Bakan Çavuşoğlu: İran'la ticaretimizi 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran ve Türkiye'nin komşu ve kardeş iki ülke olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler sadece iki ülkenin kardeş halklarını mutlu etmez, bölgenin istikrarına ve güvenliğine de önemli katkı sağlar. Ortak hedeflerimiz var. Ticari hedeflerimiz var. Siyasi hedeflerimiz var. İran'la ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz." dedi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi. Bakanlar, basına kapalı görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 4 – 5 Mart'taki Tahran ziyaretini hatırlatan Çavuşoğlu, "Ziyaret son derece başarılıydı. Önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanı Ruhani'yi de yüksek düzeyli stratejik işbirliği konsey toplantısı için ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız." diye konuştu.

'İRAN VE TÜRKİYE İKİ KARDEŞ ÜLKE'

İran ve Türkiye'nin iki komşu iki kardeş ülke olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler sadece iki ülkenin kardeş halklarını mutlu etmez, bölgenin istikrarına ve güvenliğine de önemli katkı sağlar. Ortak hedeflerimiz var. Ticari hedeflerimiz var. Siyasi hedeflerimiz var. Var olan bazı ufak tefek aksaklıklar var. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, taşımacılıkta, enerji fiyatlarında en son tahkim kararı var. Tahkim kararını uygulama konusunda da her iki tarafın saygısı var. Ama biz İran'la ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Cumhurbaşkanlarımızın ortak hedefi. Bunun için tüm mekanizmaları en iyi şekilde işletmemiz gerekiyor. Ulaşım dahi var olan engellerin hepsini de aşmamız gerekiyor. Turizm alanındaki işbirliğimiz var. Türkiye'ye 1,7 milyon civarında İranlı turist geliyor. Özellikle nevruz zamanında İstanbul ve benim şehrim Antalya'ya çok sayıda İranlı kardeşimiz geliyor tatilini geçiriyor." ifadelerini kullandı.

'SURİYE'DE ÖNEMLİ BİR FIRSAT YAKALADIK'

İran ve Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümüne birlikte katkı sağlayabileceğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Suriye'de önemli bir fırsat yakaladık. Çatışmaların durdurulması konusunda Türkiye ve İran uluslararası Suriye destek grubu toplantılarında birlikte hareket etmiştir. Önümüze çıkan bu fırsatı özellikle kalıcı bir ateşkes ve de siyasi çözüm için iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Aynı şekilde hem Suriye'nin hem de Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü İran için de Türkiye için de önemli. Bu konuda birlikte adım atmaya devam edeceğiz. Her iki komşu ve kardeş ülkenin sınır ve toprak bütünlüğünün korunması için her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz."

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİNİN DÜZELMESİNİ ARZU EDİYORUZ

Bölgede başka sorunlara dikkat çeken Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yemen'de sorunlar var. Irak'taki durumu takip ediyoruz. Libya'da sorunlar var. Dolayısıyla bölgenin istikrarı için Müslüman ülkeler arasındaki işbirliği çok önemli. Biz İran ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut yaşanan sorunların yine aynı şekilde kardeşlik duyguları içinde aşılmasını arzu ediyoruz. Kardeş ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için de katkı sağlamaya devam edeceğiz. Nisan'da düzenleyeceğimiz İslam İş Birliği Teşkilatı İslam Zirvesi'nin de bunun için vesile olmasını arzu ediyoruz. Bu zirvede de İran'ı ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız."

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çavuşoğlu: İran'la ticaretimizi 30 milyar dolara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER