Bir trajikomik vaka da Şanlıurfa'dan

Şanlıurfa'da, algı operasyonunu protesto ettikleri gerekçesiyle 30 kişi gözaltına alındı.

Bir trajikomik vaka da Şanlıurfa'dan

Şanlıurfa'da, 14 polisin gözaltına alınıp serbest bırakıldığı 5 Ocak’taki algı operasyonunu protesto ettikleri gerekçesiyle 30 kişi gözaltına alındı. Daha sonra ifadesi alınan 23 isim serbest bırakıldı.

5 Ocak'ta polise yönelik yapılan algı operasyonunu protesto ettikleri gerekçesiyle Şanlıurfa’da 7'si sivil, 23'ü polis 30 kişi gözaltına alındı.
İlerleyen saatlerde gözaltına alınan 30 kişiden ifadeleri tamamlanan 23 kişi serbest bırakıldı. 7 kişinin ifadesinin ise sürdüğü öğrenildi.

Söz konusu olaya siyasiler ve hukukçulardan da sert tepki geldi. Yapılanların hukuka aykırı olduğu belirtilirken “Ülkemizde artık hukuk değil korku ve sindirme uygulanıyor” denildi.

Soruşturma ile ilgili bilgi veren Avukat Harun Kaplama, 7 sivil ve 23 polisin gözaltına alındığını söyledi. "Müvekkillerimden biri müteahhit Mehmet Yetkin Bey, diğer müvekkilim Cihan Medya Dağıtım İl Temsilcisi Murat Şimşek, diğeri de yurt yöneticisi" diyen Kaplama şöyle devam etti:

5 KOMİK SUÇLAMA

"Dosyada 30 kişi 7 Ocak’ta gözaltındaki polislere adliye önünde destek vermekle suçlanıyorlar.

2911 Sayılı Yasa; söz konusu gösteri yasasına muhalefet. TCK’nın 215, 301 ve 288 No'lu adil yargılamayı etkileme, suç ve suçluyu övme ve devlet büyüklerine, Türkiye Cumhuriyeti devletini aşağılamaya yönelik ifadelerin geçtiği suçlamasıyla güvenlik şubeye alındılar.”

ARASALAR, KENDİLERİ GELİRDİ

Gözaltına alınanların, ifadeye çağrılmadan evlerinden alınmasına tepki gösteren avukat Kaplama, “Şüpheliler sabit ikamet sahibi insanlar. Bunların bir kısmı aranmış. Ancak 3 müvekkilim sabahleyin evlerinden polis marifeti ile alınarak getirildi. Bunlar telefonla aransaydı gelirlerdi" dedi.

'ŞEREF DUYUYORUM'

“Suçsuz insanları desteklemenin suç olduğunu bilmiyordum” diyerek gözaltına alınmasına tepki gösteren 55 yaşındaki Sait Yetkin şöyle konuştu "İlk defa gözaltına alındım. Eski operasyonlarda gözaltına alınan polislere adliye önünde destek verdiğim gerekçesi ile maalesef sabah evimden aldılar. Adliye önünde beklemek suçmuş, haberimiz yok. Bunun için gözaltına alınmaktan şeref duyuyorum. Benzer hukuksuzluklar olursa yine de adliye önünde desteklemeye devam ederim. Suçsuz yere alınan polisleri desteklemek suçsa ben o suçu her zaman işlemeye hazırım” diye konuştu.

ANAYASA VE AİHS'E AYKIRI

TBB eski Baş Hukuk Danışmanı Avukat Özcan Çine: Urfa’daki olay Anayasa ve AİHS ihlalidir. Anayasamızın 34. maddesi, "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" der.

İKİ MADDEYE AYKIRI

Yine Anayasa’nın 26. maddesi, "Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini" düzenliyor. Bu maddede de “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir” hükmünü içeriyor. Silahsız şiddete başvumadıktan sonra herkes gösteri yapabilir düşüncesini açıklayabilir. Yine Urfa’daki bu olay Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. ve 11. maddesine aykırı.

AİHS 10. maddesi İfade özgürlüğünü düzenleyerek, “Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber alma özgürlüğünü kapsar” der.

AB’Yİ ŞOKE EDEN MÜDÜR SAVUNMASI

11. maddede ise "Toplantı ve dernek kurma özgürlüğü”nden bahsedilerek “Herkes barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkına sahiptir. Bu hak, çıkarlarını korumak amacıyla başkalarıyla birlikte sendikalar kurma ve sendikalara üye olma hakkını da içerir" deniliyor. AB ile 2006'da yaptığımız toplantıda bir emniyet müdürü "Adam 'Hükümet istifa' diye bağırıyor. Müdahale etmeyeyim mi?" demişti. AB delegelerinin bunu hayretle izlediğini unutmuyorum."

TEPKİLER...

Korku ve sindirme politikası

CHP Milletvekili Mahmut Tanal: Şanlıurfa’daki gözaltılar toplu olarak toplumu korkutma ve sindirme operasyonudur. İktidar kendisini ayakta tutmanın yolunu korkutmada buluyor. Bir kişiyi gözaltına alma gerekçeni ispatlamadan kimse suçlu sayılmaz. Bu yaptıklarını ispatlamaları gerekiyor. Algı operasyonu yapıyorlar. Yaptıklarının hukukla alakası yok. Ülkemizde artık hukuk değil korku ve sindirme uygulanıyor.

Husumet duyguları hareketleniyor

CHP Milletvekili Atilla Kart: Bu tamamen toplantı gösteri ve yürüyüş hakkını engellemeye yönelik yapılan bir olaydır. Polislerin hukukuna sahip çıkma amacıyla yaptığı şeyler iktidarın husumet duygularını harekete geçiriyor. Bu da bize polis devletinin hükümet eliyle yapıldığını gösteriyor. Yapılanlar demokrasi ve hukuk adına kabul edilemez. Artık bu tip durumlar genel oldu.

Kin ve intikam duygusu

MHP Milletvekili Alim Işık: Bu uygulama hükümetin iç güvenlik paketindeki düşüncesini gösteriyor. Çok kötü bir durum. AKP’nin zulmünün kendisinden olmayan herkese gösterdiği bir durum. Bu olay demokratik hukuk devletinin de çiğnendiğinin de göstergesidir. Yapılanlar kin ve intikam duygusudur. Olayı kınıyoruz.

Anayasa ihlal ediliyor

Avukat Ergin Cinmen: Anayasa ihlalidir. Barışçı gösterilere karşı bu şekilde önlem alınması hukuka aykırı bir durumdur. Bunlara karşı çıkılması gerekiyor. Yapılanlar temel hukuka aykırıdır. Gözaltına alanlar hakkında hiçbir işlem yapılmayanlar tazminat davaları açmalı. Bu emri verenlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmalı. Yoksa bu tür vakaların ardı arkası kesilmeyecek.

Olaylarda hukuk aranmıyor

Çağdaş Hukukçular Derneği eski Başkanı Hüseyin Biçen: Yeni iç güvenlik paketinin hemen uygulanmaya başlandığını gösteriyor. Artık olayların hiçbirinde hukuk aramıyoruz. Bu tamamen insan haklarına ve hukuku ayaklar altına almaktır.
<< Önceki Haber Bir trajikomik vaka da Şanlıurfa'dan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER