CHP'de kurultay günü: Neler yaşanıyor?

CHP’nin "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

SHABER3.COM

CHP Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi ikinci tura kaldı: Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi ikinci tura kaldı.

İlk turda “değişimciler”in adayı CHP Grup Başkanı Özgür Özel 682, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı.

18 oy geçersiz sayıldı, 2 delege boş oy kullandı.

CHP Kurultayı'nda bir adayın Genel Başkan seçilmesi için 1366 delegenin salt çoğunluğu olan 684 delegenin oyunu alması gerekiyor.

Bu sonuca göre Özel ilk turu 2 oyla kaybetmiş oldu.

İkinci turda da benzer sonuçların çıkması halinde, üçüncü turda en fazla oyu alan aday genel başkan seçilecek.

Aday olduklarını duyuran eski Parti Meclisi üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner ise adaylıktan çekilmişti.

CHP’nin iç tüzüğü gereği, genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegelerinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyordu.

Kılıçdaroğlu Özel’e yanıt verdi: Genel Başkanlarda çifte standart olmaz

Aday olarak söz almayacağı duyurulan Kılıçdaroğlu, Özel’in konuşmasından sonra ise yanıt vermek için kürsüye çıktı ve Özel’e sert sözlerle yüklendi.

Özel’in genel başkan olduğunda dış politika alanında yetkin isimleri görevlendireceği sözerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Uzun yıllardır beraber çalışıyoruz. Buna rağmen partinin bir dış politika danışma kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız ve o kurulda iki genel başkan yardımcımız olduğunu bilmiyorsa, oraya bir soru işareti koymak zorundayım” dedi.

Kendisinin eleştirilere açık bir genel başkan olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi:

“PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin. Sanki örgüt hiç yok, ben tek başımayım. Olayları çarpıtarak anlatmak doğru değil. Genel başkan sağduyulu olmalı. Özgür kardeşimi severim, uzun süredir beraberiz. Belediye başkan adayı olacağım dedi, oldu. Milletvekili olacağım dedi, oldu. Genel başkanlarda çifte standart olmaz. İşin özü budur. Size inanıyorum. Her kuruşun hesabını vermeye hazırız.”

Erdoğan mesaj gönderdi

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, kurultaya gönderilen mesajlar okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kurultaya mesaj gönderdi. Divan başkanı Ekrem İmamoğlu, saat 21.00’de genel başkanlık seçimine geçileceğini ve 2 saatte tamamlanmasının öngörüldüğünü duyurdu.


Özel: CHP'de hançer yok, hançerleyecek kimse yok

CHP Genel başkan adaylarının açıklanmasının ardından, Genel Başkan olarak başta konuşan Kılıçdaroğlu, aday olarak söz almadı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre akşam saatlerinde kürsüye çıkan Genel Başkan adayı Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun, “Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan, arkadan hançerlemeyeceksin” sözlerine yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu’nun sözlerini “hiç üstüne alınmadığını belirten Özel, “CHP’de hançer yok, hançerleyecek kimse de yok. Ama bizim partide kılıç da olmaz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun seçimden sonra danışmanlığa getirdiği Hasan Cengiz’in, Kılıçdaroğlu’na üzerinde, “değişimciler için kılıçlar çekildi” yazılı kılıç hediye ettiğini kaydeden Özel, “Lafım Genel Başkan’a olamaz. Ama CHP’de danışmanım diyen, profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olan, değişim diyenlere kılıç çekenlerin alnını karışlarım, alnını!” sözleriyle tepki gösterdi. Özel’in destekçileri Cengiz’i yuhaladı.

Bu arada, Adana gençlik örgütünün kürsüye çok yaklaşarak slogan atması üzerine Özgür Özel, konuşmasının kesilmemesini istedi ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan da yardımcı olmasını rica etti.

Divan Başkanı İmamoğlu da gençlik örgütünün uzaklaşması için mikrofondan çağrı yaptı.

Karalar, sahneye yaklaşıp Özel’le tokalaşıp gençlere uyarıda bulundu. Bunun üzerine Özel, konuşmasına devam etti.

İmamoğlu: Kılıçdaroğlu ve Özel adaylık için gereken imza sayısına ulaştı

CHP Kurultayı'nın Divan Başkanı ve İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan adayları Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in aday olmak için yeterli imza sayısına ulaştıklarını açıkladı.

Günlerdir süren imza savaşlarına karşın Divan Başkanı İmamoğlu, adayların kaç imza ile aday olduğunu açıklamadı, sadece iki ismin yeterli imzayı bulduklarını ifade etti.

BBC Türkçe’nin edindiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu 750’nin üzerinde, Özel 600 dolayındaki delegenin oyuyla aday gösterildi. Örsan Kunter Öymen ve İlhan Cihaner, adaylık başvuruları öncesinde, genel başkan adaylığından çekildiklerini açıklamışlardı.

Örsan Öymen de genel başkanlık yarışından çekildi

CHP'de genel başkanığa aday olan Örsan Öymen, adaylıktan çekildi.

Öymen X platformundan yaptığı açıklamada "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların “yarışına” dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan sert sözler: “Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında, parti içinde değişim isteyenler ve isim vermeden eski ittifak ortağı İYİ Parti’ye sert sözlerle yüklendi.

Altılı Masa’nın kuruluş amacını anlatan Kılıçdaroğlu, “İş cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık” dedi.

Seçim sonrasında parti içinde değişim tartışmalarının da başlamasını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu” ifadelerini kullandı.


- İmamoğlu oy birliğiyle divan başkanı seçildi

Kurultayın açılışını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından, tek aday olan Ekrem İmamoğlu, oy birliğiyle divan başkanı seçildi.

Değişimciler tribününden “Her şey çok güzel olacak” ve “değişim” sloganları atıldı. İmamoğlu konuşurken, “halkın umudu kılıçdaroğlu” sloganları atıldı. İmamoğlu, başta Atatürk olmak üzere partinin ve CHP geleneğinden gelen siyasi partilerin genel başkanları ile Kılıçdaroğlu’nu selamladı ve açış konuşmasını yaptı.
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu kurultay salonunda

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Özel’den yaklaşık 15 dakika sonra eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona giriş yaptı. “Adaletim simgesi, dürüstlüğün simgesi haydi Kılıçdaroğlu” şarkısı ve “100 yaşındaki CHP’nin genel başkanı” anonsuyla salona giren Kılıçdaroğlu ve eşi, salonda tur atarak partileri selamladı.

Kılıçdaroğlu’nun salona girişinde, değişimclerin tribünlerinde yer alan bazı partililerin de alkışladıkları görüldü. Salonda, “halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları atıldı.

- Özgür Özel 'Ey Özgürlük' şarkısıyla salona girdi

Değişimcilerin adayı Özgür Özel, saat 11.55’te Zülfü Livaneli’nin “ey özgürlük” şarkısı eşliğinde girdi ve salonda tur attı. Değişimcilerin tirübününde ise “Atam iki büyük eserin de gençlere emanet. İlelebet cumhuriyet” yazılı dev pankart açtı.

- CHP kurultayı: İmamoğlu salona geldi

Kurultay’da Divan Başkanlığını üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu saat 11.45’te değişimcilerin alkışlarıyla salona girdi.

Divan’da görev alacak diğer üyeler ise eşit paylaşıldı. Değişimcilerin gösterdiği, Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz,Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir’in; Genel Merkez de Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan’ın, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç divan üyesi olarak görev almaları kararlaştırıldı.
- İlhan Cihaner adaylıktan çekildi: İmza savaşlarıyla demokratik temsil engellendi

Kurultay divan oluşumu öncesinde, İlhan Cihaner, genel başkan adaylığından çekildi. Çekilme kararını, sosyal medya hesabından duyuran, Cihaner, medya manüplasyonu yapılarak, kurultayın yalnızca iki kişinin yarıştığı “siyasetsiz” bir psikolojik savaşa dönüştürüldüğünü savunurken, “imza savaşları” nedeniyle demokratik temsilin engellendiğini ifade etti.







Kurultayda 1366 delegesi bugün genel başkanını, yarın da 60 üyeli Parti Meclisi ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu’nu seçecek.

CHP Kurultayında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı, yanısıra GrupBaşkanı Özgür Özel, eski PM üyeleri Örsan Kunter Öymen, İlhan Cihaner ve şair-yazar Ünal Karahasan adaylığını açıkamıştı. Ancak Cihaner daha sonra çekildiğini açıkladı.

CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın gerçekleştiği Ankara Arena Spor Salonu, sabah saatlerinde itiraben doldu. Salonda, sahnenin sol tarafında kalan tribünler Özgür Özel’i destekleyenlere, sağ taraf ise Kılıçdaroğlu destekçilerine ayrıldı. Kurultayda genel başkanlık yarışının Kılıçdaroğlu ile Özel arasında geçmesi bekleniyor.

Sabahın erken saatlerinde Ankara'ya gelen CHP'liler Ankara Büyükşehir ve Çankaya Belediyelerinin ikramlarıyla karşılandı. Değişimcilerin tribünlerinde, “Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde özgür CHP”, “Güçlü örgü, özgür gelecek”, “Değişimin yüzyılı, yüzyılın değişmi”, “CHP değişirse Türkiye değişir”, “Sokağın sesine kulak ver” pankartları asıldı. Ayrıca eski Başbakan Bülent Ecevit’in, “CHP, gücün devrimcilikten, yani sürekli, süratli, temelli değişebilme yeteneğinden alır” sözlerinin yer aldığı posteri asıldı.

Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler ise “Yalnız değilsin”, Halkın umudu Kılıçdaroğlu”, “Hak hukuk adalet” pantartları açtılar. “Adı Kemal” adlı şarkının ilk kez çalındığı kurultayda, partinin seçim şarkıları ve türküler çalınıyor.
<< Önceki Haber CHP'de kurultay günü: Neler yaşanıyor? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER