Sinirlioğlu: IŞİD ile mücadelede Kürt Yönetimini'nin yanında yer alacağız


Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, IŞİD ile mücadelede Irak ve Kürt Yönetimi'nin yanında yer alacaklarını söyledi. Erbil'de bulunan Orta Doğu Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği panele katılmak üzere dün Erbil'e gelen Sinirlioğlu, bugün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile birlikte panelde konuşma yaptı.

Sinirlioğlu, konuşmasını Kürtçe olarak 'Erbil'de bulunmaktan mutluluk duyarım' diyerek başladı.
Erbil'e her geldiğinde olumlu gelişmeleri gözlemlediğini söyleyen Sinirlioğlu, Kürt Yönetimi'nin mucizeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

IŞİD'in bölgede yarattığı istikrarsızlığın Türkiye'yi olumsuz etkilediğini söyleyen Dışişleri Bakanı," Irak'ın birçok sorunla aynı anda yüzleştiğini görüyoruz. Bunların başında IŞİD'in bölgede yarattığı istikrasızlık geliyor. Kürt Yönetimi de bin 500 kilometre uzunluğundaki bir sınırda IŞİD'e karşı mücadele veriyor. Binden fazla şehit verdiğini görmekteyiz. Ayrıca bölgede 7 milyon kişi mülteci konumunda ve 2 milyondan fazla kişi sığınmacı olarak Türkiye, Irak ve komşu ülkelerin sınırları içinde yaşıyor. Türkiye bu sorunun başlangıcından bu yana Irak ve Kürt Yönetimi'nin yanında yer almıştır. Bundan sonra da destek vermeye ve yanında yer almaya devam edeceğinin altını çiziyorum." dedi.

Dışişleri Bakanı," Buraya her gelişimde hayatın tüm alanlarında iyi gelişmeler görüyorum. Bölgenin nasıl tüm alanlarda daha ileriye taşınabileceği konusunda bir çaba gördüğümü belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz 10 yılda büyük başarılar elde edinmiştir, bu başarının mimarları olarak Sayın Neçirvan Barzani ve Sayın Mesud Barzani'yi takdir etmek gerekir."ifadelerini kullandı.

Barış Sürecin geleceği ile ilgili bir soruya Dışişleri Bakanı," Barış Süreci'nin başarıya ulaşmamasının tek sebebi dağdakilerin silahlarını bırakmaması ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı terör eylemlerini düzenlenmesidir. Barış Süreci'nin öldüğünü söyleyemeyiz, ancak buzdolabına kaldırdığını söyleyebiliriz." şeklinde yanıt verdi.

BARZANİ: BARIŞ SÜRECİ TEKRAR CANLANDIRMALI

Sinirlioğlu ile aynı panelde konuşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ise Barış Süreci'nin tekrar canlandırılması gerektiğini söyledi.

Barzani," Sayın Sinirlioğlu'nun dediği gibi Barış Süreci ölmemiştir ve buzdolabına konmuştur. Bana göre iki taraf diyalog yolu ile bu sorunu çözmeli. AK Parti'nin geçmişe kıyasen attığı adımlar küçümsenecek adımlar değildir. Ancak iki tarafın da büyük fırsatlar kaçırdığını söyleyebilirim. Mesela HDP, 80 milletvekili kazandığı seçimde ilk açıklamasını AKP'nin bulunduğu hükümette yer almayacağız yönündeydi. Bana göre 7 Haziran seçimlerinden sonra AKP ile HDP'nin birlikte hükümet kurmamaları kaçırılan fırsatlardan biriydi." ifadeleri kullandı.

Barzani, Kürtlerin Irak'ta özgür bir devlet kurma hakkına sahip olduklarını, ancak atılacak her hangi bir adımın Bağdat ile çatışarak olmayacağını söyledi.

CİHAN
<< Önceki Haber Sinirlioğlu: IŞİD ile mücadelede Kürt Yönetimini'nin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER