YHT, turizmi de hızlandırdı

YHT, turizmi de hızlandırdı -Türkiyede yaklaşık 4 yıl önce, ilk kez Ankara-Eskişehir hattında hizmete giren Yüksek Hızlı Trenin Eskişehire sanayiden ticarete, turizmden sosyal yaşama kadar birçok alanda ivme kazandırdığı bild


ESKİŞEHİR (A.A) - Mürsel Çetin - Türkiyede yaklaşık 4 yıl önce, ilk kez Ankara-Eskişehir hattında hizmete giren Yüksek Hızlı Trenin (YHT), Eskişehire sanayiden ticarete, turizmden sosyal yaşama kadar birçok alanda ivme kazandırdığı bildirildi.
     TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Hızlı Tren seferlerine başladıktan sonra Eskişehirin en başta iç turizm potansiyeli ciddi oranda ve olumlu anlamda etkilendi. Eskişehirden Ankaraya, Ankaradan Eskişehire, Ankaradan Eskişehir üzerinden çevre illerimize yoğun bir trafiğin başlamasına da neden oldu dedi.
     Türkiyenin ilk YHT seferlerinin Eskişehir-Ankara arasında başladığını anımsatan Avcı, Ankara ve Eskişehirin yanı sıra çevre illerden vatandaşların YHTyi yoğun şekilde kullandığını ifade etti.
    
     -Yollar, kendi yollarını açar-
    
     Avcı, Yollar, kendi yollarını açar sözünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
     Yani bir yerde yapılan yol yatırımı, bir süre sonra ek yatırımları da kendiliğinden çağırır. Eskişehir-Ankara Yüksek Hızlı Treni de, benzer bir süreci yaşıyor. Eskişehirin kültürel coğrafyasına çok ciddi katkıları oldu. Eskişehir başta olmak üzere Ankaradan, çevre illerden gelen misafirlerini ağırlayabilecek düzenlemeleri kendi içinden, kendiliğinden yapmaya başladı. Esnafımız bu konuya çok kısa zamanda adapte oldu. Eskişehir, aynı zamanda bir üniversite kenti. Dolayısıyla YHT, Eskişehirde çalışanlar, Ankarada çalışanlar, Ankarada çalışıp Eskişehirde yaşayanlar, Eskişehirde çalışıp Ankarada yaşayanlar gibi şehrin demografisine ilginç özellikler kattı.
     Eskişehir-Konya arasında kullanılacak YHT setlerinin de geldiğini kaydeden Avcı, Eskişehir-Konya hızlı tren seferleri de işlemeye başlayacak. Bunun Ankara-Eskişehir seferleri kadar Eskişehirin ve Konyanın dinamiklerine çok olumlu katkıları olacağına inanıyorum. Onu görüyoruz. İnşallah, 29 Ekim 2013 tarihinden itibaren Eskişehir-İstanbul Hızlı Tren hattı da çalışmaya başlayacak. Böylece Ankara-Eskişehir, Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattıyla Eskişehirin, İstanbulun, Ankaranın da sosyal, kültürel ve ticari hayatına çok anlamlı yenilikler katılmış olacak ifadelerini kullandı.
    
     -Seyahat süresi, yolcuların en büyük tercih sebebi-
    
     Eskişehir Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer ise Eskişehir-Ankara arasında 2009 yılının mart ayında hizmete giren YHTnin yolcu sayısının, her geçen gün arttığını söyledi.
     Vatandaşların YHTyi çok sevdiğini dile getiren Özer, şöyle devam etti:
     Şu anda Eskişehir-Ankara arasında 1,5 saatlik seyahat süresi, yolcuların en büyük tercih sebebi haline geldi. Aynı zamanda yine emniyetli olması ve uçakta bulunan konforu yolcularımıza yaşatmamız, önemli birer etken. YHT ile Eskişehir-Ankara arasında günlük 20 karşılıklı seferimiz var. Ayrıca Ankaradan Konyaya da YHT seferleri bulunuyor. Ayrıca Kütahyaya hızlı tren bağlantılı seferlerimiz var. Bursaya yine karayolu bağlantılı kombine taşımacılığı yapıyoruz. Burada da otobüsler dolu şekilde YHTye yolcu aktarması yapılıyor. Şu anda karayoluyla seyahat süresi 6 saat olan Bursa-Ankara arası, Yüksek Hızlı Tren sayesinde 4 saate inmiş durumda. Artık, insanlar kafileler halinde Eskişehire gelip geziyorlar. Tur ve rehberlik şirketlerinin artması da bunun başka bir göstergesi.
    
     -Çifte başkentlik-
    
     Ankara-Eskişehir arasında hizmet veren YHT, Eskişehire başta Ankara, Bursa, Konya ve çevre illerden yoğun ziyaretçi çekti. Birçok ilden yerli turistin Eskişehire ilgisini artırdı.
     2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCOnun Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Başkentliği olmak üzere çifte başkentliği kutlamaya hazırlanan Eskişehire, YHT Ankara-İstanbul hattının tamamlanmasıyla da gelen ziyaretçi sayısının önemli oranda artırması bekleniyor.
     Bunun yanında ekim ve haziran ayları arasında turizm konusunda hareketlilik yaşayan Eskişehir, son yıllarda özellikle kültür turizmine ilgi duyanların adeta alternatif rotası haline geldi.
     YHT ile kentin İstanbul, Bursa, Kütahya gibi çevre illerle olan bağlantı karayollarının iyileştirilmesinin Eskişehire ulaşımı kolaylaştırırken, kente gelenlerin ilk durağının, 19. yüzyıl mimarisinin en güzel örnekleri olan kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli, bitişik düzenli cumbalı evleri ile Tarihi Odunpazarı Evlerini, Lületaşı ve Karikatür müzelerini gezenler, lületaşı işlemesi ve satışının yapıldığı iş yerlerinin bulunduğu Atlıhan El Sanatları Çarşısına ilgi gösteriyor.
     Kentin en eski yapılarından Kurşunlu Külliyesi de yoğun ilgi gösterilen mekanlar arasında yer alıyor.
    
     -İlk Türk lisanslı otomobil Devrimi görme imkanı...-
    
     Korsan Gemisi ve Masal Şatosunun bulunduğu Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkına gelen turistler, park içinde tren turu yaptıktan sonra bölgedeki Çağdaş Cam Sanatları, Kent Belleği, Cumhuriyet Tarihi, Eti Arkeoloji ve Havacılık müzelerini de ziyaret ediyor.
     Eskişehirin en büyük parklarından Kentparka geçen yerli turistler, burada kent halkının deniz keyfini yaşadıkları yapay plajı görebiliyor, kentin geleneksel lezzeti olan çiböreğin tadına bakabiliyor.
     Eskişehirde Venedik kanallarını anımsatan Porsuk Çayında bot ve gondol geçisi gezintisi yapan turistler, bot gezintisinin ardından Porsuk çevresinde yürüyüş yapıp, kafelerde çay ve kahve molası veriyor.
     Ziyaretçiler, kentin kuşbakışı manzarası için Şelaleli Parka da gidebiliyor. Seyit Battalgazi Türbesi, Yazılıkaya, Han yer altı şehri ve Sivrihisardaki Anadolunun ikinci büyük Ermeni kilisesi Surp Yerortutyunu da ziyaret eden turistler, Eskişehirde Türk mühendislerin çabalarıyla yapılan ilk Türk lisanslı otomobil Devrimi de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞde (TÜLOMSAŞ) görme imkanı bulabiliyor.
     Şifalı termal sularıyla hamamlardan da yararlanan yerli turistler, Japon Bahçesi ve Aşk Adası gibi mekanları da görme imkanına sahip.
     Ziyaretçiler Eskişehir mutfağı olarak bilinen çibörek, göbete, boza, bamya çorbası ve met helvası gibi ürünlerin tadına bakma fırsatı da yakalıyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber YHT, turizmi de hızlandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER