Yerleşkesinde kuş cenneti olan tek üniversite

Yerleşkesinde kuş cenneti olan tek üniversite -NÜ yerleşkesi içerisinde bulunan ve 212 kuş türüne ev sahipliği yapan Akkaya Göleti Kuş Cenneti, öğretim üyelerinin araştırma yapabilmesine olanak sağlıyor -NÜ Rektörü Prof. Dr. Görü


NİĞDE (A.A) - Musa Özyürek-Betül Abbak - Niğde Üniversitesi (NÜ) yerleşkesinde bulunan ve 212 kuş türüne ev sahipliği yapan Akkaya Göleti Kuş Cenneti, biyoloji ve coğrafya bölümü öğretim üyelerinin doğal ortamda araştırma yapabilmesine olanak tanıyor.
     1974 yılında sulama amaçlı olarak yapılan ancak, kuşların göç yolu üzerinde bulunması, sazlık-kamışlık, kayalık, maki, bozkır, ağaçlık gibi değişik habitat tiplerine sahip olması sebebiyle kuşların uğrak yeri haline gelen Akkaya Göletinin büyük bir bölümü NÜ yerleşkesi içerisinde bulunuyor.
     NÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampüs alanı içerisinde kuşların uğrak yeri haline gelen bir göle sahip oldukları için çok şanslı olduklarını söyledi.
     Üniversite yerleşkesindeki en yakın binanın göle 50 metre mesafede olduğunu, rektörlük ile yemekhane binasından çıplak gözle flamingoların görülebildiğini ifade eden Prof. Dr. Görür, Türkiyedeki üniversiteler içerisinde NÜ ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde göl bulunuyor. Ancak sadece NÜ yerleşkesindeki göl kuşlara ev sahipliği yapıyor. Önümüzdeki dönemlerde göl etrafına öğrenciler için sosyal alanlar yapacağız. Ayrıca kampüs alanı içerisine kuş gözlem kulesi yaparak öğrencilerin eğitimlerine doğayla iç içe devam etmesine imkan sağlayacağız. Göl içerisinde temizleme çalışması yapıldığı için su tahliye ediliyor. Ancak kuş ve ördek türleri gelmeye devam ediyor. 200den fazla canlı türü var. Gölün kampüs alanı içerisinde yer alması üniversitemiz biyoloji ve coğrafya bölümü öğretim üyelerinin doğal ortamda araştırma yapabilmelerine de olanak tanıyor şeklinde konuştu.
     Prof. Dr. Görür, göçmen kuşların, daha çok göletin kampüs alanı içerisinde bulunan sazlık alanı tercih ettiklerini söyledi.
    
     -Akkaya Göleti üniversitemizin denizi olacak-
    
     Göletin etrafında önümüzdeki süreçte regrasyon alanı yaparak daha güzel ortamların oluşması için çalışma yapacaklarını belirten Prof. Dr. Görür, şunları kaydetti:
     Kampüs içerisinde böyle bir göleti bulmak bizim için önemli bir şans. Bu şansıda iyi bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Göle yakın bir yerde cami, spor tesisleri, sosyal alanlar, öğrenci yurtları, hemen ilerisinde fakülte binaları, yemekhane ve diğer tesisler mevcut. Kuşların uğrak yeri olan bir gölle bu kadar içi içe bulunmak üniversitenin şansı diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda öğrenciler bu alandan ciddi biçimde sosyal olarak faydalanacaklar. Göletteki su tahliye işleminin ardından yapılacak temizleme çalışmasıyla çok daha güzel manzaralı, çok daha güzel bir ortam oluşturulacak. Bir anlamda Akkaya Göleti üniversitemizin denizi olacak.
    
     -Akkaya, İzmir ve Manyas kuş cennetlerine rakip-
    
     3 bin metre karelik alanda yer alan Akkaya Göleti, son sayımlarla birlikte 212 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Akkaya Göleti, dar alanda barındırdığı çok sayıdaki kuş türüyle dünyanın önemli sulak alanları arasındaki 20 bin hektarlık alanda 232 kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti ve 64 hektarlık alanda 266 kuş türüne ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti ile yarışıyor.
     NÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, Akkayanın küçük bir alana sahip olmasına rağmen barındırdığı zengin kuş türleriyle dikkati çektiğini söyledi.
     Prof. Dr. Karataş, şunları söyledi:
     Türkiyenin önemli kuş cennetleri arasında yer alan İzmir ve Manyas kuş cennetlerinde yaklaşık 250-260 tür var. Sultansazlığında son yıllarda görülen tür sayısı 270ler de. İzmir, 20 bin, Sultansazlığı 80 bin ve Manyas 64 hektar alana sahip iken Akkaya Göletinin ise sadece 300 dekarlık alanı bulunuyor ve 212 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Akkaya Göleti, İzmir, Manyas ve Sultansazlığı kuş cennetlerinin yanında çok küçük bir alana sahip olmasına rağmen zengin kuş türüne sahip. Bu özelliği ile İzmir ve Manyas gibi önemli kuş cennetlerine rakip olacak nitelikte.
    
     -Akkayada her türlü kuşun yaşayabileceği alan mevcut-
    
     Farklı kuş türlerinin değişik ihtiyaçlara sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Karataş, Akkaya Göletinde her türlü kuşun yaşayabileceği alanın mevcut olması nedeniyle kuşların burayı tercih ettiğini söyledi.
     Prof. Dr. Karataş, Üniversitemizin bulunduğu üst kesimde yeşil sazlık alanların yanı sıra eski meyve bahçeleri ve ağaçlık kesimler bulunuyor. Bunların yanı sıra çöl haline gelmiş, yada yarı çöl diyebileceğimiz yerler var. Ayrıca baraj setinin oluşturduğu kayalıklar yer alıyor. Yani Akkayada neredeyse her türden kuşun yaşam alanına uygun yerler var. Bu nedenle kuşların tercih ettiği bir göl şeklinde konuştu.
     Tespit edilen 212 kuş türü içerisinde nesli tükenme tehlikesi altına olan kuşların da bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karataş, bu kuşların başında dikkuyruk olarak bilinen mavi gagalı ördeğin yer aldığını söyledi.
     Prof. Dr. Karataş, dünya genelinde 5-6 bin civarında olan bu ördeği görebilmek için ABD, Finlandiya, Kıbrıs Rum kesimi gibi çok sayıda ülkeden yabancı turistin Niğdeye geldiğini vurguladı.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Yerleşkesinde kuş cenneti olan tek üniversite Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER