DW Türkçe'nin alternatif adreslerine erişim engeli

EngelliWeb, Deutsche Welle Türkçe'nin geçen yıl erişime engellenmesinin ardından Türkiye'de kullanmaya başladığı alternatif internet adreslerinin mahkeme kararıyla erişime engellendiğini duyurdu.

SHABER3.COM

İfade Özgürlüğü Derneği projesi EngelliWeb, Deutsche Welle'nin (DW) Türkiye'deki alternatif adreslerine erişimin engellendiğini açıkladı. İnternet sayfasında yer alan duyuruda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), Deutsche Welle'nin Türkiye'de 1 Temmuz 2022 tarihinde erişime engellendikten sonra alternatif olarak kullanmaya başladığı dwturkce.com ve inspiredminds.de/tr adreslerinin Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğinin 2023/9903 ve 2023/9904 sayılı kararlarıyla erişime engellendiği belirtildi.

DW Türkçe'nin içeriklerine www.dwturkce1.com adresinden ulaşılabiliyor. Ayrıca VPN aracılığıyla da içeriklere erişmek mümkün.

RTÜK 72 saat tanımıştı

RTÜK 8 Kasım'da aldığı karara ilişkin 10 Kasım'da yaptığı yazılı duyuruda, DW'nin alternatif adresleri için lisans başvurusunda bulunması halinde faaliyetlerine devam edebileceğini belirterek bunun için kendisine 72 saat süre verildiğine dikkat çekmişti. Söz konusu sürenin duyurunun yapıldığı 10 Kasım'dan itibaren başladığını kaydeden RTÜK, aksi halde alternatif adresler için de mahkemeden erişim yasağı talep edileceğini kaydetmişti.

Almanya'nın 32 dilde yayın yapan uluslararası yayın kuruluşu DW ile birlikte ABD'nin uluslararası yayın kuruluşu Voice of America'nın (VOA) Türkçe yayınlarına lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle Türkiye'de erişim engeli getirilmişti.

DW Türkçe neden engellenmişti?

RTÜK, 2019'da yürürlüğe giren yönetmelikle internet yayıncılarına lisans alma şartı getirmiş ve ardından Şubat 2022'de DW, VOA ve Euronews'in Türkçe yayınlarına başvuru için 72 saat süre tanımıştı.

Euronews, haber sitesi üzerinden Türkçe canlı yayın yapmadığı ve görüntülü bülten yayınlamadığı için başvurudan muaf tutulmuştu.

RTÜK, VOA Türkçe ve DW için ise verilen sürede lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle yargı yoluna gitmiş ve bu çerçevede yargı yoluyla da uluslararası program sağlayıcıların Türkiye'de lisans almasını talep etmişti.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği de lisans başvurusu yapmadığı gerekçesiyle 30 Haziran 2022'de VOA Türkçe ve DW'ye erişim engeli getirilmesine karar verdi. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren de erişim engeli kararı uygulanmaya başlandı.

DW, sadece Türkçe servisinde değil diğer dillerde de canlı yayın ve görüntülü içerik butonlarını kaldırmadığı için Türkiye'de 32 dil yayını ile birlikte erişime engellendi. VOA'in ise sadece Türkçe yayınları için erişim engeli kararı alındı.

DW Türkçe, engelleme kararının uygulanmasının ardından içeriklerini okuyuculara ulaştırabilmek için dwturkce.com ve inspiredminds.de/tr alternatif adreslerini kullanmaya başlamıştı. DW Türkçe'nin içeriklerine VPN ve başka yöntemler kullanarak da ulaşabilirsiniz.

DW neden lisans başvurusu yapmadı?

Lisans koşullarının Almanya'daki yasalarla uyumsuz olması ve sansüre yol açabileceği gerekçeleriyle DW bu talebi yerine getirmedi.

İtirazını Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan DW, Anayasa'nın 26 ve 28'inci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düzenlediği ifade ve basın özgürlüğü, ayrıca Anayasa'nın 36, 40 ve 141'inci maddeleri ile AİHS'nin 6'ıncı maddesindeki adil yargılanma ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğinin tespitini talep etti.

DW'nin Kurum Sözcüsü Carla Hagemann, DW'nin Almanya'daki yasal düzenlemeler nedeniyle RTÜK'e lisans başvurusu konusunda Türk hukukunun gereklerini yerine getiremediğine dikkat çekerek "Türk hukukunda lisans için yerine getirilmesi istenen koşullardan biri, DW'nin sorumluluğunun yüzde 50'si bir Türk vatandaşında olan bir tüzel kişilik oluşturmasıdır. Bu yayın sorumluluğunun başka bir kişiye devri anlamına geliyor. Söz konusu talep, yayın içeriklerinin tüm sorumluluğunun DW yöneticisine ait olduğunu ve bunun dışarıdan bir kişiye devredilemeyeceğini öngören Deutsche Welle Yasası ile uyumlu değildir. Ayrıca RTÜK lisansı, Türk hükümetinin DW'nin içeriklerine sansür uygulamasına yol açabilir" açıklamasını yaptı.

"DW Türkçe yayınlarına devam edecek"

DW Türkçe Yayınlar Sorumlusu Erkan Arıkan da RTÜK'ün kararının basın özgürlüğü ilkelerini ihlal ettiğine dikkat çekerek teknolojik imkanların kısıtlamaların önüne geçebildiğine işaret etti. DW Türkçe'nin tarafsızlık çizgisindeki yayınlarına devam edeceğini belirten Arıkan, "Günümüzde dünyada bilgi ve haber alma özgürlüğünün önüne geçmek ilerleyen teknoloji sayesinde artık çok zor. Elimizdeki imkanlarla dünyada, Avrupa'da, Almanya'da ve Türkiye'de yaşanan gelişmeleri farklı bakış açılarıyla, arka plan bilgileri ile okuyucularımıza, izleyecilerimize her zaman olduğu gibi farklı platformlarda aktarmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber DW Türkçe'nin alternatif adreslerine erişim engeli Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER