Putin, Lenin'in gömülmesi konusuna ihtiyatlı yaklaşılmasını istedi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde "ülkenin altına atom bombası yerleştirmekle" suçladığı Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in gömülmesi konusuna ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini söyledi. Putin, bu sorunun çözülmesi konusuna tıpkı diğer sorunlarda olduğu gibi dikkatli davranılması ve toplumu bölmemesi gerektiğini dile getirdi.

Tüm Rusya Halkları Cephesi tarafından organize edilen bir dorumda konuşan Putin, kendisine bu konuda bir soru yöneltilmesi üzerine "Gömülme konusunda ve benzer diğer konularda bana göre çok ihtiyatlı yaklaşılması, toplumu bölecek bir adım atılmaması gerekiyor. Hatta aksine birlikte bir adım olmalı, en önemlisi bu." dedi.

Putin, 21 Ocak günü ölümünün 92'inci yıldönümünde komünist lideri "Rusya'nın altına atom bombası yerleştirmekle" suçlamış, Rusya'nın bugünkü halinden Lenin'in sorumlu olduğunu söylemişti. Aynı gün Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in sözlerinin "şahsi düşünceleri" olduğu belirtilirken, Lenin'in gömülmesinin ise gündemde olmadığı aktarılmıştı.

LENİN'İN GÖMÜLMESİ KONUSU 1985'TEN BERİ TARTIŞILIYOR

Vladimir Lenin'in naaşı, 21 Ocak'ta hayatını kaybetmesinden 6 gün sonra tahnit edilerek Moskova'da Kızıl Meydan'da bulunan ve inşa edilmesi Stalin tarafından önerilen Lenin Mozolesi'ne konuldu; ve 92 yıldır burada sergileniyor. Lenin'in gömülmesi tartışmaları, ilk kez 1985 yılında perestroikanın başlaması ile gündeme geldi. 1991'de Sovyetlerin yıkılmasının ardından da daha bir sıcak bir gündem maddesi oldu. Lenin'in hemen her doğum ya da ölüm yıldönümünde bu tartışmalar yeniden gündeme geliyor.

Putin, Lenin'in gömülmesine karşı çıkıyor. Rus Parlamentosu'nda da Birleşik Rusya ve Komünist Parti de gömülmesini istemiyor. Ancak diğer partiler Lenin'in gömülmesini istiyor. Gömülmesini isteyen partilerin gerekçeleri arasında "geçmişi geride bırakmak, mozolenin masrafları, Kızıl Meydan'ın bir mezarlığa dönüşmesini istememeleri" gibi maddeler var. Komünist Parti ise "Lenin'in unutturulmak istendiğini" savunarak gömülmeye karşı çıkıyor.

Ortodoks dünyasının ileri gelenleri de mozoleye karşı eleştirel bir tutuma sahip. Ortodoks alimleri, Lenin mozolesini pagan türbelerine benzetirken, proleter liderin, ateist olmasına rağmen bir Ortodoks Hristiyan olarak vaftiz edildiği için düzgün bir şekilde gömülmesini savunuyor.

2014 yılında Lenin'in 144'üncü doğum yıldönümünde yapılan kamuoyu araştırmasında Rus halkının çoğunluğu, Lenin'in naaşının gömülmesini istediğini söylemişti. Kamuoyu Araştırmaları Vakfı tarafından gerçekleştirilen ankete katılan Rusların yüzde 61'i, naaşın gömülmesini istediğini belirtmişti.

CİHAN
<< Önceki Haber Putin, Lenin'in gömülmesi konusuna ihtiyatlı yaklaşılmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER