Avrupa'nın "5 yıldızlı konforlu" en büyük hapishanesi Rusya'da açılıyor


Sovyetler döneminde politikacıların kaldığı Rusya'nın ünlü Kresty hapishanesinin yerini alması için inşa edilen ve Avrupa'nın en büyük hapishanesi olma özelliği taşıyan Kresty-2 Hapishanesi'nin inşaatı tamamlandı. 115 milyon İngiliz Pound'una mal olan hapishane, barındırdığı özelliklerinden dolayı "5 yıldızlı hapishane" diye anılıyor. Mahkumların yürüdüğü koridorların yerden ısıtmalı olduğu hapishanede bir 'döğüş odası' ve sauna da bulunacak. Hapishane içinde sadece görevlilerin kullanabileceği bir de atış poligonu yer alacak. Hapishanede ayrıca bir Ortodoks kilisesi, bir hastane, bir konser salonu ve hatta bir de müze bulunacak. Ayrıca Rusya'nın, koridorlarında yürüyen merdiven bulunan ilk hapishanesi olma özelliğini taşıyor.

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan Sovyet döneminin siyasi tutukluların kalmasıyla ünlü olan Kresty hapishanesinin yerine inşa edilen ve benzer isimle Kresty-2 diye anılan yeni hapishane, kapılarını önümüzdeki haftalarda açmaya hazırlanıyor. "5 yıldızlı hapishane" diye anılan konforlu hapishanede adeta yok yok.

4 BİN TUTUKLU KAPASİTESİ

Kresty-2 hapishanesi, 9 yıl önce ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından duyurulmuştu. Hapishane, kadın ve erkek ayrı ayrı birimlerde olmak üzere 4 bin tutuklu kapasitesine sahip.

Bir fabrika büyüklüğündeki hapishane, sahip olduğu lüks özellikleriyle Rusya'da "5 yıldızlı" veya "en keyifli" hapishane olarak da tanımlanıyor.

KORİDORLAR YERDEN ISITMALI

Öncelikle hapishanenin mahkumların yürüdüğü kısımları yerden ısıtmalı. Ayrıca Rusya'nın, koridorlarında yürüyen merdiven bulunan ilk hapishanesi olma özelliğini taşıyor. Hapishanenin devasa iki kulesi bulunuyor.

Kresty -2 hapishanesinden kaçmanın ise neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor. St. Petersburg şehrinin Kolpino bölgesinde yer alan hapishanede Sovyet dönemini andıran gözetleme kuleleri veya gözle görünür nöbetçi askerlerin bulunmadığı hapishanenin duvarlarında ve zeminlerinde kaçmayı önleyici elektronik sensörler bulunuyor.

YEMEK UÇAKLARDA VERİLEN YEMEK KALİTESİNDE OLACAK

Tutuklu ya da mahkumlar, yemeklerini bulundukları koğuş ya da hücrelerde yiyecek. Mahkumlara kapıda açılan bir delikten bir havayollarının ekonomi sınıfı ayarında yemek verilecek.

Toplamda 35 hektar alana kurulu olan hapishanenin ana fonksiyonlarından birinin ise yargılanmayı bekleyenlerin de kalacağı bir tutukluluk merkezi olması planlanıyor. Hapishaneye ulaşım için bir de metro hattı kurulacak.

SAUNA VE MÜZE BİLE OLACAK

Hapishanenin özellikleri bununla da kalmıyor. İçerdiği tesisler arasında bir 'döğüş odası' ve sauna da bulunacak. Hapishane içinde sadece görevlilerin kullanabileceği bir de atış poligonu yer alacak. Hapishanede ayrıca bir Ortodoks kilisesi, bir hastane, bir konser salonu ve hatta bir de müze bulunacak.

Hapishanede 2 farklı sınıfta tutuklu olacak. 250 ila 400 arasındaki mahkumun, "ev hizmetçileri" olarak çalışmak gibi bir ayrıcalığı olacak, bu kişiler aynı zamanda farklı koğuşlarda kalacak. Hapishanedeki tutuklulara ayrıca kendi elbiselerini giymelerine izin verilecek. Rusya'nın en modern hapishanesinde 216 cezalandırma hücresi ve en tehlikeli mahkumlar için ayrı hücreler bulunacak.

Rusya hapishane hizmetlerinin başındaki isim olan Gennady Kornienko, hapishanenin "Rusya'nın en modern Avrupa'nın ise en büyük hapishanesi" olduğunu söylüyor. Her mahkumun Avrupa standartlarına uygun biçimde en az 7 metre karelik yerlerde kalacağını aktarıyor.

Hapishanenin ilk sakinleri, 2016 yılında gelecek; ancak hapishane tam fonksiyonla çalışmaya başlaması için 43 milyon poundluk daha harcama yapılması gerekiyor.

HALEN AVRUPA'NIN EN BÜYÜK HAPİSHANESİ FRANSA'DA

Bugün Avrupa'nın en büyük hapishanesinin, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan 3 bin 800 tutuklu kapasiteli Fleury-Merogis Hapishanesi olduğu biliniyor.

Kresty-2 hapishanesinde ayrıca dört ayrı mahkeme ve polis merkezi de bulunacak. Savcıların ve avukatların tutuklularla görüşme yapabilmesi için 150 adet ayrı oda bulunacak.

TROÇKİ DE BURADA KALMIŞTI

Yeni hapishanenin yerini alacak olduğu St. Petersburg'un ünlü Kresty hapishanesinde kalan isimler arasında Bolşevik siyasetçi, devrimci ve Marksist teorisyen Leon Troçki de bulunuyor. Hapishane Bolşevik Devrimi'nde Lenin'in devirdiği Rus hükümetinin üyelerini de ağırlamıştı. Yeni hapishane açıldıktan sonra da eski Kresty'nin ihaleye çıkarılarak lüks bir otele dönüştürülebileceği belirtiliyor.

Eski Kresty hapishanesinde halen bin 150 tutuklu kalıyor. Bu tutukluların açıldıktan sonra yeni hapishaneye aktarılacağı belirtiliyor.

BASTİLLE GİBİ BASKINA UĞRADI

Kuruluşu 1730'lu yıllara kadar uzanan eski Kresty hapishanesinde, Çar III. Aleksandr döneminde Anthony Tomishko tarafından restore edilmişti. Şehir efsanelerine göre Tomishko'nun hayaletinin hala hapishane duvarları arasında dolaştığına inanılıyor.

Kresty hapishanesi, 1917'deki Bolşevik Devrimi'nde Fransız Devrimi'nde Bastille hapishanesine olduğu gibi baskına uğramıştı. 1990'lı yılların ortalarında ise hapishanede bir ara 12 bin 500 dolayında tutuklu yaşadığı anlatılıyor.

Rusya'nın insan hakları ombudsmanı Vladimir Lukin, Wikileaks belgelerinde yer aldığı belirtilen ifadelerine göre 2008'de Kresty hapishanesine yaptığı ziyarette "hapishanedeki hastanenin yetersiz olduğunu ve bazı mahkumların bu durumu protesto etmek için tıraş bıçaklarıyla bileklerini kestiklerini" söylemişti.

Rusya, ABD ve Çin'den sonra dünyada en fazla mahkumun bulunduğu üçüncü ülke konumunda bulunuyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa'nın "5 yıldızlı konforlu" en büyük hapishanesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER