Kazakistan'da 2015 böyle geçti


Kazakistan'da 2015 yılı; ekonomik, siyasi, kültürel ve bölgesel birçok olaylar yaşandı. 2015 yılının ilk günlerinde Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında hayata geçirilen Avrasya Ekonomik Birliği, Avrasya entegrasyonunun yeni bir başlangıcı olarak tarihi bir adım olarak değerlendirildi. Öte yandan, özellikle Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizin çözümü yönünde de Kazakistan'ın aktif olarak yürüttüğü diplomasi mekiği gerek AB ülkelerinden gerekse de ABD'den büyük takdir toplarken, Kazakistan'da yapılan Astana zirvesi yeni bir umut olmuştu.

ÜLKEDE BİR YIL İÇİNDE YAŞANAN ÖNEMLİ GELİŞMELERDEN SATIR BAŞLARI:

AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Çin'den AB'ye kadar uzanan bir ticaret bloku oluşturan ve eski Sovyet ülkelerinde mal, hizmet ve paranın serbest dolaşımını öngören Avrasya Ekonomik Birliği 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girdi. Avrasya entegrasyonunun yeni bir başlangıcı olarak tarihi bir adım olan ekonomik işbirliğinin ilk başkanlığını Belarus'ya yaptı.

UKRAYNA KRİZİ İÇİN ASTANA ZİRVESİ YENİ BİR UMUT OLDU

Kazakistan, Rusya ve Ukrayna krizine el koydu. Ukrayna krizi sebebiyle ABD ve AB ülkeleri tarafından Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeni ile zor günler yaşayan Rus ekonomisi, bölge ülkelerini de olumsuz etkilemeye başladı. Rusya'nın bölgedeki en önemli stratejik ortaklarından biri olan Kazakistan, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizin aşılması için 15 Ocak'ta tarafları başkent Astana'da topladı.

TÜRKMENİSTAN - KAZAKİSTAN - İRAN DEMİRYOLU

Türkmenistan, Kazakistan ve İran arasında inşa edilen yeni demiryolu hattında ilk ticari ürün Kazakistan'dan İran'a gönderildi. Söz konusu demiryolu hattıyla Kazakistan'dan İran'a buğday gönderildi.

NAZARBAYEV UKRAYNA KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN OBAMA İLE GÖRÜŞTÜ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda Ukrayna krizini konuştu. Kazakistan Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada görüşme talebinin Beyaz Saray'dan geldiği belirtildi. İki liderin bölgesel meseleler ile birlikte Ukrayna krizini ele aldıkları ifade edildi. Nazarbayev'in Rusya'ya uygulanan ekonomik ambargoların bölge ülkelerini olumsuz etkilediğini ABD Başkanı'na aktardığı dile getirildi.

AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ'NE SANCILI YÜRÜYÜŞÜ 2015'TE DEVAM ETTİ

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Avrasya Ekonomik Birliğin'den ayrılabileceklerini söyledi. Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında kurulan ve 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Avrasya Ekonomik Birliği'nin sancılı yürüyüşü devam etti.
Gazetecilerle yaptığı toplantıda birlikle ilgili soruları cevaplandıran Aleksander Lukaşenko, birliğe üye ülkeler arasında yapılan anlaşmaların ihlali halinde Belarus olarak Avrasya Ekonomik Birliği'nden çıkabileceklerini belirtti.

AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ'NİN İLK TOPLANTISI

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında oluşturulan ve sonradan Ermenistan'ın da katıldığı Avrasya Ekonomik Birliği'nin ilk toplantısı Rusya'nın başkenti Moskova'da yapıldı.
Toplantıda birlik için son derece önemli ticaret ortaklar ile uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine yönelik konular da masaya yatırılırken; gümrük kanunu taslağının hazırlanmasıyla ilgili çalışmalar gözden geçirildi.

AİR ASTANA HAVACILIK SEKTÖRÜNDE LİDER OLDU

Kazakistan Sivil Havacılık sektörü Air Astana, pazarın lideri oldu. ABD'nin başkenti Washington'da, Air Transport World Awards tarafından düzenlenen törende Air Astana'nın 4 bin 300 çalışanı ile havacılık pazarının lideri ödülüne layık görüldü.

KAZAKİSTAN EN HIZLI BÜYÜYEN 11. EKONOMİ

Orta Asya'nın en büyük ekonomisine sahip ülke olan Kazakistan'ın dünyanın en hızlı büyüyen 11. ekonomisi olduğu açıklandı. Bloomberg Ajansı'nın web sitesinde yayınlanan habere göre, "The 20 Fastest-Growing Economies This Year" araştırmaları kapsamında Bloomberg uzmanları ve ekonomistleri tarafından incelendiği dünya ekonomisi değerlendirmesinde Kazakistan'ın en hızlı büyüyen 11. ekonomi olduğu açıklandı.

PETROL ÜRETİMİ ARTIRMA KARARI

Kazakistan petrol üretimini 2020 yılına kadar kademeli olarak arttırmayı hedefliyor. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kazakistan Petrol ve Gaz Bakan Yardımcısı Uzakbay Karabalin, ülkesinin 2020 yılına kadar petrol üretiminin 104 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

ALMATI HAVALİMANINDA EBOLA PANİĞİ

İstanbul'dan Almatı'ya gelen THY uçağında yüksek ateşli bir yolcu korku ve paniğe neden oldu. Uçak Almatı havaalanına iner inmez Kazakistan Sağlık Bakanlığı'na bağlı ekipler uçağa girerken şüpheli vatandaşı müşahede altına aldı.

KAZAKİSTAN NÜKLEER ŞİRKETİNİN BAŞKANI ÇİN'DE HAYATINI KAYBETTİ

Kazakistan'ın uranyum üreten şirketi Kazatomprom'un Başkanı ve eski Çevre Bakanı Nurlan Kapparov, Pekin'de hayatını kaybetti. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi, Kapparov'un Çin'in başkenti Pekin'de kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

NAZARBAYEV: AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ ZOR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği'nin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Astana'da düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye ülkelerin devlet başkanları zirvesinde konuşan Nazarbayev, dünya piyasalarında petrol fiyatlarının düşmesi ve Ukrayna sorununun ekonomik dengeleri bozduğunu dile getirdi.

KAZAKİSTAN, ÇİN'LE 23,6 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALADI

Çin ve Kazakistan geçtiğimiz cuma günü 33 alanda toplam 23,6 milyar dolar değerinde işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmalar Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov'un Çin ziyareti sırasında imzalandı.

KAZAKİSTAN-TÜRKMENİSTAN-İRAN DEMİRYOLU CANLANDIRILACAK

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, Astana'nın yakın zamanda hayata geçen Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun canlanması için yatırım yapacağını söyledi.
Kazakistan'a resmi ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile bakanlıkta biraraya geldi. Yaklaşık bir saat görüşen iki bakan, daha sonra heyetler arası toplantıya başkanlık etti.

NAZARBAYEV'DEN RADİKALİZMLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Nazarbayev, halkı radikalizmle mücadeleye çağırdı. Başkent Astana'da Nur Otan Partisi'nin düzenlediği Gençlik Forumu'na katılan Nazarbayev önemli açıklamalarda bulundu. Radikal akımların ekonomik kalkınmanın önünde bir engel olduğunu ve devletin geriye gitmesine sebep olduğunu vurgulayan Nazarbayev, "Laik ve modern devlet anlayışı korunduğu sürece, ülkenin kalkınması devam edecek ve toplumun refah seviyesi aratacak." ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN'A EN FAZLA YATIRIM YAPAN ÜLKE ABD OLDU

Kazakistan'a 2015 yılının ilk çeyreğinde en fazla doğrudan yatırım yapan ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Kapital.kz internet sitesinde yer alan habere göre 2015 yılının ilk çeyreğinde ABD tarafından Kazakistan'a 866.2 milyon dolar doğrudan yatırım yaptı.

NAZARBAYEV REKOR OYLA YENİDEN CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Kazakistan'da yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev seçmenlerin yüzde 97,7'inin oyunu aldı.

KAZAKİSTAN'DA HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Kazakistan cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Nursultan Nazarbayev'in yemin töreninin ardından görevdeki hükümet istifa etti. Kazakistan anayasasına göre yeni seçilen cumhurbaşkanı yemin ettikten sonra, görevdeki hükümetin istifa etmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Başbakan Karim Masimov başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul etti.

NAZARBAYEV: TÜRKİYE, AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ'NE İLGİ GÖSTERİYOR

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türkiye'nin Avrasya Ekonomik Birliğine ilgi gösterdiğini söyledi. Nazarbayev, cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen yerli ve yabancı basın mensuplarını Akorda Sarayı'nda kabul etti. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kazak lider, Avrasya Ekonomik Birliği'nin kriz sonrasında kendini daha iyi ifade edeceğini söyledi.

KAZAKİSTAN VE SUUDİ ARABİSTAN ORTAK İSLAMİ BANKA OLUŞTURACAK

Kazakistan ve Suudi Arabistan ortak İslami banka kurma konusunda anlaştı. Kazakistan ve Suudi Arabistan arasında düzenlenen iş formunda konuşan Kazakistan Yatırımlar ve kalkınma Bakanı Aset İsekeşef, İslami banka konusunda Suudi Arabistan ile anlaştıklarını söyledi.

NAZARBAYEV'DEN AVRASYA KITALARARASI ULAŞIM KORİDORU TEKLİFİ

Avrupa'yı ve Asya'yı birbirine bağlayan Avrasya kıtalararası ulaşım koridorunun kurulmasını öneren Nazarbayev, Avrupa ve Asya arasında malların serbest geçişini sağlayacak, yüksek hızlı multi model transit koridoru kurulmasının herkes için güvenli ve kazançlı olacağını söyledi.

TÜRK DÜNYASI ALMATI'DA BULUŞTU

Türk dünyasından gelen bilim adamları ve akademisyenler Kazakistan'ın kültür başkenti Almatı'da bir araya geldi. Bu sene ikincisi düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu'na Almatı'da bulunan Kazakistan Devlet Kızlar Pedogoji Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

BDT EKONOMİK EYLEM PLANI İMZALANDI

Kazakistan'ın turistik beldesi Burabay'da biraraya gelen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Hükümet Başkanları, Ekonomik Eylem Planı'na imza attı.

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov'un ev sashipliğinde Burabay'da yapılan toplantıda 20 güncel konu ele alındı. BDT ülkelerinin 2020 yılına kadar innovasyon alanında işbirliğini öngören , Ekonomik Eylem Planı katılımcı hükümet başkanları tarafından imzalandı.

NAZARBAYEV'DEN YATIRIM ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yabancı yatırımcıları Kazakistan'da tarım alanında yatırım yapmaya davet etti. Başkent Astana'da bu yıl 28'incisi düzenlenen Yabancı Yatrırımcılar Konseyi Genel Kurul Toplantısı'na katılan Nazarbayev, ülkenin tarım alanındaki yatırım projelerini tanıttı.

NAZARBAYEV, BAN Kİ-MUN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Dünya Dinleri ve Geleneksel Dinlerin Liderleri Kongresi'ne katılmak için Astana'da bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüştü.

NAZARBAYEV: TERÖRÜ İSLAM DİNİ İLE HAKLI ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK KÜFÜRDÜR

Nazarbayev, İslam'ın adını kullanarak terör eylemi düzenleyen gruplara sert tepki gösterdi. Dünya Dinleri ve Geleneksel Dinlerin Liderleri Kongresi'nde konuşan Nursultan Nazarbayev, dini liderlere, dünyadaki çatışma ortamını sonlandırmak adına barış ve hoşgörü çağrısı yapmalarını önerdi. Başkent Astana'da Barış ve Uyum Sarayı'nda (Piramit) bu yıl 5.si düzenlenen dini liderler kongresinde önemli mesajlar verildi.

KAZAKİSTAN, DTÖ İLE MÜZAKERELERİ TAMAMLADI

Kazakistan, Dünya Ticaret Örgütü'ne(DTÖ) üyelik müzakerelerini tamamladı.
Kazakistan'ın, DTÖ'ye üyelik müzakerelerini sürdüren çalışma grubu Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında Kazakistan'ın müzakereleri başarıyla tamamladığını duyurdu.

KAZAKİSTAN VE MEKSİKA ARASINDA İŞBİRLİĞİ

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov Meksika Senatosu Komite Başkanı ve Ulusal Eylem Partisi üyesi Gabriela Kuevas ile bir araya geldi. Görüşme sırasında, taraflar yeni bir seviyeye ulaşacak olan ikili işbirliğinin durumu ve perspektiflerini ele aldılar.

KAZAKİSTAN'DA URANYUM BANKASI KURULACAK

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Kazakistan'da bir uranyum bankası kurulmasına ilişkin anlaşmayı onayladı.

KAZAKİSTAN-İTALYA 20 BELGE İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Milano Başbakanı Matteo Rentsi ile birlikte Kazakistan-İtalya İş Forumu'na katıldı. İki ülkenin iş çevrelerinin katılımıyla düzenlenen forumda tarım makineleri üretimi, tekstil, gıda ürünleri, mühendislik, inşaat ve petrol sektörleri gibi alanlarda toplam tutarı yaklaşık 500 milyon doları oluşturan 20'den fazla belgeye imza atıldı.

KAZAKİSTAN VE ALMANYA ARASINDA İŞBİRLİĞİ ARTTI

Berlin'de gerçekleşen Kazakistan-Almanya İş Konseyi toplantısında Kazakistan ve Almanya arasında üç yıl içerisinde 700 milyon Euro değerinde 12 yatırım projenin hayata geçirildiği, ayrıca son üç yılda iki ülke arasında toplam tutarı yaklaşık 4 milyar Euro'yu bulan 72 yatırım ve ticaret anlaşmasının imzalandığı belirtildi.

KAZAK HANLIĞI'NIN 550. YILI TÖRENLERLE KUTLANDI

Başkent Astana başta olmak üzere ülkenin bir çok yerinde Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550. yılı kutlamaları yapıldı. Astana'daki Bağımsızlık Sarayı'nda başlayan resmi kutlama törenine; Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi için bu ülkede bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve dönemin TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da katıldı. Kutlamalar Çimkent şehrinde yapılan final programı ile tamamlandı.

ELAM FESTİVALİ'NDE 50 TON ELMA TÜKETİLDİ

Elmanın anavatanı olarak bilinen Kazakistan'ın Almatı şehri, 'Elma Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Elma Festivali bu sene Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550. yılı anısına düzenlendi.
Şehir Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Elma Festivali' renkli görüntülere sahne olurken bu sene ki kutlamada 50 tondan fazla elmanın tüketildiği belirtildi.

NAZARBAYEV: BÜTÜN DİNLERE SAYGI DUYMAK ÜLKEYE HUZUR GETİRİR

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Kazakistan'da yaşayan farklı dinden insanların birbirlerine saygı duymasının ülkede huzur ortamı oluşturacağını söyledi. Kurban Bayramı namazı için Astana'daki Hz. Sultan camisine yaptığı ziyarette ülkede yaşayan farklı dinden insanların birbirlerine saygı duyması gerektiğinin altını çizen Nazarbayev, bu saygının ülkelere ve toplumlara huzur getireceğini ifade etti.

OBAMA VE NAZARBAYEV ENERJİ ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ GÖRÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 70. oturumuna katılmak için ABD'ye giden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, temasları çerçevesinde Barack Obama ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, Obama ve Nazarbayev'in ikili görüşmesinde enerji alanındaki işbirliği konusunun öne çıktığı belirtildi.

KAZAKİSTAN'IN DIŞ BORCU YÜZDE 1.4 AZALDI

Orta Asya'nın en büyük ekonomisine sahip Kazakistan'ın dış borucunun yüzde 1.4 oranında azaldığı açıklandı. Kazakistan Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, ülkenin dış borcunun 157.4 milyar dolardan 155.2 milyar dolara gerilediği belirtildi.

NAZARBAYEV: DOĞU İLE BATI ARASINDA DİPLOMASİNİN MERKEZİ OLMAK İSTİYORUZ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülke olarak doğu ile batı arasında diplomasinin merkezi olmayı istediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Fransa'nın Le Figaro gazetesinden Renaud Girard'a verdiği röportajında Kazakistan olarak doğu ile batı arasında diplomasinin merkezi olmayı istediklerini ifade etti.

NAZARBAYEV: TERÖRE KARŞI İSLAM FORUMU DÜZENLEYELİM

Nazarbayev, teröre karşı uluslararası düzeyde İslam forumu düzenlemeyi teklif etti. Kazakistan'a resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ortak basın toplantısı düzenleyen Nazarbayev, teröre karşı uluslararası düzeyde İslam forumu düzenlemeyi teklif etti.

NAZARBAYEV'DEN İNGİLİZ İŞADAMLARINA DAVET

Nursultan Nazarbayev, İngiliz işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Ziyaret kapsamında İngiltere ve Kazakistan Hükümetler arası Ekonomik İşbirliği oturumunda konuşan Nursultan Nazarbayev, İngiliz işadamlarını hep birlikte para kazanmak için ülkesine davet etti.

KAZAKİSTAN VE İNGİLTERE ARASINDA 3 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İngiltere Başbakanı David Cameron'un davetlisi olarak Londra'da temaslarda bulundu. Nazarbayev'in ziyareti kapsamında iki ülke arasında 13 milyar dolar değerinde 46 yatırım anlaşması imzalandı. Nazarbayev ve Cameron ikili ilişkilerin yanı sıra başta Suriye ve Ukrayna sorunu olmak üzere bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulundu.

NAZARBAYEV'DEN TERÖRLE MÜCADELE İÇİN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı'na katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Genel Kurul Toplantısı'nda aşırılık ve terörizme karşı mücadelenin Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yapılması çağrısında bulundu.

HOLLANDA KAZAKİSTAN'A EN ÇOK YATIRIM YAPAN AVRUPA ÜLKESİ OLDU

Resmi bir ziyaret için gelen Kazakistan'a gelen Hollanda Başbakanı Mark Rutte Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından kabul edildi. Rutte, Hollanda'nın Kazakistan'a en çok yatırım yapan Avrupa ülkesi olduğunu söyledi.
Akorda Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede ticaret ve ekonomi, petrol ve gaz, tarım, ulaştırma ve uzay alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

NAZARBAYEV'DEN UÇAK KRİZİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ: İKİ ÜLKE KOMİSYON KURSUN

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya ile Türkiye arasında devam eden uçak krizine çözüm için iki ülkenin komisyon kurması gerektiğini söyledi.
Kazakistan'ın 2016 yılı hedeflerini kapsayan Ulusa Sesleniş konuşmasını yapan Nazarbayev, Rusya ve Türkiye arasında uçak krizinin daha çok büyümemesi için iki ülkenin acilen bu konuyla ilgili ortak bir komisyon kurması gerektiğini ifade etti.

TÜRKPA DÖNEM BAŞKANLIĞI KAZAKİSTAN'A GEÇTİ

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi(TÜRKPA) 6. Genel Kurul Toplantısı Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlendi.
TÜRKPA dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldıktan sonra Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Kazakistan Meclis Başkanı Kabibulla Jakubov, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Esdov'a bugüne kadar yaptıkları çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

KAZAKİSTAN ESKİ BAŞBAKANI AHMETOV'A YOLSUZLUKTAN 10 YIL HAPİS

Yaklaşık bir yıldır yolsuzluk suçlamasıyla ev hapsinde tutulan Kazakistan'ın eski başbakanlarından Serik Ahmetov, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karaganda bölge mahkemesinde bugün görülen davada karar çıktı. Kararda eski başbakan Serik Ahmetov'a 10 yıl hapis cezası verilirken aynı zamanda mal varlığına da el konuldu.

KAZAKİSTAN DTÖ'NÜN TAM ÜYESİ OLDU

Kazakistan, 19 yıl süren müzakere sürecinin ardından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) tam üye oldu. Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapılan 10. DTÖ toplantısında Kazakistan, DTÖ'nün tam üyesi oldu.

2015 DOLARIN ALTIN YILI OLDU

Kazakistan serbest piyasa ekonomisine geçtikten sonra dövizde yaşanan hareketlilik zirve seviyeye ulaştı. 2015 yılında 1 ADB doları 186 Tenge olurken; yine bu yılın son ayında yaşanan hareketlilik 1 ABD dolarının 350 Tenge seviyesine kadar çıkmasına neden oldu.
CİHAN
<< Önceki Haber Kazakistan'da 2015 böyle geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER