"Reza Zarrab konuşacak Türkiye'dekilerin başı ağrıyacak"

CHP'nin eski milletvekillerinden ve eski büyükelçilerden Osman Korutürk, Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasını değerlendirdi.



Osman Korutürk; Tahran, Oslo, Paris ve Berlin büyükelçiliği yapmış önemli senatörlerden. Geçtiğimiz dönem CHP milletvekilliği yapan Korutürk, yolsuzluk iddialarına adı karışan 4 bakanla ilgili kurulan araştırma komisyonunda görev aldı. 

Osman Korutürk, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit isimlerinden Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasını ve Türkiye'ye etkilerini Özgür Düşünce gazetesine anlattı.

İşte Hüseyin Keleş'in yaptığı o röportaj:


Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanması ve yargılama sürecinin başlayacak olması ne anlama gelir?

Reza Zarrab'ın birkaç yerde yapmış olduğu işler var. Bunlardan bir tanesi de İran'da. Babek Zencani ile Zarrab birçok ortak iş yapmışlar. Zencani'nin iş birliği ile birçok usulsüz para operasyonu yapmışlar. Zencani, Zarrab'ın büyük miktarda rüşvet dağıttığını söylüyor. Bunların hepsi ortaya dökülecektir. Bunun İran ayağını gözden kaçırmamalı.

İran'da da bunların Zencani vasıtasıyla operasyonu var. Ruhani'den önceki rejimi de zora sokacak bir şey bu. Bu mesele Ahmedinejad'ı da zora sokacak. Bu operasyonu Türkiye odaklı mı, İran odaklı mı, ABD odaklı mı yapıyorlar zaman gösterecek. Ama her hâlükarda Zarrab'ın konuşacağı kesindir. Türkiye ile ilgili yolsuzluklar ve bu yolsuzluklarla bağlantılı şahısların isimleri ortaya çıkacaktır.



AHMEDİNEJAD'I ZOR DURUMDA BIRAKIR


İran bu meseleyle ilgili ABD ile iş birliğine gider mi ya da halihazırda zaten iş birliği halinde midir?

Gider tabii. Şu andaki yönetim Ahmedinejad'ın siyasi rakibi. Zarrab'ın anlatacağı şeyler Ahmedinejad'ı zor durumda bırakacaktır. Çünkü anlatacağı şeyler Ahmedinejat yönetimine suç yöneltme şeklinde olabilir. Bu da İran'daki şimdiki yönetimi daha güçlü hale getirir. Bu yüzden Reza Zarrab'ın yargılanmasıyla ilgili iş birliği içinde olacağını düşünüyorum.


İran ile Türkiye ilişkileri bu süreci nasıl etkiler?

Sadece Reza Zarrab'ın yargılanması ve Türkiye'ye yansımalarıyla ilgili değil, her alanda sıkıntı oluşturacaktır. Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler hep inişli çıkışlı olmuştur. Fakat her zaman ilişkiler iki tarafı da zora sokmayacak şekilde yürütülmeye çalışılmıştır. Bu dönemde bunun böyle olmadığını ve daha da kötüleştiğini görüyoruz.




ZARRAB 4 BAKANI DA GÜNDEME GETİRECEK


Reza Zarrab'ın yargılanması 17-25 Aralık soruşturmasını ABD'de gündeme getirir mi?


Gayet tabii. 17-25 Aralık dosyalarıyla ilgili ben de Meclis soruşturma komisyonundaydım. Biz, atfedilen suçların mahkemede açığa çıkması yönünde kanaat ortaya koymuştuk. Yüksek yargıya gitmesi gerektiğini söyledik. Bunun dışında aklanması söz konusu değildi. Bütün bunlar tekrar ortaya çıkacak. Çünkü oralarda Reza Zarrab'ı da işin içine sokan ithamlar var. Zarrab ABD'de konuştuğu zaman bu ithamlar ‘Şunu yaptık, bunu yaptık' diye yeniden gündeme gelecektir.


Yani Meclis'te kapatılan dosyalar yeniden açılacak diyorsunuz?


AKP'nin 4 bakan hakkında verdiği soruşturma önergelerinde, her bakana ayrı ayrı isnat edilen suçlar vardı ve bunların araştırılması öngörülüyordu. Bunlar ucu açık şeyler, burada da ortaya çıkabilir ABD'de de...



REZA VE ZENCANİ KISA DEVRE YAPTIRDI

Zarrab, ‘ambargoyu delmekle' suçlanıyor? İran'a uygulanan uluslararası bir ambargo var. Bu ambargo Zencani ve Zarrab'ın katıldığı işlemler vasıtasıyla aşılıyor ve kısa devre yapılıyor. Kısa devre yapıldığı zaman hem uluslararası yaptırım kararlarına hem de ABD'nin ambargo kararlarına karşı bir hareket oluyor. ABD bunu soracaktır.



REZA ZARRAB KONUŞACAK TÜRKİYE'DEKİLERİN BAŞI AĞRIYACAK

Türkiye'de özellikle iktidara yakın gazetelerde Reza Zarrab'ı ‘olumlulayan' bir tavır söz konusu. Bu, ABD nezdinde Türkiye'nin başını daha fazla ağrıtmaz mı?

Türkiye'nin itibarı açısından başını ağrıtır. Ama biliyorsunuz burada suçun şahsiliği konusu vardır. Uluslararası mahkemelere intikal ettiğinde Türkiye olarak bakmayacaksınız olaya, ilgili şahıslara bakacaksınız. Türkiye'den ziyade ilgili şahısların başını ağrıtır. Yani Türkiye'de Reza Zarrab'la ilgili kişilerin başını ağrıtacaktır.
<< Önceki Haber "Reza Zarrab konuşacak Türkiye'dekilerin başı ağrıyacak" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER