Kılıçdaroğlu'nun İstanbul adaylığı için çağrı yaptığı isim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin, çözüm süreci, yeni anayasa Çalışmaları ve yerel seçimlere ilişkin sorularını cevapladı.

Kılıçdaroğlu'nun İstanbul adaylığı için çağrı yaptığı isim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çözüm  süreciyle ilgili, ''Endişe şu, öyle bir yere çıtayı koydular ki eğer gerçekten  çatışmasızlık dönemi başlamazsa veya terör bitmezse Türkiye daha ağır bedellerle  karşı karşıya kalabilir'' dedi.

Kılıçdaroğlu,  bir televizyon kanalının canlı yayınında, gazetecilerin  gündeme ilişkin sorularını cevapladı.    ''Hükümetin terör örgütüne silah bıraktırma dediği bu çözüm sürecini siz  pozitif mi karşılıyorsunuz?'' şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu, ''Silah  bıraktırırsa kim bundan memnunluk duymaz'' cevabını verdi.   Kılıçdaroğlu, süreç olarak yanlış adım atıldığını savunarak, ''Düğme  yanlış iliklendi ve yanlış arka arkaya gidiyor'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birbiriyle çelişen beyanlarda  bulunduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, burada devletin muhatap kılındığını söyledi.  Kılıçdaroğlu, ''Siz şimdi hiçbir batı ülkesine 'PKK terör örgütüdür' diyemezsiniz  artık. O treni kaçırdınız'' değerlendirmesinde bulundu.

Bilmedikleri bir konuda ''CHP ne düşünüyor?'' diye kendilerine  sorulduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''Bir sayfayı bıraktım, yarım sayfalık çözüm  önerisi nedir bilen varsa ben merak ediyorum'' dedi.
         
Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile CHP Genel Başkan  Yardımcısı Faruk Loğoğlu arasında bazı temaslar olduğu hatırlatılarak, bu temasın  devam etmemesinin kimden kaynaklandığının sorulması üzerine, verilen bilgilerin  tamamının gazetelerde bulunan bilgiler olduğunu, yeni bir şey bulunmadığını  anlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
 ''Geleceğe yönelik hiçbir şey yok. 'Biz bu sorunu şöyle çözeceğiz.  Planlarımız şudur. Bunu sorunun çözümü için şunları yapmamız gerekiyor.  Anamuhalefet olarak veya muhalefet olarak bilmiyorum kimlere gidilecekse, bize  bir destek verin' diye bize bir şey söylenmedi. Biz bilmiyoruz o alanı. Sizin  için nasıl karanlık bir alansa bizim için de karanlık bir alan.''

MHP'nin süreç için sert bir tutumu bulunduğu belirtilerek, siyasetteki  sert söylemin, sokakta infiale yol açma riski olup olmadığının sorulması üzerine  Kılıçdaroğlu, ''Bu kadar yakıcı bir sorunun siyaset dilinde sert söyleme  dönüşmesi doğru bir yaklaşım değildir'' dedi.

Sadece MHP'nin değil, Başbakan Erdoğan'ın da sert söylemleri bulunduğunu  savunan Kılıçdaroğlu, konunun, üzerinden siyaset yapılacak bir konu olmadığını  belirtti. Bütün siyasilerin bunu böyle bilmesi gerektiğini vurgulayan  Kılıçdaroğlu, ''Çünkü bu sorunun ucunda ölüm var. Ölen bizim masum insanlar''  diye konuştu.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün CHP'nin de bu süreçte olması gerektiğini  ifade ettiği belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu,  şunları söyledi:
''Olay sadece CHP olayı değil. Olay bir toplumsal mutabakat olayı. Çok  karmaşık, derinlikli sorunlar sadece siyaset kurumunun da tek başına çözeceği  sorunlar olmaktan çıkmıştır. Neden biz sivil toplumu buna dahil ediyoruz? Nedeni  de bu, bir toplumsal uzlaşma. Yani burada yüzde 51 olayı değil bu. 'Benim şu  kadar oyum var, ben bu sorunu çözerim' denen bir sorun değil bu sorun. Bu bir  yasa çıkarma sorunu değil. Bu bir toplumsal mutabakat sorunu, derinlikli bir  sorun. Pek çok insanın canı yanmış, ya çözümünde veya sorunun kendisinde. O  nedenle biz siyasal partilerin bir araya gelmesini ısrarla ama ısrarla istedik.  Gelmeyeni medyanın hedef tahtasına koyması gerekirdi ama yine biz hedef tahtası  olduk.''
         
         -''Sorunun çözülmesinden yanayım''-

Terör örgütü çekildiğinde, terör bittiğinde CHP'nin ne yapacağının  sorulmasına karşılık Kılıçdaroğlu, sonrasının ne olacağını kendisinin de merak  ettiğini bildirdi. Kılıçdaroğlu, ''Endişe şu, öyle bir yere çıtayı koydular ki  eğer gerçekten çatışmasızlık dönemi başlamazsa veya terör bitmezse Türkiye daha  ağır bedellerle karşı karşıya kalabilir'' dedi.     Kılıçdaroğlu, CHP'nin bu süreçte hep sözünün arkasında durduğunu, konuyu  istismar etmediğini bildirdi.

Hükümetin bu konuda ne yaptığını bilmediklerini anlatan Kılıçdaroğlu,  yapılanlara yüzde 70-80 destek bulunacaksa CHP'ye dahi sorulmayacağını savundu.  ''Siz Recep Tayyip Erdoğan'ı tanımıyor musunuz? Yüzde 50 destek bulsa, kesinlikle  CHP'yi dikkate bile almaz'' dedi.

Gelinen sürecin hukukun tamamen dışında bulunduğunu iddia eden  Kılıçdaroğlu, devletin bir sorunu çözmek için doğrudan sorunu yaratan kişiyle muhatap olamayacağını dile getirdi.   ''Bana göre bugün doğrudan muhatap Sayın Başbakandır'' diyen  Kılıçdaroğlu, sorun çözülmezse Türkiye'nin çok şey kaybedeceğini iddia etti.  Kılıçdaroğlu, ''Hayal kırıklıkları toplumun fay hatlarını tetikler'' diye  konuştu.

 Örgütün liderinin ''Silah artık yöntem değildir'' dediği belirtilerek,  değerlendirmesi sorulan Kılıçdaroğlu, ''Silah yöntem değil, 21. yüzyılda hiç  olmamalı zaten'' değerlendirmesinde bulundu.
         
         -Yeni Anayasa çalışmaları-
         
Yeni Anayasa çalışmaları konusunda Başbakan Erdoğan'ın nisan ayı başı  itibarıyla sürenin dolduğu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise çalışmaların  sürmesi ve uzlaşılması gerektiği yönünde açıklamaları olduğu hatırlatarak,  ''Sizce 4 partiden de uzlaşma çıkar mı? Biraz daha şans tanınmalı mı, süre  tanınmalı mı komisyona?'' şeklindeki soruyu Kılıçdaroğlu, şöyle cevapladı:

''Komisyon çalışıyor. Bana göre iyi çalışıyor. Bir uzlaşma komisyonu. İyi  niyetlerle öneriler geliyor, diğer gruplara dağıtılıyor. Bildiğim kadarıyla 25-30  madde üzerinde herhangi bir sorun yok, bir uzlaşma var. İkinci tur dönüşlerde  belki bu madde sayısı artabilir. Üzerinde mutabık kalınamayan maddeler de  olabilir. Dolayısıyla bir kısıt getirip, 'şu tarihe kadar Anayasa görüşmelerini  sonlandırın' demek doğru bir yaklaşım değil. İyi niyetlerle yola çıkılmış  durumda. Gerçekten de çalışıyorlar. Milletvekillerine bağlı ayrıca bir uzmanlar  grubu var. Onlar da katkı veriyor buna. Elbette ki farklı görüşler olacaktır ama  iyi niyetlerle sorunun çözülebileceğine, Anayasa değişikliklerinin  gerçekleşebileceğine inanıyorum.''

 Yeni Anayasa konusunda değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu,  ''Anayasa'nın 88. maddesindeki 'Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı  olan herkes Türktür' devam etsin mi diyorsunuz?'' sorusuna, ''Bizim maddenin  başlığı Türk Vatandaşlığı, onun altında da din, dil, cins, ırk vesaire  aranmaksızın herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayılır diyoruz'' cevabını verdi.Anayasa'nın ilk dört maddesinin korunmasını da istediklerini bildiren  Kılıçdaroğlu, ''Türk ulusu'' kavramının, bir ülkeye yaraşır görkemli ifadelerle  yer alması gerektiğine inandıklarını belirtti. 
         
         -Yerel seçimler-
         
İstanbul'da hangi kriterlere göre nasıl aday belirleyeceğinin sorulması  üzerine de Kılıçdaroğlu, ''İstanbul ile ilgili birden fazla aday var. Henüz  belirlenmiş bir aday yok'' dedi. Kılıçdaroğlu, adayları kamuoyu yoklaması ve örgüt içinde eğilim yoklaması  şeklindi netleştireceklerini belirterek, bunun diğer iller için de böyle  olacağını bildirdi.

Mahalli seçimlerde birinci parti olup olmayacaklarına inanıp inanmadığı  sorulan Kılıçdaroğlu, ''Hepimizin hedefi o'' cevabını verdi.  Kılıçdaroğlu, Mustafa Sarıgül ismine sıcak bakıp bakmadığı yönündeki  soruyu da ''Önce üye olması lazım partiye'' karşılığını verdi. ''Çağrı mı  yapıyorsunuz?'' sorusunu ise Kılıçdaroğlu, ''Ben bu çağrıyı defalarca yaptım.  Herkese yaptık biz bu çağrıyı'' diyerek cevapladı.

Kılıçdaroğlu, stadyumda izlediği ve Fenerbahçe'nin 2-0 kazandığı Lazio  maçıyla ilgili soru üzerine, bu performans İtalya'da da gösterilirse orada da  başarılı olunacağını söyledi.   Yanında bir ''uğur'' taşıyıp taşımadığı sorulan Kılıçdaroğlu, annesinin  verdiği Arapça bir yazıyı cüzdanında taşıdığını ifade etti.
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu'nun İstanbul adaylığı için çağrı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER