Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili acı gerçek

Arama kurtarma çalışmaları sürerken Has Şekerler Madencilik’e ait işletmenin İş teftiş müfettişleri tarafından 2 yılda 4 kez denetlendiği ortaya çıktı

Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili acı gerçek

Türkiye, Ermenek'teki madende mahsur kalan 18 maden işçisine ağlarken Amasra ve Zonguldak’tan gelen iki haber yürekleri dağladı.Amasra’daki madende üç Çinli maden işçisi göçük altında kaldı. İkisi can verdi. Zonguldak’ta ise kömür vagonlarının çarpışması madenci Mustafa’nın canına mal oldu. Müfettişler, 18 işçiyi yutan Ermenek’te 8 büyük kusur tespit etti ancak kulak arkası edildi.

Ermenek’teki maden ocağında meydana gelen facia 5’inci gününü geride bıraktı. Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ederken üç işçinin cesedine ulaşıldığına dair bilgi geldi ancak bu bilgi Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından yalanlandı.

Arama kurtarma çalışmaları sürerken Has Şekerler Madencilik’e ait işletmenin İş teftiş müfettişleri tarafından 2 yılda 4 kez denetlendiği ortaya çıktı. 2013 ve 2014'te yapılan bu denetimlerde ocakla ilgili 12 büyük eksik tespit edildi. İş güvenliği başta olmak üzere kömür çıkarılan galerilerin yapısı  ve olası kaza riskini en aza indirmek için tatbikatların yapılıp yapılmadığı incelendi. Müfettişler bu incelemelerde 12 noksan tespit ederek raporladı.

SADECE 4 EKSİK GİDERİLDİ

Has Şekerler Madencilik, iş teftiş müfettişlerinin noksan raporu üzerine 12 eksikten ‘Tahkimatta görülen eksiklikler, ‘Uygun olmayan merkezi izleme sistemi sensörleri’, ‘Ocak içinde kısa devre yapmasını önleyecek tedbirler’, ‘Hazırlık çalışmalarının tali olarak havalandırılması’, ‘Yedek havalandırma grubunun devreye girmesi’ gibi eksikleri tamamladı.

İşletme son olarak 19-20 Haziranda teftiş edildi. Teftiş esnasında 4 maddedeki eksik giderildi, 8 mevzuata aykırılık için ise 8 bin 960 lira idari para cezası uygulanması istendi.

İŞ MÜFETTİŞLERİ TEK TEK RAPORLADI


- Yer altı ocağında ilkyardım odasında uygun talimat bulunmamakta.

- Ocakta zincirleme patlamayı engellemek amacıyla kurulması gereken patlama barajı bulunmamakta.

- Bacalarda yapılan ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajı yapılmamakta.

- Ocak genelinde tahkimat bağlantılarının sıkılanması hususunda eksiklikler.

- Yer altında yaşanabilecek bir acil durum hususunda güvenlik tatbikatı yapılmamış.

- Yer altı ocağında 6 bekleme barajı bulunmaktadır.

- Çalışanlara verilen çizmeler malzeme düşmesi ve darbeye karşı burun koruyucu özellikte değil.

- Yer altı ocağında sağlık muayeneleriyle ilgili kayıtlar görülmedi.

5 GÜNDÜR BABALARINI BEKLİYORLAR


Evli ve 4 çocuk babası Bahri Üzer’in çocukları 17 yaşındaki Ramazan ve 15 yaşındaki  Yasin Üzer babalarının sağ olarak maden ocağından kurtarılmasını bekliyor. Haberi okuldayken aldığını belirten Yasin Üzer, "Ben okuldayken bu olay olmuş. O günden beri burada bekliyoruz. Babamızın bir an önce sağ salim kurtarılmasını arzu ediyoruz. Annem olaydan çok etkilendiği için buraya gelmiyor. O da bizden iyi haberler bekliyor" dedi.

BİN 500 MADENCİ ÇALIŞIYOR

Yaşanan maden kazasında mahsur kalan 18 madenci için, meslektaşları da harete geçti. Bölgede bulunan 9 maden ocağı kapatıldı ve tüm işçiler kurtarma çalışmalarına katıldı. Bölgede yaklaşık bin 500 madenci çalışıyor. 3 vardıya halinde çalışmalara katılan işçiler, "Hepimiz yer altında kardeşiz. Onlar oradayken biz nasıl çalışalım" diyor.

ÖZ ANNE KONUŞTU: GÖZÜ GİBİ BAKTI

Maden altında kalan İsa Gözbaşı’yı çocukları olmadığı için halasına evlatlık veren Gözbaşı’nın öz annesi Hatice Tuncer ise ikinci kez evladını kaybettiğini söyledi. Tuncer, “4 çocuğum vardı. İsa’yı çocukları olmadığı için görümceme verdim. En çok da halasına üzülüyorum. Gözü gibi
baktı” dedi.

ZEHİRLİ GAZ ÇIKTI

Madende yapılan 5 günlük çalışmanın ardından facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili tüyler ürperten ayrıntılar ortaya çıktı. Arama kurtarma ekipleri, sel baskınının ardından işçilerin yoğun zehirli gaza maruz kaldığını tespit etti. Bazı işçiler ise madendeki su miktarının 30 stat büyüklüğünde olduğunu söyledi.

'700 METRE SÜRÜKLENDİLER'

18 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken maden ocağı işçilerinden vahim bir iddia ortaya atıldı. Arama kurtarma ekiplerinin 172 metreye ulaşmak için sondaj yaptıklarını ve şu an 90 metreye inildiğini belirten işçiler arkadaşlarının madene 822 metre yol kat ettiklerini söyledi. İşçiler şunları anlattı: Arkadaşlarımızın 172 metre ile 350 metre arasında oldukları tahmin ediliyor. Ancak açılan yeni ocağa arkadaşlarımız 822 metre yolu V şeklinde ilerledikten sonra ulaşıyor. 822 metreye indikten sonra da yeni galerilere yaklaşık 400 metre tırmanıyorlar. Eski madendeki sular üst taraftan arkadaşlarımızın üzerine geliyor. Arkadaşlarımız yakın mesafede aranıyor ancak suyun şiddetiyle yaklaşık 700 metre aşağı sürüklenmiş olabilir.

FACİADAN KIL PAYI KURTULDU: DİLİ TUTULDU 2 GÜN KONUŞAMADI

Faciadan kurtulan 6 kişiden biri olan Ahmet Karaca’nın eşi Hatice Karaca, yaşadıklarını BUGÜN'e anlattı. Meydana gelen facianın bahsi dahi açılmadığını aktaran Karaca, eşinin facianın etkisiyle birkaç gün korkudan konuşamadığını söyledi.

Karaca, “Kurtuldum diye telefonda ağladı. Madenin yanında bir süre ayrılmadı. Akşam eve geldiğinde yüzünün halinden korktum. İki gün hiç konuşamadı. Korkudan dili tutuldu” dedi.

CEKETİYLE?AĞIZINI?KAPATTI

Eşinin tek anlattığı şeyin gazdan zehirlenme olduğunu aktaran Karaca, "Suyun geldiğini görünce bağırıyor ve kaçmaya başlıyorlar. Iki adımdan sonra atamayınca arkadaşı 'Abi ağzını ceketinle kapat' diye bağırıyor. Öyle çıkıyor. Yoksa zehirlenerek ölecekti" açıklamasını yaptı.

BABASIZ EVE GİREMİYOR

Madende kalan Hasan Tuncer'in hayat hikayesi de yürek yaktı. Çıkış kapısına yakın olan Tuncer arkadaşlarına olayı haber vermek için geri döndü. Geri dönen Tuncer'den o saatten sonra bir daha haber alınamadı. Tuncer’in 7 yaşındaki çocuğu Kerime İlkay facianın yaşandığı günden beri eve gelmedi. Kerime’nin babasına çok düşkün olduğu belirtildi.

GALERİDE ACI ÖLÜM: ÇİNLİ KARDEŞLERİ ÖLÜM AYIRDI

Amasra’daki özel bir maden ocağında göçük meydana geldi. Enkaz altında kalan üç Çinli işçiden ikisi hayatını kaybetti. Bir madenci yaralı kurtuldu.

Acı olay Tarlaağzı mevkiinde özel bir maden ocağında eksi 300 kodunda galeri açma çalışmaları esnasında meydana geldi.   Çin uyruklu  Shouje Sun, Maoshun Yang (38) ve Shouping Sun (40) isimli işçiler sabah saatlerinde madene indi.
İşçilerin galeri açma işlemi yaptığı sırada göçük oluştu. Yeni açıldığı belirtilen galeri büyük bir gürültüyle üç Çinli işçinin üzerine yığıldı. Göçük altında kalan işçilerden Shouje Sun ve Maoshun Yang taş ve molozların altında kalarak can verdi.

YARALI KURTULDU

Göçükte mahsur kalan Shouje Sun’ın cesedi yapılan kurtarma çalışmaları neticesinde çıkartıldı. Göçükten yaralı olarak kurtarılan Shouping Sun’un hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi. Hayatını kaybeden Shouje Sun ile yaralı olarak kurtarılan madenci Shouping Sun’un kardeş olduğu öğrenildi.

TORBA YASA O MADENE UĞRAMAMIŞ

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Hema Madencilik'e ait 3 kuyudan 'Amasra-2' ve 'Kazpınarı-3' kuyularında işi durdurma kararı olduğunu ancak göçüğün meydana geldiği 'Tarlaağzı-1' kuyusunda durdurma kararı olmadığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin 1 ay önce kuyularda inceleme yaptığını belirten Vali Azizoğlu şöyle dedi:

"Amasra-2' ve 'Kazpınarı-3' kuyularında elektrik ve jeneratör sistemlerinde eksiklikler saptandı. Müfettişler, iki kuyuda işi durdurma kararı vererek eksikliklerin giderilmesi için şirkete 1 ay süre verdi. Sürenin sonunda yapılacak incelemede işin durdurulmasıyla ilgili kararın devam edip etmeyeceği belli olacak. Ancak durdurma kararı Tarlaağzı-1 kuyusunu kapsamıyor. Orada bir eksikliklik yok."

VALİ: ORAYA BİR BAKALIM

Amasra’daki facianın göz göre göre meydana geldiği iddia edildi. Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrası Torba Yasa kapsamında bu madenin mühürlendiği ancak çalışmaların kaçak yürütüldüğü ileri sürüldü. Olayla ilgili bir gazeteci Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu'na kapatılan ocakta üretimin devam
ettiğini söyledi.

TIR’LARI GÖRDÜM

Gazeteci, "Madeni ziyaret ederek işçilerle görüştüm. İşçiler bana ocak içindeki metan gazı oranının yükseldiğini söyledi.
Mühürlü ocaktan çıkarılan 15-20 TIR'lık kömürü de gözlerimle orada gördüm” dedi.  Vali Azizoğlu’nun üretiminin durduğuna yönelik cevabı üzerine gazeteci üretimin halen sürdürüldüğünü söyledi. Vali Azizoğlu Amasra Kaymakamı Kadir Yener Eser’e, “Oraya bir bakalım” diye
talimat verdi.

VAGONLAR KAFA KAFAYA ÇARPIŞTI

Zonguldak'ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında meydana gelen kazada da Mustafa Turan isimli bir madenci hayatını kaybetti.
Olay, Kilimli ilçesine bağlı Gelik Beldesi Dağbaca mevkiinde özel maden ocağında meydana geldi. Madende çalışan işçi Mustafa Turan, kömür naklinde kullanılan vagonların çarpması sonucu hayatını kaybetti. Turan’ın cansız bedenini aynı madende çalışan mesai arkadaşları çıkardı. Turan’ın cesedi tabuta konularak morga kaldırıldı.

 BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili acı gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER