İşkence sonuçlarına çok şaşırdılar

BBC’nin yaptığı anket Türkiye’de her yüz kişiden 62’sinin ne olursa olsun işkenceye karşı çıktığını ortaya koydu.

İşkence sonuçlarına çok şaşırdılar

Dünya ortalamasının üstündeki bu sonuca en çok aydınlar şaşırdı İŞKENCEYE karşı olan Türkler’in oranı dünya ortalamasının üzerinde çıktı. BBC Dünya Servisi’nin 25 ülkede mayıs-temmuz aylarında 27 bin 407 kişi üzerinde yaptığı bir araştırma, Türkler’in yüzde 62’sinin işkenceye karşı çıktığını belirledi. Dünya nüfusunun yüzde 59’unun işkence karşıtı olduğunun ortaya çıktığı araştırmada, ABD, yüzde 58 ile hem Türkiye, hem de dünya ortalamasının altında kaldı. Dünya nüfusunun yüzde 29’u ise ‘istihbarat toplama amacıyla sanıklara işkence yapılmasını’savunuyor. Bu oran Türkiye’de ise yüzde 24 olarak ortaya çıktı. İşkenceye karşı çıkma konusunda İtalya, yüzde 81’le ilk sırayı alırken, onu yüzde 75’le Avustralya ve Fransa izliyor. Üçüncü sırada yer alan Kanada’da halkın yüzde 74’ü işkenceye karşı çıkıyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 72, Almanya’da ise yüzde 71’e iniyor. Türkiye’de terör de dahil hiçbir suçun zanlılarına işkence yapılmamasını isteyenlerin oranı yüzde 62 olarak belirlendi.

Bu oran, ABD’de yüzde 58’e düşüyor. ABD Başkanı George Bush geçen hafta, denizaşırı ülkelerde hapishaneler kurulmasına, sert sorgulama yöntemlerine ve terör zanlılarının askeri mahkemelerde yargılanmasına izin veren bir yasaya imza atmıştı. İsrail nüfusunun ise yüzde 43’ü zanlılara işkence yapılmasından yana.

STK’LAR VE AYDINLAR ANLAMAYA ÇALIŞTI


Vatan bölünmez’e rağmenbu yüksek orana şaşırdım


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Hürriyet Şenel: Bu rakamlar karşısında şaşırdığımı söylemeliyim, açıkçası daha farklı bir sonuç bekliyordum. Çünkü vatanın bölünmez bütünlüğü ile ilgili o kadar yoğun propaganda var ki. Ayrıca terörün ciddi bir tehditmiş gibi sunulması da yaygın bir durum. Bu propagandalar toplum üzerinde devletin umduğu kadar etkili olamadı. Bu duruşu, çok sayıda kişinin işkence görmesine bağlıyorum.


Türk halkı devlete, güvenlik güçlerine güvenmiyor


Yazar Ahmet Ümit: İşkenceye itiraz edenlerin oranının yüksek olmasının sebebi Türk halkının devlete ve devletin kurumlarına, güvenlik güçlerine,uygulamalarına duyduğu güvensizlik. Bugüne kadar Güneydoğu’da ve büyük şehirlerde emniyet güçleri kaba güce ve işkenceye sık sık başvurdular. Bu uygulamalar kamuoyuna yansıdı ve buna yönelik bir tepki oluştu. İnsanlar bu yüzden onay vermiyor.


Doğru soru yöneltilse aslında daha yüksek çıkar


Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan: İşkence yapılmalı diyenler de aslında işkencenin kendisini savunmuyor, suçun engellenmesini önceliyor. Burada ne soru sorulduğu çok önemli. Soru; siz ya da bir yakınınız bir bombanın patladığı yerde bulunsanız ve polis şüphelenip size ya da bir yakınınıza işkence yapabilir mi diye sorulsa hayır cevabını verecekler. O bakımdan bu oran daha da yüksektir aslında.


Yalan söylüyorlar, çocuğunu döve döve öldüren milletiz


Yazar Pınar Kür: Bu araştırmaların büyük bir kısmına güvenmiyorum. Bu tür araştırmalarda halkımızın çoğunluğu yalan söylemekten kaçınmıyor. Kendi çocuklarını döve döve öldüren bir milletiz, unutmamak gerek. O yüzden işkence yapılmamasını söyleyenlerin bir kısmı bence ‘gereken’ cevabı veriyorlar.


Türkiye’de insanların terörle ilgili fikirleri değişti


Mehmet Ali Alabora: Sevindirici bir oran bu. Ama önce terör denilen şeyin ne olduğunun tanımlanması gerekir. Ama tahakkümün dilini kullanan bir soru olmasına rağmen bence insanların terörle ilgili fikirlerinin değişmesi söz konusu. O yüzden Türkiye’de bu kadar çok insan terör karşısında bile işkenceye karşı.


star SOKAKTAKİ VATANDAŞA SORDU


Böyle saçma soru olmaz

Murat Baykızı (30-Öğrenci):
Elbette işkence, durum ne olursa yapılmamalı. Böyle saçma bir soru olmaz. ABD’lilerin işkenceyi onaylaması terörle ilgili bir sonuç. Ama kabul edilemez.

O ifade doğru olur mu

Zühtü Şeref (30-Kaptan):
O kişinin elinde bilgi olduğuna tam eminseniz belki işkence yapılabilir. Ama işkence altında olan kişinin ifadesi de, işkenceyle alındığı için doğru olur mu?.

Çocuk dövmek gibi

Ahsen Civilek (21-Öğrenci):
Bu, çocuğu şımardığında dövmek gibi bir şey. İşkence yaparak saldırganla aynı kefeye koyuyorsun kendini.

Kitleler için bile olmaz

Pınar Fenerbahçe (19- Satış elemanı):
Kesinlikle yapılmamalı. Kitleleri korumak adına bile olsa bir insan gözden çıkarılmamalı.

İstihbarat işini yapsın

Nedret Ergun (Emekli):
İstihbarat teşkilatının çok iyi çalışması lazım. Eğer onlar görevini yapıyorsa, zaten işkenceye gerek yok. Bilmeden etmeden insanlara işkence yapılmamalı.

Zanlılar da insan

Tülay İlhan (26 - Modelist):
Devlet işkence yapamaz. İnsanları korumak için yapıyorsunuz ama bilgi almaya çalıştığınız da bir insan.

İnsan olan karşı çıkar

Gökhan Şerefoğlu (29-Kaptan):
Milyonlarca insan hayatı söz konusu olsa bile işkence yapılmamalı. İnsan olanın işkenceye karşı olması gerek. Bilgiye ulaşılmanın değişik yöntemler vardır.

Herkes işini yaparsa

Hayrunisa Türk (24-ev kadını):
Görevli işini profesyonelce yaparsa işkenceye gerek kalmaz ki.

Onaylamıyorum ama

Ekber Gün (68-Emekli memur):
İşkenceyi onaylamıyorum ama hayat söz konusuysa müdahale edilmeli.


SİYASİLER KÖKTEN REDDEDİYOR


Ağır tepki


DYP lideri Mehmet Ağar: İşkence hiçbir şekilde kabul edilemez. Türk halkı hep karşıdır, bu sonuç da yanlışlıklara ağır tepki.


Teröre karşı da olmaz


CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç: Terör ortamında bile hukuki sorgu olur, işkence olmaz.


Az bile çıkmış


Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş: Doğal bir sonuç, az bile çıkmış. Teröriste bile işkence olmaz.


İlahi iradeye aykırı


HYP lideri Yaşar Nuri Öztürk: İşkence hem insanlık suçudur hem de ilahi iradeye aykırıdır. Bu yetki kimsede yoktur.


Üzüldüm


AK Parti Grup Başkanvekili Dengir Fırat: Anketin sonucu yüzde 99 olmalıydı. Üzüldüm. Kim olursa olsun işkence kabul edilemez. Gayrıinsani bir şey.


Yasalar, mahkeme var


CHP Genel Sekreteri Sinan Yerlikaya: Terörle mücadelede işkence kabul edilemez. Yasalar, mahkeme var. Stargazate
<< Önceki Haber İşkence sonuçlarına çok şaşırdılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER