Türk okullarını kapatma girişimine tepki yağdı

Türk okullarını kapatma girişimine tepki yağıyor.

Türk okullarını kapatma girişimine tepki yağdı

Emekli büyükelçi Loğoğlu, Dışişleri Bakanı’nın böyle bir talimat verme yetkisinin olmadığını belirterek “Her yönüyle yanlış, garaz ve kinle beslenmiş bir karar” dedi.

Faruk Loğoglu: Garazkar kinle beslenmiş bir karar
CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Fa­ruk Lo­ğoğ­lu, yurtdı­şın­da­ki Türk okul­la­rı­nı ka­pat­ma gi­ri­şim­le­ri­ne sert tep­ki gös­ter­di. Bu­nun ta­ma­men si­ya­si bir ka­rar ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Lo­ğoğ­lu, “Her açı­dan, her yö­nüy­le yan­lış, ga­raz­kar, ga­raz üze­ri­ne bes­len­miş, kin üze­ri­ne bes­len­miş bir ka­ra­r” de­di.  Emek­li bü­yü­kel­çi Lo­ğoğ­lu, Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun bü­yü­kel­çi­lik ve tem­sil­ci­lik­le­re, yurt­dı­şın­da­ki Türk okul­la­rı­nın ka­pa­tıl­ma­sı için gi­ri­şim­de bu­lu­nul­ma­sı ta­li­ma­tı­nı ver­me­si­ni de­ğer­len­dir­di.

TAMAMEN Sİ­YA­Sİ BİR DURUM

Bir Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı­’nın, Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı teş­ki­la­tı­na böy­le bir ta­li­mat ver­me yet­ki­si bu­lun­ma­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Lo­ğoğ­lu, şöy­le de­vam et­ti: “Bu­nun için ne ge­re­kir bil­mi­yo­rum; bir Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rı mı ge­re­kir? Top­la­nır­lar, yurtdı­şın­da­ki tüm özel Türk okul­la­rı­nı ka­pat­tır­ma ka­ra­rı al­dık, ka­pa­tıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Böy­le bir ka­ra­rın ol­du­ğu­nu da zan­net­mi­yo­rum. Öy­le bir ka­rar alın­ma­sı da hu­ku­ki ol­maz. Çün­kü bun­lar dev­let oku­lu de­ğil, özel okul­lar. Yurtdı­şın­da hem Türk­le­r’e hem baş­ka mil­let­le­re ait özel okul­lar var. İkin­ci nok­ta; bun­la­rın ka­pa­tı­lıp ka­pa­tıl­ma­ma­sı bu­lun­du­ğu ül­ke­nin de­ğer­len­dir­me­si­ne, tak­di­ri­ne bağ­lı. Ta­ma­men si­ya­si bir ka­rar. Her açı­dan, her yö­nüy­le yan­lış, ga­raz­kâr, ga­raz üze­ri­ne bes­len­miş, kin üze­ri­ne bes­len­miş bir ka­ra­r.”

REZALET KOKAN TABLO

Faruk Loğoğlu, Batı Afrika’da Gambiya’da Türk okullarının Türkiye’nin girişimleri sonucu para karşılığı kapattırıldığı iddialarıyla ilgili “Hiç şaşırmam. Para da verir kapattırır, onu da yapar kapattırır. Bu yola gitmeye karar verdiyse AKP, her şeyi yapar. Onun için hiç şaşırmayın” ifadelerini kullandı. Rahmetli Turgut Özal, Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel başta olmak üzere birçok devlet yetkilisinin bu okulların açılması için girişimde bulunmasına karşın Başbakan’ın Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunmasını değerlendiren Loğoğlu, “Yıllardır destek vermiş, arkasında durmuş, sahiplendiği bu kurumları, şimdi dosya oluşturup ‘bunları aman kapatın’ demek; herhalde bunu diyenin itibarını, inandırıcılığını yok etmesi gerekir. Neresinden bakarsanız bakın, rezalet kokan bir tablo var” şeklinde konuştu.

Garabet bir uygulama

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Dünyada kendi adını taşıyan okulların, kendini temsil eden okulların kapatılması noktasında Türkiye bir ilk. Bu garabet bir uygulama. Türkiye’deki siyasi beklentiler, iç siyaset oralara taşınmıştır. Üzücüdür. Dünyadaki emperyalist ülkeler, farklı ülkelerde kendi dillerini ve kültürlerini yaymak için okullar açmak için uğraşırken, bu konuda uğraş verirken Türkiye’nin kendi okullarını şikâyet etmesi anlaşılır değildir. Bu sadece, oradaki Türk okullarına, oradaki hizmetleri yürütenlere zarar vermiyor. Büyük bedeli ve zararı Türkiye öder.

Demokratik ve hukuki değil

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk: Bakanların, siyasilerin ‘Şu kapatılmalıdır, bu açılmalıdır’ şeklinde tavır takınmaları demokratik değil. Türkiye eğer bir hukuk devletiyse hukuk devleti hususuna da uymuyor. Bir şikayeti varsa suç duyurusunda bulunur, ona göre gereği yapılır.

Almanya’da en fazla alkış ‘Hakim Bey’ şarkısına

Türkçe Olimpiyatları’nda dereceye girenlere madalya verildi. Etkinliğe Alman vekiller, belediye başkanları ve emniyet müdürleri katıldı. Türkçe Olimpiyatları Almanya finali Münih’teki Olimpiyat Salonu’nda yapıldı. Etkinliğe, Avusturya, İtalya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda’dan gelen binlerce kişi de katıldı.

ALMAN VEKİLLERDEN MADALYA

Almanya’nın UNICEF elçisi ünlü sunucu Sabine Christiansen’ın Mehmet Ali Bulut ile birlikte sunduğu Türkçe Olimpiyatları’nda Almanya’daki elemelerde ilk 3’e girenler ödüllendirildi. Çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, emniyet müdürü ve yerel yöneticinin katıldığı etkinlikte, Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Milletvekili Florian Post, Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili Doris Wagner ve SPD Eyalet Meclisi Milletvekili Günther Knoblauch dereceye giren çocuklara madalyalarını taktı. Şarkı birincisi Tuana Günay ile Mehmet Erdem’in söylediği ‘Hakim Bey’ şarkısı büyük alkış aldı. Münih’teki etkinlik, Bavyera Eğitim Bakanlığı ile Bilim Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirildi. BUGÜN
<< Önceki Haber Türk okullarını kapatma girişimine tepki yağdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER