Yüzünüzü güldürecek tavsiye!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak'tan enginar ile sağlıklı beslenmeye dair tavsiyeler...

Yüzünüzü güldürecek tavsiye!

Beslenme Uzmanı Deniz Şafak, sağlıklı beslenme ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı. 

Samanyoluhaber.com için özel olarak hazırlanan bu bilgiler, hem sağlıklı bir beslenme için hem de diyet için rahatlıkla uygulanabilir.

Hatalık önleyici ve vücudu dengeleyici enginar sebzesinin, en doğru şekilde nasıl hazırlanıp yenileceğini Diyetisyen Şafak anlattı.

İşte enginarın faydalarını ve en doğru şekilde tüketimini anlatan yazı:

Enginar mevsimi geldi. Herkes çok yararlı bir sebze olduğunu biliyor acaba gerçekten bu kadar faydalı mı ? 

Bu aylarda yetişen enginar papatyagiller familyasından. Güney Avrupa ve Akdeniz’de yetişir. Daha çok içi yemeklerde kullanılsa da yaprakları da çok besleyicidir. Enginarın yapısı faydalı olduğu gibi içindeki etken maddelerin (cynara, quersetin, rutin ) de birçok yararı vardır. Öncelikle güçlü bir antioksidandır. Vücudumuza aldığımız toksinlerin atımını sağlar. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur. Kanser önleyicidir. 

Karaciğer için koruyucu olduğu hep bilinen bir yanıdır. Özellikle biriken alkolün atımını kolaylaştırır. Fazla kiloda veya bazı ilaçların kullanımında karaciğer yağlanması görülebilir. Enginar karaciğerde biriken yağların da atımını kolaylaştırır .
Lifli bir sebze olması sebebiyle başka türlü de yararları vardır. Sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırır. Mideden başlayarak öncelikle mide boşalmasını geciktirdiğinden diyetlere yardımcı olur ve daha az acıkmayı sağlar. Bağırsak tembelliklerini giderir. 100 gr. da yaklaşık 1.2 gr. posa içerir. Günlük ihtiyacın ortalama 25 gr olduğu düşünülürse Enginar iyi bir lif kaynağıdır. Lifli yiyecekler kolesterolün de düşürülmesine yardımcıdır. Düzenli tüketilen enginar özellikle beslenme bozukluğuna bağlı kolesterolün düşürülmesine kolaylaştırır.

Yapılan bazı çalışmalarda kan şekeri üzerinde de olumlu etkileri görülmüştür. Kan şekerindeki ani iniş-çıkışların oluşmasını engeller.

Enginarın bu kadar faydasının görülebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesi gerekir. Pişirme sürelerini uzun tutmamak gerekir. Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı çokça yaşanır. Bu nedenle hafif diri bırakılması gerekir. B1 , B2 ve B6 vitaminleri içerir. Isıya hassas vitaminlerdir. Uzun süre yüksek ısıda bütün özelliklerini kaybederler. Zayıflama diyetlerinde de kullanılabilecek sebzelerden. 100 gr. da 67 kalori içerir. Hem lifli olması hem de kalorisinin düşük olması sebebiyle diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir. 

Genellikle zeytinyağlı yemek olarak tercih edilen enginarın az yağlı hazırlanması önemlidir. Enginardaki A vitaminin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterlidir. Bu kadar yağ ile yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür . 

Bol enginarlı, afiyetli günler dilerim…

Deniz ŞAFAK
Beslenme Uzmanı 



<< Önceki Haber Yüzünüzü güldürecek tavsiye! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER