Dünya Libra'yı beklerken...

Facebook'un kripto para birimi Libra'ya karşı Almanya ve Fransa kılıçları çekerken, Libra'nın bankacılık sistemini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Libra devletler için bir fırsat mı, yoksa tehdit mi?

SHABER3.COM

Fransa ve Almanya’nın, Facebook’un kripto para birimi Libra’nın kullanımının Avrupa’da engellenmesi için anlaşmaları, Libra'ya yönelik merak ve endişeleri artırdı.

Almanya ve Fransa maliye bakanlıkları, 13 Eylül’de Libra’nın kullanımının Avrupa’da engellenmesi konusunda anlaştıklarını ilan etmişti. Açıklamada, “Hiçbir özel kuruluşun ulusların egemenliğine ait olan parasal gücü talep edemez.” denilmişti. 

27 FARKLI MARKA İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALAMIŞTI

Facebook, yılın başında kripto para birimi Libra’yı duyurmuştu. Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Uber, Lyft, and Vodafone’nunda yer aldığı 27 destekçiyle kripto para birimi için yola çıkan Facebook daha sonra bazı ortaklarının desteğini kaybetmeye başlamıştı. 

Facebook, Libra için merkezi İsviçre’de bulunan Libra Birliği’ni kurarken, Libra’yı bağımsız olarak yönetmeyi planlıyor.

MERKEZ BANKALARI VE G7 ARAŞTIRIYOR

Birçok merkez bankası Facebook’un Libra biriminin uygulanmasının düzenleme, vergi, para politikası ve ödemeler konusuna dair sonuçları incelemeye aldı. 

G7 Grubu da Libra gibi kripto para birimlerini nasıl düzenleyebileceğini incelemek için G7 bünyesinde bir görev grubu oluşturmuştu.

Facebook, Libra’nın ülkelerin merkez bankalarının para arzı üzerindeki kontrolünü tehdit ettiği şeklindeki endişelere karşı kendini savunurken, uzmanlar, Libra’nın somut etkilerini değerlendirmek için çok erken olduğunu belirtiyor.

LİBRA NEDİR?

Libra, Türkçe’ye “terazi” olarak çevrilirken, aynı zamanda Roma’da kullanılan bir ağırlık birimi (lb). Facebook, söz konusu kripto para biriminin “küresel bir para birimi ve finansal altyapı sistemi” olacağını belirtiyor.

Teknik olarak Libra, Facebook tarafından oluşturulan, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri tarafından kullanılan şifreli teknoloji olan blok zinciri sürümüyle güçlendirilmiş bir dijital varlık olarak tarif ediliyor.

LİBRA, AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE FİNANSAL SİSTEME KATILIMI ARTIRABİLİR

Almanya’nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) uzmanlarından Prof. Dr. Marcel Thum, Facebook’un Libra’yı iki sebep için kurduğunu söyledi.

Thum, bu sebeplerden birincisinin şirketin “ek kâr” elde etmek istemesi olduğuna işaret ederek, “İkincisi, Libra, Facebook’un satılabilir metaya dönüştürülebilecek daha fazla tüketici verisini elde etmesini sağlayacak.” dedi.

Thum bir kripto para birimi oluşturmak için, bunu oluşturacak kuruluşun çok sayıda potansiyel kullanıcıya erişmesinin önemini vurguladı.

Thum, şunları kaydetti: “Libra, köklü bankacılık sistemlerine ve yaygın olarak kullanılan kredi kartlarına sahip sanayileşmiş ülkelerde, büyük yarar sağlamayabilir. Ancak etkin bir ödeme sistemi olmayan daha az gelişmiş ülkelerde, (özellikle uluslararası transferler için) Libra, tüketicilere büyük fayda sağlayarak, finansal sisteme katılımı teşvik edebilir.”

“ALMANYA VE FRANSA LİBRA’YA KARŞI AŞIRI TEPKİ GÖSTERDİ”

Marcel Thum, Almanya ve Fransa’nın Libra’ya karşı aşırı tepki gösterdiğini belirterek, “Para transferini kolaylaştıran Mastercard veya Visa gibi servis sağlayıcılarımız zaten var. Libra sadece ödemeleri kolaylaştırdığı sürece, hiç sorun değil.” diye konuştu.

“Hiçbir şekilde bir yenilik ulusal egemenliğe yönelik yeni bir tehdit değildir.” ifadesini kullanan Thum, “Ancak bu kurumların iyi düzenlemelere ihtiyacı var. Libra’nın ne tür hizmetler sunacağını bilmediğimiz için onun nasıl bir geleceğe sahip olacağı öngörülemez.” dedi.

“ÖZEL HAYATIMIZ KALMIYOR”

Norveç’te “Yes to Cash” kampanyası kurucusu Hans Christian Faerden, dijital olan herşeyin takip edilebileceğini belirterek, “Hiçbir zaman birisi tarafından sahip olunmak istemiyorum. Bu kişide olabilir, kurumsal şirkette olabilir. Facebook’un hizmetini ben seçersem sorun yok.” dedi.

“Bize ait olan bütün verileri büyük şirketlere verirsek, bize bir şey kalmıyor. Özel hayatımız kalmıyor.” ifadesini kullanan Faerden, “Diğer sorun ise para fiziksel olmazsa çocuklarımıza paranın değerini nasıl öğreteceğiz?” diye konuştu.
<< Önceki Haber Dünya Libra'yı beklerken... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER