Erdoğan istedi, AKP harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'li vekillere Meclis İçtüzüğü’nü değiştirmek için çalışmaları hızlandırma talimatı verdi. AKP’nin hazırladığı teklife göre, vekillerin konuşma süreleri kısalacak. Yeni içtüzük ile başkanlık teklifinin de Meclis’ten hızla geçirilmesi hedefleniyor.

Erdoğan istedi, AKP harekete geçti

Yasama, yürütme ve yargı erklerinin sarayın kontrolüne girdiği eleştirileri artarken, muhalefetin TBMM'deki konuşma süresinin de kısılması gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün AKP'li milletvekilleriyle yaptığı iftarda, “Bir numara, süratle adımını atmanız gereken parlamento içtüzüğünü değiştirmenizdir.” mesajı verdi. 1973 yılında yürürlüğe giren TBMM İçtüzüğü'nün bazı sıkıntılara neden olduğu muhalefetin de görüşü. Ancak AKP 2009 ve 2012 yılında yapılan iki ayrı taslak çalışmasında ‘konuşma sürelerinin kısaltılması' konusunda ısrarcı olunca büyük tartışmalar çıkmış ve düzenleme Meclis'ten geçmemişti. Erdoğan'ın istediği ve AKP'nin hazırlığına başladığı yeni teklifin de yine muhalefetin sesini kısmaya dönük olduğu belirtiliyor.

43 yıldır yürürlükte olan TBMM İçtüzüğü tıpkı Anayasa gibi sık sık tartışılan ve değiştirilmesi gerektiği belirtilen bir düzenleme. Meclis'in işleyişini belirleyen içtüzükte, bugüne kadar 150'nin üzerinde değişiklik yapıldı. İçtüzüğün tamamen değişmesi de 2002 yılından beridir gündemde. İktidar mevcut yapı nedeniyle kanun yapım sürecinin yavaşlamasından, muhalefet ise Meclis'in denetim görevini yapamamasından şikâyetçi. 2009 ve 2012 yılında iki kez tüm partilerin katılımıyla içtüzük komisyonu kuruldu. 2012 yılında dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında çalışan komisyon, ideal içtüzüğü hazırlamak için çeşitli ülkelere giderek oradaki parlamento çalışmalarını dahi inceledi. Komisyon yeni içtüzükte büyük oranda uzlaştı ancak milletvekillerinin komisyon ve Genel Kurul görüşmelerindeki konuşma sürelerinin kısalması yönündeki iktidar ısrarı, uzlaşmayı bozdu.

İÇTÜZÜK TARTIŞMASI 2012'DE MECLİS'TE KAVGA ÇIKARDI

AKP'nin 2012 yılında Meclis'e getirdiği içtüzük değişiklik teklifi, Anayasa Komisyonu'nda büyük kavgalara neden oldu. Muhalefetin toplantı salonunu terk etmesi üzerine, AKP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Genel Kurul'daki görüşmeler de kavgalarla başlayınca, iktidar partisi düzenlemeyi ertelemek zorunda kaldı. 4 yıl aradan sonra TBMM İçtüzüğü bir kez daha gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde kamuoyunda tartışmalara neden olan birçok düzenlemenin bir an önce kanunlaşmasını arzu ediyor ve içtüzüğün buna engel olduğunu düşünüyor. AKP'li vekillere, “Meclis gündeminde pek çok önemli konu var. Bunları mutlaka hayata geçirerek Türkiye'nin önünü açmanız, yürüyüşü hızlandırmanız gerekiyor.” diyen Erdoğan, adeta partinin bu konuda seferber olmasını istedi.

AKP HAZIRLIKLARA BAŞLADI

AKP'nin de bu görüş doğrultusunda bir süredir yeni içtüzük teklifi hazırlığı yaptığı belirtiliyor. Yeni teklifte, milletvekillerinin komisyon görüşmelerindeki konuşma sürelerinin sınırlanması, Genel Kurul'daki konuşma sürelerinin kısalması, partilerin her gün Genel Kurul gündemine getirebildikleri grup önerilerinin görüşme sonrası ele alınması veya haftanın bir günüyle sınırlandırılması, sataşma nedeniyle milletvekillerine daha kısa süre verilmesi, komisyon ve Genel Kurul'da görüşülen konularla ilgili önerge sayısının azaltılması gibi bir dizi yeniliğin öngörüldüğü belirtiliyor. Ancak CHP, MHP ve HDP sözcüleri, bu düzenlemelerin sadece muhalefetin TBMM'deki sesini kısmayı amaçladığını, AKP'nin TBMM'nin daha sağlıklı işlemesini hedefleyen bir içtüzük derdi olmadığını belirtiyor.

İÇTÜZÜK, BAŞKANLIK YOLUNU KISALTACAK

İktidar partisinin hazırlığını sürdürdüğü içtüzük teklifini önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunması bekleniyor. Yine büyük tartışmalara neden olması beklenen içtüzükle, hem Meclis'e gelecek hükümet tasarılarının hem de sonbaharda Meclis'e gelmesi planlanan başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığını içeren yeni anayasa teklifinin çok hızlı bir şekilde kabul edilmesi hedefleniyor. 1 Temmuz tarihinde tatile girmesi gereken TBMM'nin de yeni içtüzük nedeniyle çalışmalarını sürdürebileceği ifade ediliyor.

<< Önceki Haber Erdoğan istedi, AKP harekete geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER