insanları sınırın diğer tarafında ne kadar destekleyebilir, kendi yurtlarında ne kadar tutabiliriz- diye çalışma yapıyoruz. Özellikle gıdada çekilen sıkıntılara bağlı olarak orada zorlaşan yaşam koşullarını nasıl iyileştirebiliriz- diye çalışıyoruz dedi.
     Türkiyenin her tarafından Suriyeliler için yardım yağdığını, bunu da Türk milletinin yardımseverliğine bağladığını ifade eden Dalmaz, şöyle devam etti:
     Yurdumuzun her bir köşesinden yardım konvoyları bu tarafa yönlendiriliyor. Bize düşen de Türk Kızılayı aracılığıyla, en emin kaynaklarla ihtiyacın olduğu yerlere homojen dağılımı yapabilmek. Arkadaşlarımız etkili şekilde gerektiği yere gerektiği kadar yardımın yapılabilmesi için çalışmaları koordine ediyor. Bu anlamda da Suriye Ulusal Konseyi temsilcilerinden görüştüğümüz insanlar var. Yardımların iç kısımları intikali açısından onların bize sağlayacağı rehberlik çok önemli. Bu anlamda da yavaş yavaş etkili bir ekip çalışmasının yapıldığını görüyoruz.
     Vali Veysel Dalmaz, bundan sonra Suriyeliler için ülke çapında kampanyalar düzenlenebileceğini, düzenlenmesi de gerektiğini ifade ederek, Bu konuda hükümetin üst kademelerinden de sinyaller alıyorum. Yerelde, insanımız bulabildikleri imkanlarla destek oldular. Şimdiye kadar un, gıda, battaniye ve diğer malzeme ihtiyacı gönüllü kuruluşlar tarafından karşılandı. Biz de yardımları sınırın diğer tarafında düzenli bir şekilde geçirmeye çalıştık. Bu süreçten sonra yardımların daha artarak geleceğini ümit ediyorum diye konuştu.
    
     -Yağışlar mevsim normallerinin üzerinde-
    
     Vali Dalmaz, kış gelmeden yağışların fazla olabileceği ve çadır kentlerde sel baskınlarının yaşanabileceğinin gündeme geldiğini hatırlatarak, bu konuda da tüm kamplarda gerekli her türlü tedbirin alındığını söyledi.
     Ancak Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Kiliste bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yağış olduğunu ifade eden Dalmaz, İstenmeyen bazı olaylar da bundan kaynaklanıyor dedi.
     Kış hazırlıkları kapsamında, her ihtimale karşı tabandan belli bir yüksekliği hesap ederek ahşap tabanlıklar dağıttıklarını, çadırların üzerinin de yağmur ve kar suyu geçmesini engellemek amacıyla brandalarla örtüldüğünü anlatan Dalmaz, ayrıca Suriyelilere yangına duyarlı alev içermeyen elektrikli ve yağlı radyatörler dağıtıldığını kaydetti.
     Yaşanan münferit yangın olayların kullanılması yasak olan rezistanslı ocaklar ve ısıtıcılardan kaynaklandığını vurgulayan Dalmaz, bundan sonra çadırlarda alevli mutfak ocağı ve ısıtıcı olmayacağını kaydetti.
    
     -Hataydaki yağış-
    
     Vali Dalmaz, Asi Nehrinin yükselmesinden dolayı çadır kentte belli bir bölgeyi su bastığını söyledi.
     Baskının yaşandığı yerin daha çok eğitim görülen bir alan olduğunu ifade eden Dalmaz, Geçen yıl da aynı şekilde aynı mevsimde suların yükselmesi nedeniyle Suriye tarafınından kapakların açılması neticesinde su baskınları yaşanmıştı. Şu anda çadırlarda herhangi bir zayiat veya çadır kent sakinlerinde bir sıkıntı yok. Bundan dolayı Boynuyoğun kampındaki okullar kısmen birkaç gün tatil edilecek. Başka bir sıkıntı yok diye konuştu.
    
     -Hasta bakımevi için çalışma-
    
     Dalmaz, gerek kamp içerisindeki gerekse kamp dışındaki Suriyelilerin sağlık sorunlarıyla da yakından ilgilendiklerini söyledi.
     Sağlık Bakanlığının özellikle Kamu Hastaneler Birliğinin bölgede görevlendirdiği sağlık koordinatörü ile sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda koordineli çalışma yaptıklarını anlatan Dalmaz, Sınırdan acil olarak giren yaralı ve hastalar önce ambulanslarla yerel hastanelere sevk ediliyor. İleri tetkik ve tedavi gerektiğinde bunlar diğer hastanelere sevk ediliyor. Bu anlamda güzel uygulama var dedi.
     Hastaların özellikle ameliyat olduktan sonra bir süre daha bakımlarının gerektiğini ifade eden Dalmaz, şunları kaydetti:
     Ameliyat olduktan sonra bakım gerektiren Suriyeli hastalar için tedbir düşünüyoruz. Sivil toplum örgütleriyle beraber bu anlamda da yeni bazı projeler üzerinde çalışıyoruz. Ameliyattan çıkan insanlar taburcu olmak zorundalar. Ama gidecekleri bir yer yok. Bu nedenle şehir merkezinde hasta bakımevi gibi yapılanma içerisine gitmek istiyoruz. Sivil toplum örgütleri ile devletin imkanlarını birleştirerek bu konuya çözüm bulmaya çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER