Yüksekdağ: Saldırı iddiası bir siyasi vaka, üzeri örtülmeye çalışılıyor


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş'a yönelik saldırı iddiasının bir siyasi vaka olduğunu söyledi. Olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığını ileri süren Yüksekdağ, "Dün gerçekleştirilen saldırı açık bir suikast olarak yaşanmış bir saldırıdır. Çok şükür ki Selahattin Demirtaş'ı vuran, hedefine ulaşan bir saldırı olarak sonuçlanmadı. Geride bıraktığımız bütün bir süreç boyunca geliyorum diyen ve değişik dönemlerde gelen, kendisini hissettiren bir saldırı politikasının örneğiydi." dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Selahhatin Demirtaş'a yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen saldırı ile ilgili bilgi vermek için HDP Genel Merkezi'nde milletvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve Ayhan Bilge ile basın mensuplarının karşına geçti. Türkiye'de barış ve demokrasi mücadelesinin savunucusu olan HDP'nin gerilim ve şiddet siyasetinin saldırılarına hedef olduğunu ileri süren Yüksekdağ, bu saldırıların son örneğinin Diyarnbakır'da Selahattin Demirtaş'a yönelik olarak gerçekleştirildiğini kaydetti. Açığa çıkan verilere ve tanıklıklara dayanarak açık bir suikast olayının yaşandığını savunan Yüksekdağ, "Dünden itibaren Türkiye aslında gündemini alt üst eden bir gelişme olmasına rağmen karşımızdaki siyasi iktidar ve onun yönlendirdiği kamuoyu, medya organları suskunlukla geçiştirmeye ve geçersiz açıklamalarla bu olayın üzerini örtmeye çalışıyor. Dün gerçekleştirilen saldırı açık bir suikast olarak yaşanmış bir saldırıdır. Çok şükür ki Selahattin Demirtaş'ı vuran, hedefine ulaşan bir saldırı olarak sonuçlanmadı. Geride bıraktığımız bütün bir süreç boyunca geliyorum diyen ve değişik dönemlerde gelen, kendisini hissettiren bir saldırı politikasının örneğiydi." şeklinde konuştu.

"9 MİLİMETRELİK BİR ZIRHLI CAMDA 2 MİLİMETRELİK BİR OYUK OLUŞTURACAK BİR KURŞUN İZİNDEN BAHSEDİYORUZ"

İddia edilen saldırının gerçekleşme anı hakkında da bilgi veren Yüksekdağ şöyle devam etti: "Sayın Demirtaş dün akşam saatlerinde ailesinin evine ziyaret gerçekleştirdikten sonra kendi evine doğru giderken gerçekleştirildiğini düşündüğümüz bir saldırı. Aracı hareket halindeyken gerçekleştirilen bir saldırı. Sayın Demirtaş'ın oturduğu bölümde kafa hizasına denk gelecek şekilde bir kurşun izi tespit edilmiş koruma polisleri ve görevlileri tarafından. Araç durduktan sonra görevlilerin ve polislerin gördüğü bir kurşun izi. Ancak yapılan değerlendirmeler, gözlemler ve tanıklıklardan hareketle bir sonuca ulaştığımızda şunu söylüyoruz: Aracı bekleme halindeyken, yanında çok sayıda koruma polisleri ve görevlileri olmasından dolayı gerçekleştirilecek bir saldırı ve oluşacak bir iz değil ve herhangi bir sert cisim tarafından da oluşacak bir iz değil. Koruma polislerinin ve bazı bilirkişilerin gözlemleri sonucu bunun bir kurşun izi olduğu tespit edilmiş durumda. Bekleme halindeyken bu izin oluşmadığı net bir kanaat olduğu için, araç hareket halindeyken bu kurşun izinin oluştuğunu söyleyebiliyoruz. Aracın zırhlı olması bir ölüm olayını engellemiş. 9 milimetrelik bir zırhlı camda 2 milimetrelik bir oyuk oluşturacak bir kurşun izinden bahsediyoruz."

"DİYARBAKIR VALİLİĞİ BU KONUDA BECERİKLİ OLDUĞUNU BİR KERE DAHA GÖSTERDİ"

Olayın arkasından emniyet birimlerimin yaptığı incelemeler neticesinde sağlıklı ve tutarlı bir sonuç elde edilemediğini dile getiren Yüksekdağ, "Diyarbakır Valiliği konunun üzerine örtme telaşı ile bu izin kurşun izi olmadığını açıkladı. Herhangi bir kriminal araştırmayı istedikleri zaman, bir sorunu, bir saldırıyı örtbas etme niyeti taşıdıkları zaman çok kısa süre içerisinde tamamlamayı başarıyorlar. Diyarbakır Valiliği bu konuda becerikli olduğunu bir kere daha gösterdi. Çok kısa bir süre sonra aynı akşam bunun herhangi bir sert cisimle oluşan iz olduğunu açıkladı. Konuyu derinlemesine araştırması gereken bir makam, sorunun üstünü örtmeye dönük bir siyasi yaklaşım ve bir tutum gerçekleştirdi." ifadelerini kullandı.

"BU SİYASİ BİR VAKADIR"

Yüksekdağ açıklamasını şöyle tamamladı: "Bunun tek başına bir kriminal vaka olmadığını düşünüyoruz. Bu siyasi bir vakadır. Bu siyasi saldırı konseptinin ve sürecinin bir parçasıdır ve uzantısıdır. Daha önceki süreçte partimize yönelik bütün saldırılar aslında bu son saldırıyı işaret ediyordu. Geride bıraktığımız aylar boyunca partimize dönük açık gerçekleştirilen bütün saldırıların failleri açığa çıkarılmadı, açık da olan failleri de yargılanmadı, sorgulanmadı, cezasızlık ve hükümet-devlet koruması ile ödüllendirildi."

"ARACIN EMNİYETTEKİ İŞLEMLER BİTTİKTEN SONRA ÖZEL BİR LABORATUVARDA DA İNCELENECEK"

Figen Yüksekdağ açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Selahattin Demirtaş yalnız mıydı, eşi ve çocukları var mıydı?" sorusuna Yüksekdağ, "Hayır, eşi ve çocukları yok. Kendi evine doğru giderken bu saldırı gerçekleştiriliyor." şeklinde cevap verdi.

"Hasarın tam olarak neyden oluştuğunu anlayabilmek için bağımsız bir kurumda inceletme yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Yüksekdağ şu şekilde cevap verdi: "Bu yönde girişimlerimiz başladı. Alternatif kriminal bir inceleme laboratuvarı ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Aracın emniyetteki işlemleri bittikten sonra özel bir laboratuvarda da incelenecek." CİHAN
<< Önceki Haber Yüksekdağ: Saldırı iddiası bir siyasi vaka, üzeri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER