Seçimden sonra dolar ne olacak?

Kuru suni olarak 5,50 TL'nin altında tutma harekâtı bir işe yarayacak mı?

SHABER3.COM


Ekonomist Atilla Yeşilada, YouTube kanalındaki videosunda, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında döviz ve faizin alabileceği pozisyona dair öngörülerde bulundu:

Kuru suni olarak tutma harekâtı vardı. Swap piyasası, yabancıların TL ya da döviz almak için kullandıkları piyasanın kapıları kilitlendi. Bunun üzerine Londra'da swap faizleri çok yükseltildi.

TÜRKİYE İTİBAR KAYBETTİ

Sonuçta TL'nin değer kaybetmesi engellendi, ancak Türkiye uluslararası finans camiasında itibar kaybetti. Birçok fon yöneticisi ve trader, TL yatırım yapılabilir bir para birimi mi diye sormaya başladı.

 



TL'deki değer kaybının sebebi yabancılar değil yerleşiklerdi. Yarına güvenlerini kaybetmişlerdi. Yılbaşından bu yana 18 milyar dolar mevduata geçtiler. Faizler de düşük, kimse TL mevduatı tutmuyor. 

Dün swap operasyonu bitti. Yavaş yavaş limitler açıldı ve swap faizleri düştü. Türkiye-Londra arasındaki işlem akımı açılmaya başladı. Berat Albayrak da "Normale dönüyoruz." dedi. 

PİYASALAR BİLEŞİK KAPLAR GİBİDİR

Piyasalar bileşik kaplar gibidir. Birini kapatıp ötekinde seviyenin değişmesini bekleyemezsiniz. Borçlanmak pahalandı. Türkiye'nin gerçek gösterge faizi olan 10 yıllık tahvillerin faizleri yüzde 15'lerden yüzde 19'lara kadar yükseldi. 

Hazine aslında yapılan hatanın maliyetini bundan sonraki borçlanmalarda ödeyecek. Yine elimde kesin veri yok yine Türkiye'deki banker arkadaşlarla konuşuyorum, kredi faizleri de bir miktar yükselmek zorunda kaldı.

Seçimlerden sonra bu şartlar düzelir mi? Düzelmezse Türkiye ekonomisi nasıl etkilenir?

Seçim sonuçları önemli. Eğer AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi) ile MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) kazanırsa, Berat Albayrak bir reform planı açıklayacak. Tarihi 8 Nisan. Dünyada da Fed'in faiz arttırmayacağını söylemesiyle bizim gibi ülkeler için gayet verimli bir ortam var. 

Eğer doğru dürüst bir reform açıklanır ve bütçede istikrarı sağlayacak politikalar sıralanırsa, Merkez Bankası'nın hızla faiz indirmesinden vazgeçilirse dövizdeki çalkantı bir miktar yatışıyor.

YABANCI YATIRIMCIYI ÜÇ GÜN REHİN TUTTUK

Ama yabancı yatırımcıları biz üç gün Türkiye'de rehin tuttuk ve fairplay kurallarını ihlal ettik. Bu yüzden satacak olan çoktur. Piyasalarda bir miktar tedirginlik yaşanacak. 

AKP ve MHP büyük şehirleri kaybeder ve oy oranları çok düşerse, iki şey olacak. Türkiye'deki yerleşikler yeni bir siyasi belirsizlik dönemi başladığına dair kaygılara kapılacaklar.

DOLAR 6 TL OLABİLİR TAHMİNLERİ VAR

İstikrar programı zor olabilir. Dolar 6 TL olabilir tahminleri var. AKP ve MHP, seçmeni tatmin etmek için bir an önce faizleri indirmek gibi pek de rasyonel olmayan tedbirler almak isteyebilir ki bu da yerli ve yabancının tedirginliğini arttırır. 

Dolayısıyla dövizde çok ciddi bir yukarı hareket görürüz.

<< Önceki Haber Seçimden sonra dolar ne olacak? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER