İçişleri bürokratları 'hazır listeleri' mi devreye soktu?

Yolsuzluk, rüşvet ve karapara operasyonunun ardından il emniyet müdürlüklerinde başlatılan tasfiyeler, Genel Müdürlüğe uzandı. Atamaların gerekçesi konusunda açıklama yapılmadı.

İçişleri bürokratları 'hazır listeleri' mi devreye soktu?

Yolsuzluk, rüşvet ve karapara operasyonunun ardından Emniyet merkezli başlatılan büyük tasfiye sürüyor. Soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul başta olmak üzere 30’a yakın ilde Emniyet Müdür Yardımcıları ile kaçakçılık, organize ve mali şube müdürleri ve yardımcıları görevden alınmıştı. Dün de Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 14 dairenin başkanı görevlerinden alındı. Peş peşe gelen atamalarla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Bu geniş kapsamlı tasarrufun somut gerekçelerinin açıklanmaması tartışma konusu oldu. Görevden alınan personelin yıllardır terör, organize suç örgütleri ve çetelere yönelik önemli operasyonlara imza attığı biliniyor.

Zaman'ın haberine göre görevden alınan personel hakkında idari ve yargısal bir soruşturmanın da bulunmadığı ifade ediliyor. Haklarında herhangi bir şikayet de bulunmuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, görevden almalara ilişkin, ‘idarenin gerekleri’ gibi soyut bir gerekçeyi sıcağı sıcağına ileri sürmüştü. Ancak, bu gerekçe ve önceden hazırlanmış listelerin masaya konulduğu yönündeki bilgiler kamuoyundaki ‘tasfiye’ algısını değiştirmeye yetmedi. Edinilen bilgilere göre yolsuzluk soruşturmasında kendi oğlu da gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler, yolsuzluk operasyonunun ardından Bakanlık’ta 5 bürokratıyla bir araya geldi. Bakan, soruşturmayı yürüten ekibin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, KOM Dairesi Başkanı Mehmet Yeşilkaya, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve Genel Müdür Mehmet Kılıçlar’a neden bilgi vermediğinin araştırılmasını istedi. Toplantıda bulunan bazı bürokratlar da buradaki hedefin Bakan Güler ve hükümet olduğunu ileri sürdü. Hatta operasyonu savcı emrinde yürüten ekip için ‘cemaatle bağlantısı’ olduğu ithamında bulunuldu. Bakan, bunun üzerine özellikle ‘cemaate yakın olduğu’ düşüncesiyle çok sayıda müdürün görevlerinden alınmasını istedi. Bürokratlar ise ellerinde bulunan hazır listeyi devreye soktu.

Önce Türkiye genelindeki şubelerde değişikliğe gidildi. Daha sonra ise merkezde bulunan daire başkanlarına sıra geldi. Görevlerinden alınması istenilen 14 isim Bakan Güler’e sunuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü kritik görevlere atanan yeni isimleri yazılı açıklamayla duyurdu. Görevlere atanan isimler şöyle sıralandı: “Teftiş Kurulu Başkanı Necmettin Emre, Özel Güvenlik Daire Başkanı Musa Tiyek, KOM Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa. Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Seyithan Bulu, TEM Dairesi Başkanı Ünal Acar, Asayiş Daire Başkanı Battal Gazi Örümcek, Güvenlik Dairesi Başkanı Arif Çankal, Kriminal Dairesi Başkanı Kemal Pelit, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Ahmet Karacabey, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Kemal Yüzgüleç, Haberleşme Dairesi Başkanı Murat Koçak, Koruma Daire Başkanı İbrahim Kulular, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Hasan Adak, Arşiv ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı İdris Karabörk.”
 Alınan isimler, geçmişte bulundukları alanlardaki başarılı çalışmaları ve tecrübeleriyle tanınıyordu. Bu kadrolar, son dönemde terör, yolsuzluk ve organize çetelerle mücadelede önemli mesafeler kat etmişti. Ayrıca, darbe ve cunta gibi derin yapıların deşifre edilmesine de büyük katkıları oldu. Dün sabah görevden alınanlara tebliğler yapıldı. Ancak bazılarının, hukuksuz olarak yapılan tayinlere tepki için önümüzdeki günlerde idari mahkemelere başvuracakları öğrenildi. Görevden alınan personel hakkında açılan herhangi bir soruşturma kaydı bulunmuyor. TEM, KOM ve Asayiş birimlerinin Türkiye genelindeki suç örgütlerine ilişkin kapsamlı çalışmalar yaptığını aktaran kaynaklar, “Bu şekilde terörün dip yaptığı bir dönemde gerekçe gösterilmeden görevden almalar örgütü güçlü hale getirecektir. Ayrıca bu tasfiyelerle de güvenlik birimlerinin beynine darbe vurulmuştur.” açıklamasını yaptı.

Merkezde pasif göreve alınan 14 daire başkanı şöyle: Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek, Özel Güvenlik Dairesi Başkanı Yusuf Karababa, Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Ömer Tekeli, Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Cihangir Çelik, Asayiş Dairesi Başkanı Mehmet Tüzel, Güvenlik Dairesi Başkanlı Bekir Akarsu, Kriminal Dairesi Başkanı Oğuz Karakuş, BT Dairesi Başkanı Erkan Güler, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Fatih İnalkaç, Haberleşme Dairesi Başkanı Sedat Sevim, Koruma Dairesi Başkanı Yesari Vural, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Ayhan Falakalı ve Arşiv ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Oktay Kılınç.

Ramazan Akyürek, Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı yaptığı dönemde, özellikle PKK\KCK, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları başta olmak üzere kritik pek çok konuda ciddi çalışmalara imza atmıştı. Görevden alınan TEM Dairesi Başkanı Cihangir Çelik’in adı da, Türkiye genelinde yürütülen terör operasyonlarında ön plana çıktı. KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya’nın başında olduğu birim ise organize örgüt ve çetelere yönelik büyük yolsuzluk operasyonlarına imza attı.

Masak Başkan Yardımcısı Elieyioğlu'da Görevden Alındı

Emniyet’teki kıyımın yolsuzlukla mücadele eden kaçakçılık ve mali şube birimlerinde yapılması dikkat çekerken, görevden almalar Maliye’ye de sıçradı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkan Yardımcısı Faruk Elieyioğlu da dün görevden alındı.

Ankara Emniyeti’nde yeni dalga

Dün merkezdeki depremden sonra terör ve KOM şubelerinden sorumlu il emniyet müdür yardımcıları da tırpan yedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı’nın yerine Günter Şenses atanırken, görevden alınan Organize Şube’den sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Pala ve kaçakçılık şubelerinden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Öztürk’ün yerine ise Hakan Arıkan getirildi.
<< Önceki Haber İçişleri bürokratları 'hazır listeleri' mi devreye soktu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER