Bitmek bilmeyen skandallara bir yenisi daha eklendi

Taşeron firmadan bir garip savunma: Yol sürücüler yüzünden kapandı!

Bitmek bilmeyen skandallara bir yenisi daha eklendi

Tekirdağ’da yol açma işini alan taşeron, AKP Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı çıktı. AKP’li yönetici, “İhmal falan yok, sürücüler yetkilileri dinlemiyor” dedi. Taşeronun trilyonlar aldığı işin, Karayolları’nın bekletilen araçlarıyla dörtte bir fiyatına yapılabileceği belirtildi.

Türkiye’nin en önemli şehirlerini birbirine bağlayan yollar, kar nedeniyle günlerce kapalı kaldı. Karayolları’nın modern kar kürüme araçları depoda bekletilirken yol açma işi verilen taşeronlar binlerce vatandaşı mağdur etti.

Bugün'den Yunus Tiryaki'nin haberine göre, yol açma işini alan taşeron firmalar, tecrübesiz şoförler ve yetersiz araçlarıyla yolda kalınca vatandaş mağdur oldu. Karayolları’nın yolda kalmayan modern binlerce kar küreme aracının depoda bekletilerek çürütülmesi ise tepki topladı.

YÜK KAMYONUNA KAR KÜRÜME APARATI

İs­tan­bul-İz­mir, An­ka­ra-Bur­sa ve İs­tan­bul-Te­kir­dağ arasındaki ana yollarda kar nedeniyle ulaşım durdu. Bin­ler­ce araç sa­at­ler­ce yol­­da mah­sur kal­dı. Kar kü­rü­me özel­li­ği ol­ma­yan yük taşıyıcı kamyonlara, kürüme aparatları takarak yol açmaya çalışan taşeronların araçları da yolda kalınca kar, zulme dönüştürüldü.

YOL İŞİ SOSYAL İŞLER BAŞKANI’NA VERİLDİ

Hâlâ yolu açılamayan Tekirdağ’da yol açma işini alan taşeron AKP yöneticisi çıktı. Karla mücadelenin rezalete dönüştüğü Tekirdağ’da, Karayolları Genel Müdürlüğü 18. Şube ve Gelibolu 13. Şube Şefliği’nin taşeron işlerini Tekirdağ’da AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ömer Polat’ın sahibi olduğu Akpolat Harfiyat İnşaat Madencilik ve Taahhüt Limited Şirketi aldı.

Polat, işi aldığını doğruladı ancak suçlunun sürücüler olduğunu öne sürdü. Sürücülerin yetkilileri dinlememesi nedeniyle yolun kapandığını öne sürdü.

‘YETKİLİYİ DİNLEMİYORLAR’

Tekirdağ 18. ve Gelibolu 13. Şubenin taşeronu olduğunu doğrulayan Polat’a göre; tedbirsiz sürücüler yüzünden yollar açılamadı. Polat, “Kar yağdı, kar yağınca da yolları açtık. Sürücüler zincirsiz çıktığı için yollar kapandı. Araçlarında zincir yok, yetkiliyi dinlemiyorlar. İhmal falan yok. Kar lastiksiz, zincirsiz yola çıkıyorlar. Araçlar yolda kalınca yolun açılmasına engel oldular. Tipiye rağmen 500 kilometre yolun açılmasını sağlıyoruz ” diyerek kendisini savundu.

DEVLETTEN PARA KOPARIYORLAR

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, yol açma işinin taşerona verilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Tezcan, “Çok büyük hata yapılıyor. Karayollarının çok modern kar kürüme aletleri var. Bunları terk edip müteahhit taşeron firmaları görevlendirmek deli saçması. Büyük bir hata işliyorlar. Eğitimsiz, tecrübesiz bilgisiz ve yeterince ekipmandan eksik yapılan işler. Büyük yanlış yapıyorlar. Yapılan para tuzağı devletten para koparılmaya çalışılıyor. Acilen bu durum terk edilmeli” dedi.

İNSANLAR ÖLSE SORUMLUSU KİM OLACAKTI?

Sürüş Uzmanı Selçuk Dedeoğlu, skandalı şu sözlerle yorumladı: “Taşerona ait şoförler, bu işi bilmiyor. Eğitim almamış ve araçları da bu işe uygun değil. 48 saatten fazla yollar kapalı kaldı. İnsanlar ölseydi o zaman bunun sorumlusu kim olacaktı? Karayolları’nın karla mücadele konusunda iyi bir altyapısı var ama bu yapılmıyor.”

DÖRTTE BNİR YAPILACAK İŞİ TAŞERON TRİLYONA YAPIYOR

DİSK Yapı İş Sendikası Karayolları Akdeniz Temsilcisi Cengiz Dikbaş, Karayolları’nın kendi personeli ve araç gereçleriyle yapması gereken karla mücadele, yola yama, yol temizliği ve trafik işaretletmesi işlerin, kimi yerde dört kat daha pahalıya mal olacak şekilde ihale edildiğini söyledi.

Taşeronların yeterli ve eğitimli elemanı ile ekipmanı olmadığını aktaran Dikbaş, “Yolda bir hayvan leşi görüldüğünde Karayolları olaya müdahale eder. Ama taşeron, o noktaya müdahalede personel ve yakıt maliyetini hesaplıyor ve bu nedenle çoğunlukla müdahale etmiyor. Yolda bir bozukluk varsa onun tamirini tam olarak yapmıyorlar ve işlerinde kalite de yok” diye konuştu.

İhalelerin yerlere göre 1,2 ve 3 yıllığına taşerona verildiğini aktaran Dikbaş şunları söyledi: “Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 17 bölge ve yaklaşık 125 şube var. Antalya bölgede 650 kilometre yol var. 15 trilyon liraya ihale edilebiliyor. Bu rakam başka bölgede 10 trilyona ihale edilir. Karayolları Burdur Şube, geçen sene 8 trilyon liraya ihale edildi. Karayolları’nın personeli ve aracı ile yapılsa bu iş dörtte bir veya yarı fiyatına ve daha da kaliteli yapabilir.”

DEVLET ARAÇLARI DESTEĞE GİDİYOR

Dikbaş, Karayolları’nın 11 bin aracı otoparklarda çürümeye terk ettiğini söyledi. Üzerlerinde tuz makinesi olmayan araçların yolda mahsur kaldığında usulsüz şekilde Karayolları araçlarını taşerona desteğe yollandığını aktardı.

KAMU GELİRİ YANDAŞA GİDİYOR

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, yaşananlar tam bir rezalet olduğunu vurguladı. Karın kapattığı yollarda mahsur kalan insanlar beni veryasın ettiğini ‘devlet, bakan yok, yollarda kaldık’ dediğini aktaran Vural şunları söyledi: “Bu yapılan aslında tipik bir yolsuzluk.

Kamunun yapması gereken işleri başkasından alıyorlar ve gerektiği gibi hizmet üretemiyorlar. Ama aldıkları ücret ceplerine kalıyor. Kamu gelirlerini yandaşa devretme yolları bu. Bu yolu hizmet alım modeli ile çok fazla kullanıyorlar. Denetim de yok. Böylelikle vatandaş yolda kalıyor. AKP ile ilgisi olmayan kimselere bu hizmetler verilmiyor. Devletin kaynaklarını yandaşlara vermek için bu yöntemleri kullanıyorlar.”

BİNLERCE İŞÇİ VE ARAÇ BEKLETİLDİ

Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Uçar, Maliye, Çalışma Bakanlığı ile Karayolları’nı uyarmalarına rağmen kendilerine dönüş olmadığını aktardı. Uçar, “Karayollarının binlerce aracı bekletiliyor. Yazık günah. Devlet zararı. Kendi işçilerimiz ve araçlarımız var” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLERİNİ ZENGİN EDİYORLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yapılanın tam bir felaket olduğunu söyledi. Ağbaba, “Kendi müteahhitlerini zengin etmek için böyle bir yola başvuruyorlar. Karayolları çalışanları çok tecrübeli kişilerden oluşuyor. Bu uygulama, taşeronlaşmanın ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Ölüm olmaması çok sevindirici” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Bitmek bilmeyen skandallara bir yenisi daha eklendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER