İsrail Türkiye'den özür diledi

İsrail Başbakanı, Mavi Marmara baskınının 3. yılında Türkiye'den özür diledi. Başbakanlık kaynakları da özür iddialarını doğruladı.

İsrail Türkiye'den özür diledi

Netanyahu, Mavi Marmara baskını için Türkiye'den özür diledi. Başbakanlık kaynakları da İsrail’in özrünü doğruladı.  İsrail Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödemeyi kabul etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi. Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, ''büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı'' ifadelerine yer verildi. Netanyahu, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve  "trajik sonuçların" kasti olmadığını söyledi. Saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in "pişmanlığını ifade  ettiğini" belirten ve tazminat ödeme sözü veren Netanyahu, saldırıda "operasyonel  hatalar" olduğunu kaydetti.

BAŞBAKANLIK KAYNAKLARI DOĞRULADI
Başbakanlık kaynakları, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mavi  Marmara baskını sebebiyle Türkiye'den özür dilediğini doğruladı.

AMERİKALI YETKİLİLER DE DOĞRULADI
Amerikalı yetkililer de, Air Force One uçağında yaptıkları açıklamada,  Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür  dilediğini söyledi.

ERDOĞAN ÖZÜRÜ KABUL ETTİ
Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Netanyahu'nun Mavi Marmara olayı nedeniyle Erdoğan'dan özür dilediğini söyledi. ABD'li yetkiliye göre, Başbakan Erdoğan da Netanyahu'nun özrünü kabul etti.
ABD, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilediğini açıkladı.  Netanyahu: "Mavi Marmara baskını ilişkileri bozduğu için üzgünüm" dedi.

Obama: Türkiye Başbakan'ı Erdoğan ile İsrail Başbakanı telefonda görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, ''bölgesel barış  ve güvenliği ilerletmek için Türkiye ile İsrail arasındaki olumlu ilişkilerin  yeniden tesisine büyük önem verdiklerini'' bildirdi.   Obama, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinden  memnuniyetini ifade etti.
ABD'nin hem Türkiye hem de İsrail ile yakın ortaklıklarına derinden önem  verdiğini belirten Obama, şunları kaydetti:
''Bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için Türkiye ile İsrail  arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem veriyoruz. İki lider  arasındaki bugünkü görüşmenin, onları bu konuda ve bir dizi diğer zorluk ve  fırsatta daha derin işbirliğine girmeleri için imkan sağlayacağından  umutluyum''.

BAŞBAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Erdoğan'ın son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Filistin sorununa kalıcı bir çözüm için tüm çabalara desteğini yinelediği ifade edildi. 

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.

Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu’ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir. Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır.

Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail’in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır."


<< Önceki Haber İsrail Türkiye'den özür diledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER