"12 Dev Adam Basketbol Okulları'nın amacı insan kazanmak"


Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Yurtiçi Faaliyetleri Yetkilileri Serdar Çelik ve Oktay Yılmaz, 12 Dev Adam Basketbol Okulları'nın misyonu ve yaklaşan faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundular.

Serdar Çelik ve Oktay Yılmaz, çalışmalarının çok iyi gittiğini belirterek, "12 Dev Adam Basketbol Okulları'nda amaç şampiyon yaratmak değil, insan kazanmak." olduğunu söylediler.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) televizyonu TBF TV'ye konuşan Serdar Çelik ve Oktay Yılmaz, 12 Dev Adam Basketbol Okulları'nın (12 DABO) misyonu ve yaklaşan faaliyetlerle ilgili Şansın Tokyay'ın sorularını cevapladı. İşte röportajın detayları:

- 12 Dev Adam Basketbol Okulları'nın çalışmalarına nasıl başladığından, önümüzdeki hafta Ankara'da gerçekleştireceğiniz "Yıldızlar Şöleni" organizasyonunun içeriğine kadar sizden genel bir bilgilendirme rica edebilir miyiz?
Oktay Yılmaz: 12 DABO, 2001 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde başarılı bir şekilde gerçekleşen Avrupa Şampiyonası'ndan sonra, Athena Grubu'nun slogan olmuş 12 Dev Adam melodisi ile hayat bulan büyük bir markadır. Garanti Bankası sponsorluğu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Türkiye Basketbol Federasyonu işbirliği neticesinde 14 senedir varlık gösteren 12 DABO, her yıl büyüyerek çalışmalarına devam ediyor. Sene boyu devam eden organizasyonlarımızın 2015 adına sonuncusunu, "Yıldızlar Şöleni"ni Ankara'da gerçekleştireceğiz. Farklı illerden, ilçelerden oluşturulacak 8 ayrı takımla, yaklaşık 100'ün üzerinde sporcu, 40'ın üzerinde antrenör bu etkinliğe katılacak. "Küçük" ve "Minik" kategorilerindeki sporcularımız maçlar yapacaklar. Ankara'da küçük sporcularımızla beraber Anıtkabir'i de ziyaret edeceğiz ve A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın 21 Kasım'da gerçekleşecek İsrail mücadelesini de hep beraber seyredeceğiz.

- 12 DABO öğrencilerinin etkinlikler süresince giderleri organizasyon tarafından mı karşılanacak?
Oktay Yılmaz: Sporcu kafilelerimizin tüm ulaşım ve konaklama giderleri sponsorumuz Garanti ve TBF işbirliği ile karşılanıyor. "Yıldızlar Şöleni"ne Şırnak'tan da, Hakkari'den de gelen takımlar olacak. Hiçbir maddi yük altına girmeyecekler.
Serdar Çelik: Çoğu öğrencimiz belki de ilk defa uçağa binecek ve Ankara'yı görecek. A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın maçını izleyecekler. Onlar için çok büyük bir heyecan olacak. Biz de TBF olarak, Garanti Bankası sponsorluğunda buna öncülük ediyoruz. Basketbolun yanında, çocuklarımıza farklı kültürleri tanıma, yeni yerler görme olanağı ve en önemlisi 'fırsat eşitliği' sunuyoruz. Hakkâri, Şırnak, Lüleburgaz, İzmir gibi farklı farklı şehirlerden çocuklarımız, aynı kentte basketbol çatısı altında toplanacaklar. Tüm öğrencilerimiz aynı şartlarda, aynı yerde kalıp beraber hareket edecekler. Basketbolun birleştirici özelliğini de gösteren bir etkinlikten bahsediyoruz.

- Siz 'fırsat eşitliği'nden söz etmişken, Doğu illerine yönelik organizasyonlarınızdan da bahsetmek anlamlı olur diye düşünüyorum…
Serdar Çelik: Hepimiz tarafından bilinen doğu illerindeki terör olayları bölgeye her anlamda zarar veriyor. Yine de, yaşanan tüm acılara rağmen, basketbolu seven ve basketboldan mutlu olan çocukların yaşadığı bu şehirlerde de bu sporun doyasıya oynanmasına vesile olmaya çalışıyoruz. Nasıl ülkemizin batısında öğrencilerimiz iyi bir basketbol altyapısına sahip olabilecek eğitimi alabiliyorlarsa, biz neredeyse tüm doğu illerimizde de aynı standarda ulaşmaya çalışıyoruz. Yüzlerce çocuğumuz da, zaman zaman sekteye uğrasa bile basketbol sevdası ile idmanlara gelerek eğitimlerini almaya devam ediyorlar.
Oktay Yılmaz: Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleşen bu proje ile söz konusu illerimizdeki çocuklarımızın basketbol eğitimlerine fazlasıyla destek vermeye çalışıyoruz.

- Bu proje ne zamandır devam ediyor?
Oktay Yılmaz: 12 DABO organizasyonu 2002 yılından beri faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Zaman zaman yaşanan bölgesel sorunlar çalışmaları sekteye uğratsa da Türkiye genelinde yılın 12 ayı aralıksız devam eden bir organizasyon. 2002 yılından beri binlerce çocuğu basketbolla tanıştırdı 12 DABO. Amacımız yurdumuzun her noktasında her çocuğu basketbolla buluşturmak.

- 12 DABO, on üç senede nereden nereye geldi?
Serdar Çelik: Gitgide büyüyoruz. 20 kadar bölgede faaliyete başlayan okullarımız, şu anda 70'den fazla il ve ilçeye yayıldı. Amacımız çocuklara sadece temel basketbol eğitimi vermek değil, onları sosyal anlamda da üst seviyelere taşımak.
Oktay Yılmaz: Bir öğrencimizden bahsetmek istiyorum. Konya'da 12 DABO'da yetişen bir genç, şu anda Konya 12 DABO'nun antrenörlük görevini üstlendi. Bu güzel örnekleri artırmak istiyoruz.
Serdar Çelik: Oktay'ın da söylediği gibi başka bölgelerimizdeki okullarımızdan yetişen öğrenciler şuanda aktif olarak antrenörlük yapıp basketbola yeni başlayan çocuklara yol göstermektedir. Bunlar bizi çok mutlu ediyor ve umut veriyor. Organizasyonumuzun kendi içinde de bir döngüsü var.

- Faaliyetlerinizin gidişatından da bahsedelim, önümüzde nasıl etkinlikler var?
Oktay Yılmaz: Senenin son organizasyonu olanı 'Yıldızlar Şöleni' kapıda. Önümüzdeki sene için de her yıl olduğu gibi iki tane antrenör gelişim semineri planladık. Bunun dışında her yıl 4 farklı bölgede 'Türkiye Ligi Şölenleri" ve yine farklı bir bölgede bunun finallerini gerçekleştiriyoruz.
Serdar Çelik: Kasım ayında Ankara'da yapacağımız "Yıldızlar Şöleni", 12 DABO'nun farklı şehirlerden yetenekli oyuncularının buluştuğu bir organizasyon. Bizim gözümüzde, bütün çocuklarımız şampiyon. Biz, turnuvalarımıza katılan tüm çocuklarımıza madalya veriyoruz. Bir numaralı felsefimiz şu: 'Kazanan ya da kaybeden yoktur. Kazanan, her zaman dostluktur."
Oktay Yılmaz: 12 DABO'da amaç şampiyon yaratmak değil, insan kazanmaktır.

- Son olarak, öğrencileri emanet ettiğiniz antrenörlerinizle ilgili neler söylemek istersiniz?
Serdar Çelik: Çoğu defa şuna şahit olduk; çocuklar velilerinden çok antrenörlerinin sözlerini dinliyorlar. Onların sahada çocuklara verdiklerinin yanı sıra gelişimlerinde ciddi rolleri var.
Oktay Yılmaz: Garanti Bankası'nın sponsorluğunda, Başkanımız Harun Erdenay ve Direktörümüz Barbaros Akkaş'ın desteği ile biz bu işin mutfağındaki 4 kişilik bir ekip olarak her ne kadar işin merkezinde olsak da, aslında her şey antrenörlerimizde bitiyor. Onların çocuklara vereceği doğru bilgiler, onlara bu yaşlarda çocuklarımıza aşılayacakları hayata bakış açısı son derece önemli. Antrenörlerimize can-ı gönülden teşekkür ediyoruz.
CİHAN
<< Önceki Haber "12 Dev Adam Basketbol Okulları'nın amacı insan kazanmak" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER