Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum: Havaalanı tamamen yok edildi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 11. güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski yaptığı açıklamasında, Ukrayna halkına seslenerek “Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin” dedi. Diğer yandan Rusya, Vinnytsia havaalanını tamamen yok etti. İşte saat saat yaşananlar...

SHABER3.COM

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 11. güne girildi. Bombardımanın sürdüğü Mariupol şehrinde 11 saatlik ateşkes ilan edildi. Kiev yakınında stratejik öneme sahip İrpin’de ise Ukrayna ve Rus güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Ukrayna'dan yapılan son açıklamada, Vinnytsia Bölgesel Havalimanı'nın Rus roketleri tarafından tamamen yok edildiği açıklandı. 

Rus güçleri, başkent Kiev'e doğru giden yolları bombalayarak ilerlemeye çalışıyor. Bombardımanın sürdüğü Mariupol şehrinde ise bir son dakika gelişmesi yaşandı. Rusya ile Ukrayna arasında kararlaştırılan 11 saatlik ateşkes başladı. Ateşkes yerel saatle 21.00'e kadar sürecek. Ateşkes süresince, sivillerin açılan koridordan tahliye edilmesi ediliyor.

Öte yandan; Vinnytsia Bölgesel Havalimanı'nın Rus güçleri tarafından tamamen yok edildiği bildirildi.

İRPİN'DE ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ
Kiev yakınında stratejik öneme sahip İrpin’de, Ukrayna ve Rus güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Çatışmalar nedeniyle bölgede şiddetli patlamalar yaşanıyor.

Patlamalar nedeniyle dumanların yükseldiği bölgede siviller, tahliye edilmeye çalışılıyor. Çok sayıda çocuk ve yaşlının da bulunduğu siviller, patlama bölgesinden kaçmak için evlerini terk ederek yanlarına aldıkları birkaç eşya ile Kiev’e geçmeye çabalıyor. Ukrayna güçleri, İrpinlileri tahliye etmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Buradan tahliye edilenler yakındaki bölgeden Kiev’e taşınıyor.

Çatışmalardan kaçarak Kiev yakınlarına gelen İvan Kaşirskiy, AA muhabirine İrpin’de durumun oldukça kötü olduğunu belirtti. Kaşirskiy, Ukrayna güçlerinin yardımıyla tahliye edildiğini belirterek, "Ne elektriğimiz var ne suyumuz. Telefon haftaları çalışmıyor. Eşyalarımızı alarak köprüden geçtik." dedi. İrpin’de zor günler geçirdiklerini dile getiren Kaşirskiy, "Evimizin olduğu bölgede herhangi bir askeri bölge yok ama bombalar düşüyor. Bu gece uyumadık. Şiddetli patlamalar vardı, koridorda durduk, durum çok berbattı." diye konuştu.

Kaşirskiy, annesi ve bazı akrabalarının Polonya’ya geçtiğini, kendisinin de birkaç gün Kiev’de kalıp duruma göre ne yapacağına karar vereceğini kaydetti.

Cumhuriyet'in haberine göre Rusya'nın Ukrayna saldırısında 6 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde: 

15.33: Rusya'nın 44 şehrinde savaş karşıtı protestolarda 1754'den fazla kişi gözaltına alındı.

15.30: Rusya Devlet Başkanı Vlodamir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşme yapıyor.

15.28: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus roketlerinin Vinnytsia Bölgesel Havalimanı'nı tamamen yok ettiğini söyledi.

15.15: Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francesco, Rusya'nın Ukrayna'ya "askeri operasyon" söylemini reddederek, "savaş" olduğunu söyledi.

14.49: Putin, Ukraynalı müzakerecilerin daha yapıcı bir yaklaşım benimsemelerini ve gerçeği hesaba katmalarını umduğunu söyledi

14.01: Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna, en yüksek seviye olan ‘dördüncü dereceden tehlikeli bölge’ olarak belirtildi.

Güney Kore vatandaşlarına Belarus ve Rusya’nın Ukrayna’ya sınırı olan bölgelerine ziyareti yasaklandı.

13.45: AFP'nin aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus güçlerinin Odessa şehrine bombardıman hazırlığında olduğunu söyledi.

12.44: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

11.44: Rusya'nın uzak doğu ve doğu Sibirya'daki savaş karşıtı protestolarda 64'den fazla kişi gözaltına alındı.

11.20: Mariupol Şehir Konseyi: Sivillerin tahliyesi için yerel saatle 10.00 ile 21.00 arasında geçici ateşkes ilan edildi. 

10.19: Dışişleri Bakanlığının aktardığına göre, Güney Kore, 'Rusya'nın Ukrayna işgaline etkili desteği' sebebiyle Belarus'a karşı ihracat kontrolleri uygulayacak.

10.17: Ukrayna Askeri Komutanlığı, işgalin başladığından bu yana 11 binden fazla rus askerinin öldürüldüğünü söyledi.

09.33: İngiltere Askeri İstihbaratı, Rusya'nın şu anda 1999 yılında Çeçnya'da ve 2016 yılında Suriye'de olduğu gibi nüfuslu bölgeleri hedef aldığını söyledi.

Zelenski Ukrayna halkına seslendi
03.40: Zelenski Biden'la telefonda görüştü. İki lider Ukrayna'nın güvenliği ve maddi yardım konularının yanı sıra Rusya'ya yönelik yaptırımların devam etmesi konularını görüştü.

01.30: Visa ve Mastercard Rusya operasyonlarını askıya aldı

Visa, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu. Visa’nın kararına göre Rusya’da çıkarılan Visa kartları ile gerçekleştirilen işlemler Rusya dışında geçerli olmayacak ve Rusya dışındaki finansal kurumlar tarafından çıkarılan Visa kartları ile Rusya Federasyonu’nda işlem yapılamayacak.

Visa’nın hemen ardından Mastercard da Rusya operasyonlarını durdurma kararı aldığını açıkladı. Mastercard yetkililerinin açıklamasına göre bu, Rus bankaları tarafından verilen kartların, Mastercard sistemi tarafından desteklenmeyeceği ve Rusya dışında verilen Mastercard kartlarının Rusya’da çalışmayacağı anlamına geliyor.

00.30: Ukrayna: Son 24 saatte Rusya’ya ait 2 uçak ve 5 helikopter düşürüldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte ülkeye hava saldırısı gerçekleştiren 2 uçak düşürüldü. Açıklamaya göre uçaklardan atlayan pilotlardan 3'ü esir alındı, biri ölü ele geçirildi. Öte yandan Rusya ordusuna ait 5 helikopter ve bir insansız hava aracının da düşürüldüğü belirtildi.

00.50: Blinken, Ukrayna-Polonya sınırında mevkidaşı Kuleba ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü.

Blinken, Twitter hesabından Kuleba ile gerçekleştirdiği Polonya-Ukrayna sınırındaki buluşmasından fotoğraflar paylaştı.

Ukrayna ile dayanışma göstermek için bölgede bulunan Blinken'in mevkidaşı Kuleba ile sınırda yoğun güvenlik önlemleri altında yaklaşık 45 dakika görüştüğü ve ikilinin, Kiev'e daha fazla silah yardımı ile Rusya üzerinde uluslararası baskıyı artırma konusunda konuştukları kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca Beyaz Saray'ın, Ukrayna'dan kaçanlara ve onları kabul eden ülkelere destek sağlamak için 2,75 milyar dolar bütçe ayırmaya hazırlandığını söyledi.

00.00: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, Rus şirketlerine "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını ruble cinsinden ödemelerine izin verildi. Kararnameye göre, "dost olmayan" ülkelerin belirlenmesi için de hükümete iki gün süre tanındı.

<< Önceki Haber Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum: Havaalanı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER