Şahin: Kanun ve yönetmelikleri helvadan putlara çevirmeyin

Şahin: Kanun ve yönetmelikleri helvadan putlara çevirmeyin

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı uyardı. Dernek Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı ile bakanlığa kendi çıkardığı yönetmelikleri uygulaması gerektiğini hatırlatan Şahin, 'kanun ve yönetmelikleri helvadan putlara çevirmeyin' diye seslendi.

Piyasada çok sayıda aracın Türkçe kullanma kılavuzu olmadığını hatırlatan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Yürürlükte bulunan kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmeliğe baktığımızda her türlü elektronik eşya için kullanma kılavuzu düzenleme ve tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğunu görüyoruz. Tanıtma ve kullanma kılavuzu yönetmeliğinin 5. maddesinde bir mal ile o malı kullanan tüketici arasındaki etkileşime aracılık eden her türlü dijital ortamda yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin de Türkçe olmasının zorunlu olduğuna hükmediliyor." diye konuştu.

Araç markası vermeyeceklerini ancak piyasada dolaşan birçok marka araçta sesli ve yazılı bildirimlerin ne yazık ki Türkçe olmadığını kaydeden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu araçları ve ithalatçılarını denetlemesi, uyarması ve gerekeni yapması gerektiğini kaydetti.

Bakanlığa uyarısını ilginç bir benzetme ile dile getiren Şahin açıklamasını şu şekilde sürdürdü; "Bir yönetmelik yayınlamış ve bir şeye hükmetmişseniz eğer bunun uygulanması için gerekeni de yapmak zorundasınız. Bu kanun ve yönetmelikler helvadan put olmaktan çıkarılıp uygulanır hale getirilmelidir. Sesli ve yazılı bildirimleri Türkçe olmayan araçlar ayıplı mal kapsamına giriyor ve bunların toplatılma yetkisi de bakanlığa aittir. Düşünün ki Japonya da üretilen bir araç İngiltere'ye Japonca sesli ve yazılı bildirimlerle gidiyor veya bir Alman arabası Amerika'ya Almanca bildirimlerle gidiyor. Mümkün olabilir mi böyle bir şey? Kendimize saygı duyulmasını istiyorsak davranışımızı değiştirelim. Karşıdakinin bize saygı duymasını bizim davranışlarımız belirler."

TÜRKİYE'NİN İTHAL ETTİĞİ ARAÇLARLA İLGİLİ BAKANLIKTAN AÇIKLAMA YAPILMASI GEREKİR

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Güneş de Amerika'da satılan Volkswagen marka otomobillerde yaşanan ayıplı otomobille ilgili durumun Türkiye kısmıyla ilgili bakanlığın açıklama yapmasını beklediklerini söyledi. Güneş, "Amerika'da ortaya çıkan araçların emisyonlardaki yazılımla ilgili çıkan ayıpla ilgili açıklamalar var. Haber var. Araçların ayıplı olduğuna dair bilgilerle hemen dava açılacağı ifadeleri var. Şuan kesinleşmiş bir süreç yok. Biraz daha dikkatli olunmalıdır. Ülkemizde bir aracın hangi emisyon değerine sahip. Nedir. 2015 yılından itibaren yüzde 6 emisyon değerleri olan araç ithal ediyor. Bunlar bu standartları sağlıyor mu? O dönemde o yıllarda emisyon değerlerini sağlıyor mu? Bu konuda da bakanlığı göreve çağırıyoruz. Araçların gizli ayıplarını ortaya çıkartabilecek mi, acaba aldandık mı, aldanmadık mı diye bakanlığı göreve çağırıyoruz. Eğer ayıplı bir araç satıldıysa bununla ilgili çalışma yapılarak belirsizliğin kaldırılmasını istiyoruz. Durumun netleşmesini istiyoruz." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Şahin: Kanun ve yönetmelikleri helvadan putlara çevirmeyin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER