Destici, Türkmenlere 'terörist' diyen Rus muhabire tepki gösterdi


Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkmenlere 'terörist' diyen Rus muhabir Andrey Suhanova'ya tepki gösterdi.

NTV Rusya kanalının röportaj talebine 'evet' diyen Mustafa Destici, parti genel merkezindeki makamında Rus muhabirin sorularına cevap verdi. Andrey Suhanova "Rusya orada teröristleri bombalıyor ve savaşıyor" deyince BBP lideri Mustafa Destici, "Türkmenler terörist değil. Onlar bizim kardeşimiz. Onların hepsi masum insanlar. Onlar kesinlikle terörist değiller. 3 yaşında 5 yaşında çocuklar, yaşlılar, masum insanlar ölüyor. 3 yaşındaki 5 yaşındaki çocuklar nasıl terörist olabilir? Rusya bütün Türkmen köylerini bombalıyorlar. Bütün Türkmen köyleri boşalmış vaziyette. Ellerinde de ağır silahlar yok. Ellerindeki silahlarıyla topraklarını savunmaya çalışıyorlar. Ben bizzat kendim bölgeye giderek gördüm. Bölge Türkmenlerden temizlenmeye çalışılıyor. O bölgeyi Türkmenlerden boşaltıp, Esed'e bağlı güçleri yerleştirip bölgeyi kontrol altına almaya çalışıyorlar. Oraya PYD gelecek ve orayı Kürt koridoru oluşturup Akdeniz'e kadar gidecek." sözleriyle tepkisini gösterdi.

RUS MUHABİR: BÜYÜK ÜZÜCÜ BİR OLAY

Rus Muhabir Andrey Suhanova ise "Ben sivil vatandaşların bombalandığını gerçekten bilmiyordum. Benim gördüğüm yerler, petrol rafineleri, IŞİD'in bulunduğu yerler. Eğer çoluk çocuk, masum insanlar bombalanıyorsa bu büyük bir üzücü olay." karşılığını verdi.

"BÜYÜK RESME BAKMAK LAZIM"

Rus Muhabir Andrey Suhanova, "Amerika da Kürtleri finans ediyormuş?" sorusuna BBP lideri Destici, "Biz parti olarak buna da karşıyız. Büyük resimde biz Rusya'nın da onayladığını düşünüyoruz." diye konuştu.

"BÖLGE TÜRKMENLERİN KENDİ BÖLGESİ"

Rus Muhabir Andrey Suhanova'un "Türk Hava Kuvvetleri tarafından Rusya uçağının düşürülmesi ile ilgili ne düşünüyor musunuz?" sorusuna Destici şu cevabı verdi:
"Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki bölge çok karışık ve istikrarsız bir durumda. Ben geçtiğimiz hafta sonu bölgedeydim. Yayladağı, Suriye sınırına gittim. Türkmenlerin bulunmuş olduğu Bayır Bucak Bölgesi bir haftadır ağır bir ateş altında. Esed güçleri karadan, Rus uçakları havadan saldırı yapıyorlar. O bölgede kesinlikle ifade etmek istiyorum ki; IŞİD yok. Tamamen Türkmenlerin ağırlıklı olduğu bir bölge. Bunu bütün dünya biliyor. Esed oradaki Türkmen varlığını yok edip kontrol altına almaya çalışıyor. Bize gelen bilgilerde hava desteğinin Rusya tarafından verilmesiydi. Biz de bizzat gidip bunu yerinde gördük ve inceledik. Tanklarla, savaş uçaklarıyla bu bölgeye saldırılıyor."

"HAVA SAHAMIZI İHLAL EDEN, MİLLETİ BİLİNMEYEN BİR UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ"

Mustafa Destici, "Türkiye neden Rusya'nın uçağını düşürsün ki? Türkiye, Rusya ile dost olan bir ülke. Rusya ile ticaret hacmi çok geniş olan bir ülke. Kültürel ilişkileri iyi olan bir ülke. Şu anda Rusya'da çok fazla Türk ve Müslüman var. Orta Asya'da Türk Cumhuriyetleri var. Türkiye'nin Rusya uçağını düşürmesi için hiçbir sebep yok. Hava sahamızı ihlal eden ve milleti bilinmeyen bir uçak düşürüldü." şeklinde konuştu.

"İHLAL EDİYORSANIZ SONUÇLARINA KATLANIRSINIZ"

Destici devamında "Bizim de anlamakta zorluk çektiğimiz konu şu: Dost olarak bildiğimiz, ikili ilişkilerimizin çok iyi olduğunu düşündüğümüz Rusya neden Bayırbucak'ta Türkmenleri bombalıyor? Daha önce Rusya'ya ait savaş uçaklarının defalarca sınırlarımızı ihlal ettiği, uyarıldığı Türkiye Hava Kuvvetlerince açıklandı. Bu ihlalin bir saniyesi ya da sekiz saniyesi olmaz. Angajman kurallarına göre siz hiçbir devletin hava sahasını ihlal edemezsiniz. İhlal ediyorsanız da bunun sonuçlarına katlanırsınız." ifadelerini kullandı.

"RUSYA TÜRKİYE'Yİ SUÇLAYAMAZ"

"Rusya burada Türkiye'yi suçlayamaz." diyen Destici, şöyle devam etti: "Türkiye angajman kurallarını uygulamıştır. Türkiye doğru olanı yapmıştır. Sınırlarını ve sınır güvenliğini korumuştur. Egemenliğine kasteden bir şeyi bertaraf etmiştir. Olayı böyle görüp, böyle değerlendirmemiz gerekir. Rusya kendini Türkiye'nin yerine koymalıdır."

"PİREYE KIZIP YORGAN YAKILMAMALI"

Rus Muhabir Andrey Suhanova'un "Bu olay iki ülke arasındaki ekonomiyi nasıl etkiler?" şeklindeki sorusu üzerine BBP lideri Mustafa Destici, şöyle konuştu: "Rusya ile ticaret hacmimiz çok geniş. Yaklaşık 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmi var. Bunun 25 milyar doları ithalat. Yani biz Rusya'ya para veriyoruz. Rusya'nın en fazla ikinci enerji tedarikçisiyiz. Enerji hatlarının yolları Türkiye'den geçiyor. Bunları birbirimize koz olarak kullanmamalıyız. Kesinlikle olayın buralara gitmemesi gerekir. Türkiye olarak Rusya'dan gelen turistlerden memnunuz. Turist akışının artarak devam etmesini istiyoruz. Rus turistler de Türkiye'yi tercih ediyorlar. Çok büyük bir misafirperverlikle karşılanıyorlar. Rahat ediyorlar. Hatta birçoğu buradan ev alıyorlar. Burada huzurlu güvenli bir hayat geçiriyorlar. Türkiye'yi seviyorlar. Türkiye güvenli bir ülke. Rus uçağının düşürülmesi bir pamuk ipliğine bağlı olmaması gerekir. Olay buralara kadar gitmemeli. Türk Cumhuriyetlerinin, Ortadoğu ve Arap ülkelerinin de gözbebeği Türkiye. İki ülkenin liderleri bir araya gelerek bu konuyu olumlu bir şekilde sonlandırmalılar. Kimse Türk – Rus ilişkilerine zarar vermemeli. Burada kimse kapı aramamalı, yol açmamalı. Batı bu olayı kışkırtacaktır. Türk – Rus ilişkilerinin bozulmasını isteyeceklerdir. Tarihte de biz bunun pek çok örneğini gördük. Kesinlikle buna prim verilmemeli. İlişkiler en kısa zamanda düzeltilmeli. Rusya pireye kızıp yorgan yakmamalı."

"ESED NEDEN PYD'YE SALDIRI YAPMIYOR?"

Türkmen bölgesine uçakları yönlendiren Esed'in neden PYD bölgelerine saldırı yapmadığını soran Destici, "Rus uçaklarını oraya yönlendirmiyor? Bunların cevapları neden verilmiyor? Eğer sınır ihlali yapılmamış olsaydı bu hadise yaşanmayacaktı. Rusya'nın ileri sürdüğü bütün tezler sınır ihlalinin yapılması ile birlikte çürümüş oldu. Eğer sınır ihlali yapmadan bir Rus uçağı, bilerek, isteyerek, kasten düşürülseydi Ruslar iddialarında haklı olabilirdi. Ama bu söz konusu değil. Bir ihlal yapılmış." açıklamasında bulundu.

Destici röportajını şöyle tamamladı: "Ben şunları net bir şekilde söylemek istiyorum. Net söylüyorum, Türkmen bölgesinde IŞİD yok. Rusya'nın Türkmen bölgesini bombalamasından rahatsızız. Rus savaş uçağı sınırımızı ihlal ettiği için ve milleti bilinmeyen bir uçak olduğu için düşürüldü. Bu olayın Türk – Rus ilişkilerini bozmamasını arzu ediyoruz. Türkiye ile Rusya birbirine mahkûm olan iki ülke. Rusya'nın elinde enerji varken, Türkiye'nin elinde boğazlar var. Rusya ile Türkiye otursun sorunları kendi çözsün. Lavrov Türkiye'ye gelsin. Askeri yetkililer karşılıklı otursun. Bu meseleyi barış içerisinde çözsünler. Bir daha böyle üzücü hadiselerin yaşanmaması için gerekli tedbirler alınsın. Rus halkına geçmiş olsun diliyorum. Bu tür hadiselerinin yaşanmamasını arzu ediyoruz. Bir an önce ilişkilerin normalleşmesini istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Destici, Türkmenlere 'terörist' diyen Rus muhabire tepki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER