UİBin eylül ayı ihracatı 1 milyar

UİBin eylül ayı ihracatı 1 milyar 623 milyon dolar -UİB Koordinatör Başkanı Gençoğlu: UİB olarak, eylül ayında 1 milyar 623 milyon 67 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 düşüş göst


BURSA (A.A) - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, UİB olarak, eylül ayında 1 milyar 623 milyon 67 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 düşüş gösterdiğini belirterek, Ne yazık ki hala AB pazarındaki durgunluğun ihracatımıza olumsuz etkilerini yaşamaya devam ediyoruz değerlendirmesini yaptı.
     Gençoğlu, eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiyenin artık büyümeyi ihracatıyla, dış ticaretiyle yapar hale geldiğine dikkati çekti.
     Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ekonomideki kredi hacmini genişletip kredi maliyetlerini düşürerek, reel sektörü ve ihracatı daha fazla desteklemesi gerektiğini vurgulayan Gençoğlu, ihracatın, son dönemde çok yoğun bir rekabet ortamı ile karşı karşıya bulunduğunu, bu ortamda ihracatçı firmaların, finansman konusunda önemli sıkıntılar yaşadığını, kredi maliyetlerinin yüksek olmasının, bu sıkıntıların en başında geldiğini belirtti.
     Gençoğlu, bu meselelerle yoğun şekilde ilgilenirken, ÖTVdeki artış ve bilhassa akaryakıt üzerindeki vergi oranlarının artırılmasının ardından gelen zamlara ilave olarak, doğal gaz ve elektrik fiyatlarına da yüzde 10 zam yapılmış olmasının, girdi maliyetlerini etkileyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu durum, dünya pazarlarında rakiplerimize göre bizi zor durumda bırakmaktadır. Üzülerek belirtmeliyim ki, bütçe açığındaki hızlı artışı telafi etmek için zam yapılarak işin kolayına kaçıldığı gibi bir düşünce hakim olmaya başladı. Ülkemize döviz girişi sağlayan, vergi ödeyip istihdama çok önemli ölçüde katkı sağlayan ihracatçılar, maalesef böyle bir ortamda satacağı ürüne ilişkin fiyat ve bilhassa ihraç fiyatı vermekte zorlanmaktadır. İhracatçı için en önemli göstergelerden biri olan dövizdeki hareketlilik hala sürüyor. Düşük kur karşısında mücadele edemiyoruz. Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda rekabet şansımızı yitireceğiz. İhracatta 2023 hedefimiz doğrultusunda döviz sepeti 2.10un altına kesinlikle düşmemeli.
     Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM), eylül ayı ihracat rakamlarını açıklandığını hatırlatan Gençoğlu, genel anlamda ihracatın, eylülde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 11 milyar 408 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Gençoğlu, Yılın ilk 9 ayında ise ihracat artışı yüzde 12,1 oldu. 9 aylık ihracat 111 milyar 463 milyon dolara ulaştı. Bu sonuçlar İhracatın yükselme trendine girdiğini göstermektedir değerlendirmesini yaptı.
    
     -AB pazarındaki durgunluk-
    
     UİBin ihracatına da değinen Gençoğlu, şu bilgileri verdi:
     UİB olarak, eylül ayında 1 milyar 623 milyon 67 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Eylül ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 düşüş gösterdi. Ne yazık ki hala AB pazarındaki durgunluğun ihracatımıza olumsuz etkilerini yaşamaya devam ediyoruz. Yılın ilk 9 ayında toplam ihracatımız ise yüzde 5,3lük gerilemeyle 15 milyar 100 milyon 203 bin dolar seviyesinde oldu. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız ise 20 milyar 556 milyon 423 bin dolarda kaldı.
    
     -Otomotiv ihracatında düşüş-
    
     UİB verilerine göre, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), eylülde 1 milyar 337 milyon 461 bin dolarlık ihracata imza attı. OİBin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında değer kaybetti. OİBin yılın ilk 9 ayındaki ihracatı da yüzde 9,2 oranında değer kaybederek 12 milyar 383 milyon 240 bin dolarda kaldı. 30 Eylül 2011den bu yana yıllık bazdaki OİB ihracatı da 16 milyar 985 milyon 975 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
     OİB ihracatında yaşanan yüzde 9,6lık düşüşte en çok ihracat yapılan ilk üç ülke olan Almanya, Fransa ve İtalya-ya yönelik ihracat düşüşleri etkili olurken, Eylül 2012de OİBin en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkeden Almanyaya yönelik ihracat yüzde 2, Fransaya yönelik ihracatı yüzde 16 ve İtalyaya yönelik ihracatı yüzde 40 düşüş gösterdi. Bu dönemde birlik ihracatında yüzde 71 payı bulunan AB ülkelerine yönelik OİB ihracatı da yüzde 14 geriledi. OİB ihracatındaki gerilemenin temel sebebi ise AB pazarında yaşanan durgunluk oldu.
    
     -Tekstil ihracatında artış-
    
     Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21lik artış gösterirken UTİBin aylık ihracatı, 97 milyon 514 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİBin yılın ilk 9 ayında toplam ihracatı da 2011e oranla yüzde 8,5 artarak 904 milyon 758 bin dolara yükseldi. UTİBin yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 8 olurken 12 aylık ihracat toplamı 1 milyar 186 milyon 248 bin dolara yükseldi.
     Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1lik kayıpla 39 milyon 994 bin dolar oldu.
     UİBe bağlı birlikler arasında, eylülde ihracatını en fazla artıran birlik Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. UMSMİB Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 24,9 oranında artırarak, 19 milyon 523 bin dolara çıkarttı.
     Eylülde ihracatı yüzde 25,5 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 11 milyon 603 bin dolar dış satım gerçekleştirdi.
     UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve diğer başlığı altında listelenen sektörlerin dış satımı ise eylülde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,5lik yükselişle 116 milyon 970 dolar oldu.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber UİBin eylül ayı ihracatı 1 milyar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER