Yurtdışındaki seçmen sandık başına koştu


1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışında ve gümrüklerde oy kullanma işlemi bugün başladı. Yurtdışındaki Türk seçmenler Avrupa'nın 21 ülkesindeki 52, Almanya'nın ise 13 seçim noktasında kurulan seçim sandıklarına koştu. Seçimin ilk dakikalarında oyunu kullanan vatandaşlar, "Memleketini seven oyunu kullanır. Bir oyla çok şey değişebilir. Oyunu kullanmayan oyunu çöpe atmış, çalmış gibi olur, sonuçtan şikâyete de hakkı olmaz." dedi.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışında ve gümrüklerde oy kullanma işlemi 8 Ekim Perşembe günü başladı. Yurtdışındaki seçmenler oyunu kullanmak için Avrupa'nın Almanya, Avusturya, Beçlika, Hollanda, Fransa, İsviçre gibi 21 ülkesindeki 52 seçim noktasında kurulan sandıklara koştu. Yurtdışında oy kullanma işlemleri 25 Ekim'e, gümrüklerde ise 1 Kasım'a kadar devam edecek.

Toplam 1 milyon 405 bin Türk seçmenin yaşadığı Almanya'daki 13 konsolosluk bölgesinde oluşturulan seçim noktaları tamamen seçim atmosferine girdi. Yurtdışındaki 2 milyon 861 bin Türk seçmenin yarısının yaşadığı Almanya'da, en çok seçmenin yaşadığı bölgelerden biri olan Köln'de seçime ilgi yoğun oldu. 18 gün boyunca her gün saat 10.00 ile 19.00 arasında sürecek olan oy verme işlemleri sandık kurulu üyelerinin hazırlıklarıyla başlandı. Saat 09.30 sularında seçim salonlarında hazırlıklarına başlayan sandık kurulu üyeleri öncelikle seçim yemini etti. Sandıkların ve oy pusulalarının mühürlenmesiyle hazırlıkların tamamlandığı Köln Başkonsolosluğu seçim noktasında, saat 10.00 civarında, oylarını kullanmak üzere seçmenler seçim alanına alındı.

OYUNU KULLANMAYANIN SONUÇTAN ŞİKAYETE HAKKI OLMAZ

Köln'de oyunu ilk kullanan vatandaş Aachen kentinde yaşayan Abdurrahman Sarıoğlu oldu. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Sarıoğlu, ilk seçim günü olduğu için büyük bir heyecanla sabah oy kullanmaya geldiğini aktardı. "Hayırlara vesile olsun, vatanımıza hayırlı olsun inşallah." diyen Sarıoğlu, "Biz burda ülkemizi temsil ediyoruz. Herkes bizi burada misafir olarak görüyor. Bizim geleceğimiz Türkiye. Güçlü bir Türkiye için de bizim oy kullanmamız gerekir." dedi. Oyunu kullanmayanın sonradan şikayet etmeye hakkı olmayacağını vurgulayan Abdurrahman Sarıoğlu, "Oyunu kullanmayanın konuşma hakkı olmaz. Oyunu kullanmak isteyen bir yolunu bulup gelir. Ama vatana görevini yapmak zorundalar bence. Esas gençlerin seçime ilgi göstermesi gerekir. Kendimizi göstermeliyiz." dedi.

OYUNU KULLANMAYAN KENDİSİ ÇÖPE ATMIŞ, ÇALMIŞ OLUR

"Oylarımız zaten çalınıyor." bahanesiyle oyunu kullanmayanların durumunu sorduğumuz Sarıoğlu, "Oyunu kullanmayan zaten kendisi oyunu çöpe atmış, çalmış oluyor. Ha oyunu kullanmamışsın, ha istemediğin partiye vermişsin, ya da çöpe atmışsın." dedi.

İlk dakikalarda oyunu kullanan Kölnlü Türk seçmenlerde Hatice Bakıcı ise vatandaşlık görevi olduğu için oy kullanmanın önemli olduğunu söyledi. Bakıcı, "Neyi seçersek o şekilde yönetiliriz. Ne istiyorsak o yönde oyumuzu kullanmalıyız. Oyumuzu kullanmamız, demokrasi, huzur, ekonomi ve istikrar için önemli" dedi.

OYU ÇÖPE GİTSİN İSTEMEYEN OYUNU KULLANMALI

"Seçime katılmadığı halde 'oylar çalınıyor' diye şikayet etmeye kimsenin hakkı yok." diyen Bakıcı, "oyunu kullanmayanın hiç bir söz hakkı olmaz. Söz hakkı olması için öncelikle oyunu kullanması lazım. Oyunu kullanmayan kişi oyunu kendisi çöpe atmış, çaldırmış gibi oluyor. Oyunun çöpe gitmesini istemiyorsa bizim gibi kullanması gerekiyor." dedi. Köln seçim alanındaki organizasyondan memnun kalan Bakıcı, "Gayet disiplinli, güvenli ve sistemli bir şekilde oyumuzu kullandık. Gayet güzel karşıladılar. Çok da beklemedik, 10-15 dakika içinde içeriye alındık. Kapalı ısıtılmış bir yer" dedi. Tüm seçmenlere çağrı yapan Bakıcı, "Gelecekte, çocuklarına, ailesine neler sağlanmasını istiyorsa o şekilde oyunu kullanması gerekiyor." dedi.

TÜRKİYE'DEKİ KARIŞIK DURUMA DUYARSIZ KALMAMALIYIZ

Kölnlü seçmenlerden İsmet Uyumlu, "Eşimle beraber geldik. İkinci kez burada oyumuzu kullanıyoruz. Devlet bize bu hakkı tanıdığı için çok memnunuz." dedi. Hangi partiye oy verilirse verilsin bu demokratik hakkın kullanılması gerektiğini vurgulayan Uyumlu, "Oy kullanma hakkı kullanılmalı, bu bizim vatani görevimiz. Türkiye'nin şu andaki karışık durumuna biz Almanya'daki vatandaşlar olarak duyarsız kalmamalıyız." diye devam etti. Burada oy ve seçim güvenliği için bir çok tedbir alındığına şahit olduklarını bildiren Uyumlu, oy çalınma iddialarına inanmadığını kaydetti. Kimsenin oyunu kullanmak için üşenmemesi gerektiğini bildiren Uyumlu, "Çok kolay, girmeniz ve çıkmanız 15 dakikayı ancak buluyor. Bence herkes gelip oyunu kullansın. Türkiye'nin buna ihtiyacı var." dedi.

BİR OYLA BİR ŞEYLER DEĞİŞEBİLİR

Küçük çocuğu ve kayınvalidesiyle birlikte oy kullanmaya gelen Yüksel Orhan, "Vatanımıza bir hayrımız dokunur inşallah" düşüncesiyle sabahın erken saatinde oyunu kullanmaya geldiğini belirtti. Orhan, "Bir oyla da bir şeyler dönebilir. Bütün oylar bir bir oylarla toplanıyor. Demokrasinin işlemesi, özgürlükler için oy bence çok önemli. Gelmeyen, oyunu kullanmayanlar Türkiye'ye kaybettiriyor. Ben 20 aylık çocuğum kucağımda geldim" dedi. Oy kullanma işleminin kolay ve kısa sürdüğünü bildiren Orhan, erken geldikleri halde 20 dakikada işlemlerinin bittiğini bildirdi.

MEMLEKETİNİ SEVEN OYUNU KULLANIR

76 yaşında olduğu halde oyunu kullanmak için geldiğini belirten Nuran Orhan, "Memleketimiz iyi olsun diye oyumuzu kullanıyoruz. Vatanımızı düşünüyoruz. Zor olmadı, biraz bekledik ama çadır var. Memleketini seven oyunu kullanır" dedi.

Bonn'da yaşan seçmen Mahmut Er, oy kullanmanın demokrasi için, Türkiye için önemli olduğunu kaydetti. Oy kullanmanın demokrasi, özgürlükler ve huzur için önemli olduğunu vurgulayan Er, ancak çağrı yaptığı halde gençlerin ilgi göstermediğinden yakındı. "Kendi geleceğimizi belirlemek için oy kullanmak önemli. Bence herkesin oyunu kullanması gerekir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Yurtdışındaki seçmen sandık başına koştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER