Karabıyık: Dava açan müdürlerden başlayarak Danıştay kararı yerine getirilmeli


CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, 11 Haziran 2015 tarihinde, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun eğitim kurumlarına yönetici atama yönetmeliğinin 3 kritik maddesi hakkında yürürlüğü durdurma kararı verdiğini açıkladı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun hem görevde bulunan, hem de bir süre önce görevden alınan yaklaşık 100 bin müdür ve müdür yardımcısını ilgilendiren bir karara imza attığını vurgulayan Karabıyık, "Yargı kararının uygulaması o dönemde tesis edilen tüm işlemleri etkileyecektir. Bu durumda yeni puan değerlendirmesi yapılacaktır. Yapılacak değerlendirme, görev süresi uzatıldığı için şu anda okul müdürü olarak çalışan müdürleri de etkileyecektir.. Yaklaşık 8 bin müdür puanlamayla görevden alındı. 40 bin civarında müdür yardımcısı bu karardan etkilenecek. Bakanlığın, dava açan müdürlerden başlayarak Danıştay kararının gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay kararını yok saymamalıdır." diye konuştu.

CHP Milletvekilleri Prof.Dr. Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca TBMM'de 4 yıllık görev süresi dolan eğitim kurumu müdürlerinin görev sürelerinin uzatılması ile ilgili yapılan puanlama sisteminin haksız uygulamaları ve Danıştay'ın bu konuda verdiği kararlar ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ülke genelinde birçok okulda okul müdürlerinin yapılan performans değerlendirmeleri ile görevden alındığını ve yerlerine başkalarının atandığını belirten Karabıyık, "Yeni atanan bu okul müdürleri de müdür yardımcısı kadrolarına atanacaklar hakkında belirleyici konumda olup puanlama yapmaktadırlar. Bu son derece önemli bir kadrolaşmadır. Ayrıca okul müdürlerinin akademik kariyerleri, uluslar arası düzeydeki yayınları, aldığı ödülleri, başarıları ve görev yaptıkları okula katkıları genellikle dikkate alınmamıştır. Hatta vefat etmiş çok sayıda öğretmenin de değerlendirilmeye katılarak 75 in üzerinde puan aldığı örnekler görülmüştür." dedi.

Bu haksız uygulama sonucunda Türkiye genelinde 8 bine yakın ve Bursa'da 225 müdür, söz konusu uygulama nedeniyle mağdur olduğunu belirten Karabıyık, "Bu öğretmenler çoğu ilde konuyu Bölge İdare Mahkemelerine taşımış ve haklı bulunarak sonuç yürütmeyi durdurma şeklinde oluşmuştur. Puanlamalar sonucu müdürlük görevinden alınan ve konuyu yargıya taşıyan öğretmenlerle ilgili yapılan inceleme sonucunda, söz konusu puanlama sisteminin nesnel, somut ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve bu haliyle objektiflikten uzak, soyut ve dayanıksız olması nedeniyle öğretmenlerin görev süresinin uzatılmamasının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır." şeklinde konuştu.

DÜŞÜK PUAN ALAN OKUL MÜDÜRLERİ GENELLİKLE YANDAŞ SENDİKALARA ÜYE OLANLARDIR

Yürütmeyi Durdurma Kararı sonrasında okullarına dönen öğretmenlerin yaşadığı süreçlerin son derece ilginç olduğunu vurgulayan Karabıyık, "Müdürlük yaptığı eğitim kurumuna dönen mağdur öğretmenler görevine başlayamamış, kendilerinin yerine getirilen müdürlere sadece 2 günlük idari izin verilmiş; ancak görev değişikliği yapılmamıştır. Örneğin 12 Şubat 2014'te mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına göre İl Görevlendirme Kararnamesiyle görevlendirilmiş bir mağdur müdür için 1.5 gün sonrasında tekrar puanlama yapılmış olup, önceden görevlendirildiği okula tekrar öğretmen olarak görevlendirilmesiyle sonuçlanmaktadır. Maalesef düşük puan alan okul müdürleri genellikle yandaş sendikalara üye olanlardır. Çok sayıda il ve ilçede aynı sorun yaşanmakta ve aynı şekilde sonuçlanmaktadır." açıklamasında bulundu.

11 Haziran 2015 tarihinde, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun eğitim kurumlarına yönetici atama yönetmeliğinin 3 kritik maddesi hakkında yürürlüğü durdurma kararı verdiğini vurgulayan Karabıyık şunları söyledi: "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, hem görevde bulunan hem de bir süre önce görevden alınan yaklaşık 100 bin müdür ve müdür yardımcısını ilgilendiren bir karara imza attı. Türk Eğitim Sen'in açtığı davayı karara bağlayan Danıştay, bulundukları bölgede 6 aydan az görev yapan şube müdürlerinin, okul müdürlerine 'puan vermelerine ilişkin işlemlerin' yürütmesini durdurdu. Okul müdürlerinin, hiçbir kıstas olmaksızın müdür yardımcılarını belirleme yetkileri de iptal edildi. Ayrıca müdür yardımcılarının 4 yılda bir değişecek müdürle birlikte değişmelerine ilişkin yönetmelik maddesi de iptal edildi. Buna göre; Bu durumda özellikle okul paydaşlarından veli, öğrenci, öğretmen gibi yüksek puan alıp İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürlerinden düşük puan aldıkları için 75 puan verilmeyen ve süresi uzatılmayan okul müdürleri müdürlüğü hak etmektedir. Yargı kararının uygulaması o dönemde tesis edilen tüm işlemleri etkileyecektir. Bu durumda yeni puan değerlendirmesi yapılacaktır. Yapılacak değerlendirme, görev süresi uzatıldığı için şu anda okul müdürü olarak çalışan müdürleri de etkileyecektir. Örneğin tüm puanlar göz önüne alındığında yani 6 ayını doldurmamış ilçe müdürünün puanı hesaba katıldığında 75 barajını aşan bir müdür, İlçe müdürü değerlendirme dışı kaldığında alması gereken puan Matematiksel olarak 56,25 olması gerekirken 55 puanda kalmaktadır. İlk durumda barajı geçip süresi uzatılan müdürün ikinci durumda ise uzatılması mümkün olmamaktadır. Bu durumda yargı kararı uygulandığında baraj altında kalan müdürlerin de görevleri değiştirilecektir. Yaklaşık 8 bin müdür puanlamayla görevden alındı. 40 bin civarında müdür yardımcısı bu karardan etkilenecek. Bakanlığın, dava açan müdürlerden başlayarak Danıştay kararının gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay kararını yok saymamalıdır."

7 Haziran seçimleri sonrasında siyasi ve insani etik açısından beklentinin mevcut siyasal iktidar atamaları ve görevlendirmeleri miminize etmesi gerektiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şöyle konuştu: "Acil olanlar üzerinden belki bir atama ve görevlendirme yapılması gerekir. Ama ne yazıkki görüyoruz ki sadece bu geçiş sürecinde 600'ün üzerinde bir atama ile karşı karşıyayız. Siyasal iktidar öğretmenlerin hukukla elde ettiği kazanımlarını yok etmek için her türlü operasyonu yapıyor. Hani hep kendisine operasyon yapıldığı söylenen siyasal iktidar maalesef kendi yarattığı sendikaya üye olmayan öğretmenlerin bütününü alaşağı etmek, sürgün etmek, onları görevlerinden almak için her türlü girişimde bulunuyor. Siyasal iktidara AKP'ye çok net mesajımızı iletelim.Lütfen elini eğitimden ve diğer alanlardan çek. Lütfen mahkemeler ve hukuk yoluyla görevine iade edilen öğretmenlere hemen görevine iade et. Çünkü bu gidişle çocuklarımızı okutacağımız laik, demokrat çağdaş öğretmen kalmayacak eğitim sistemi içinde. Kendi kafalarına göre uygun bulmak istedikleri bu ülkede yeni bir eğitim modelini insanımıza bize çocuklarımıza dayatmak istiyorlar. Lütfen hukukun gereğini yerine getirsinler ve hemen öğretmenlerimizi görevlerine iade etsinler." CİHAN
<< Önceki Haber Karabıyık: Dava açan müdürlerden başlayarak Danıştay... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER