Skandal soruşturmayla ilgili çok konuşulacak detay!

Kimse Yok Mu Derneği hakkında silahlı terör örgütü suçlamasıyla soruşturma başlatılmasına tepkiler sürüyor.

Skandal soruşturmayla ilgili çok konuşulacak detay!

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Başkanı Ağa, kendilerini Kimse Yok Mu Derneği’ne AFAD yetkililerinin yönlendirdiğini söyledi. Ağa, "Biz de buna binaen derneğe gittik. Bugüne kadar çok yardımlarını gördük" dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yurtiçi ve yurtdışında yüz binlerce ihtiyaç sahibinin imdadına koşan Kimse Yok Mu Derneği hakkında silahterör örgütü suçlamasıyla başlattığı soruşturmaya tepkiler çığ gibi büyüyor. Siyasiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri kurban kesmenin bile suç sayıldığı soruşturmanın "gayriciddi bir uygulama" olduğunu söyledi. Soruşturmaya en çarpıcı tepki Suriye Demokratik Türkmen Hareketi (SDTH) Başkanı Abdülkerim Ağa'dan geldi.

DEVLET KURUMU TANIŞTIRDI

Kimse Yok Mu Derneği’nin mültecilerin en sıkıntılı dönemlerinde yanlarında olduğuna dikkat çeken Ağa, "terör örgütü” iddiası ile açılan soruşturmanın kendilerini üzdüğünü söyledi. “Terör örgütü” iddialarına inanmadığını belirten Ağa, Kimse Yok Mu’ya kendilerini devletin ilgili kurumlarının yönlendirdiğinin altını çizdi. Ağa, Kimse Yok Mu’nun her zaman mültecilerin ve fakir fukaranın derdine deva olduğunu kaydetti. Ankara dışında Yayladağ, Gaziantep ve Urfa olmak üç yerde yardım dağıtım merkezlerinin bulunduğunu anlatan Ağa, şunları söyledi: "Sınırdaki yardım noktalarımıza Kimse Yok Mu Derneği sürekli yardımda bulunmuştur.

'ONLARA GİDİN' DEDİLER

Yemek, eşya ne varsa yardım gönderdiler dağıttılar. Zaten başlangıçta bize AFAD yardım ediyordu. Daha sonra AFAD yetkilileri bizi Kimse Yok Mu Derneği’ne yönlendirdi. ‘Onlara gidin onlar da yardım ediyorlar’ dediler. Biz de AFAD'ın yönlendirmesine istinaden derneğe gittik. Allah razı olsun bugüne kadar çok yardımlarını gördük. Gönderdikleri öyle malzemeler vardı ki şaşırıyorduk. O yardımlara Türkler'in bile ihtiyacı vardı. Onları ise bizleri kendi nefislerine tercih ederek bize gönderiyorlardı.”

TERÖR ÖRGÜTÜ İDDİASI ÇİRKİN

Suriye sorunun uzadıkça mağduriyetin giderek arttığını da hatırlatan  Abdülkerim Ağa sözlerini şöyle sürdürdü: "Şahsen biz Türkmenler olarak Kimse Yok Mu Derneği'nin hep faydasını gördük. Fakirlerin mültecilerin dertlerine deva oldular, yedirdiler, içirdiler. Allah razı olsun. Terör örgütü iddiaları çok çirkin ve yakaşıksız. Ben terör iddialarını inanmıyorum. İnşallah bugünler de geçer. Zaten Suriye konusu çok uzadı. Uzadıkça da tadı kaçıyor. İnsanlarımız sel sefil durumda kaldı.”

GYV: YARGI HAYIR KURUMUNDAN TERÖR ÖRGÜTÜ ÇIKARMA PEŞİNDE

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), uluslararası yardım kuruluşu Kimse Yok Mu Derneği’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘terör örgütü’ soruşturmasına maruz kalmasına sert tepki gösterdi. GYV’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

İÇİ BOŞ İDDİANAME

Temel faaliyet alanı iyilik yapmak olan, geçmişinde herhangi bir yolsuzluk ve güven zedeleyeci faaliyeti olmayan, gerçekleştirdiği tüm projeleri kayıt altında olan ve hesap verilebilirlik ilkesi ile çalışan, 113 ülkede faaliyet gösteren, 3 milyonun üzerinde bağışçısı bulunan, 31 şubesi ve 200 binin üzerinde gönüllüsü ile 4,5 milyon ihtiyaç sahibine ulaşan, başarılarından dolayı 2006'da Bakanlar Kurulu kararı ile 'Kamu Yararına Çalışan Dernek' statüsü kazanan ve 2008'de TBMM tarafından üstün hizmet madalyası verilen, faaliyetleri uluslararası alanda da kabul gören ve BM tarafından Ekonomik ve Sosyal Konsey ECOSOC özel üyelik statüsü verilen, düşünce kuruluşu Global Geneva tarafından ‘yenilikçi yaklaşımları, sürdürülebilir yardım çalışmaları ve bağımsızlık ilkelerinden’ dolayı ‘Dünya’nın En İyi 100 Sivil Toplum Kuruluşu’ listesine dâhil edilen, ülkemizdeki mültecilerin sağlık,gıda gibi ihtiyaçlarını karşılamak için BM Yüksek Komiserliği ile ortak çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu olan Kimse Yok Mu’nun boş bir iddianameyle terör örgütüymüş gibi yargılanması ne vicdanla, ne ulusal ne de uluslararası hukukla bağdaşmaktadır. Bir dizi filminden terör örgütü çıkarma gayretinde olan yargı, bu sefer de bir hayır kurumundan terör örgütü çıkarma gayreti içindedir. Unutulmamalı ki hukuk herkese lazımdır.”

"YAPILAN ŞEY ZULÜMDÜR"

Türkiye Dinayet Vakıf Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi: Kimse Yok Mu’ya yapılan baskılar son derece üzücü. İktidarın Cemaat’e karşı tavrı hem insanca hem Müslümanca değil. Biz de olan biteni üzülerek seyrediyoruz. Onlara zulmetmeye hakkınız yok. Tamam beğenmeyebilirsiniz. Ancak Cenab-ı Hak, insanların onurunu incitecek her şeyi yasak kılmış. Yıllarca beraber aynı kıbleye yönelmiş insanlara bu yapılan zulüm üzücü.

DEMOKRASİYE YAKIŞMAZ

Şimdi 28 Şubat sürecini yaşayan yargılanan düşünce mağduriyeti yaşadığını söyleyen insanların farklı düşünüyor diye başka insanlara hasmane davranmalarını anlamıyorum. Şimdi 28 Şubat’ta sana yapılanları kalkıp sen başkasına yapıyorsun. Kimse Yok Mu Derneği’nin yaptığı hayır faaliyetlerini başka cemaatler de yapıyor. Onlara gelince bir şey yok. Ben yaparsam her yol mubah, bir başkası yaparsa mubah değil diyemezsiniz. Bu demokrasiye yakışmaz insanlığı da yakışmaz.

"KURBAN ETİNDEN SİLAH OLUR MU"

CHP Milletvekili İhsan Özkes: Saçma sapan bir iddia. İslam tarihinde böyle bir olay görülmemiştir. Kurban eti dağıtan bir yardım kurumunu suçlamak abesle iştigaldir. Bu olay hukukun siyasallaştığının tescilidir. Aklın mantığın vicdanını izanın kabul etmediği bir durum. Bu dosyayı nasıl oluşturacaklar, nasıl iddialar ortaya atacaklar göreceğiz. Siyasi bir karar olduğu açıkça ortada.

AKIL TUTULMASI YAŞANIYOR

Acaba kurban etimi silah mı sayılmış? Kurban eti mi bomba mı sayılmış? Bu bir akıl tutulması. İnşallah geri dönüş yaparlar. Yoksa insanların İslami, manevi duyguları zaten ciddi bir şekilde tahrip oldu telafisi mümkün olmayan durumlar meydana gelir. Sözde dini imanı kimseye vermiyorlar.  Bu yapılan Müslümanlığa sığar mı? Siyaset korkusu Allah korkusunun önüne geçtiği için bir şey yapamıyorlar.

"GAYRİCİDDİ SORUŞTURMA"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Bu ciddiyeti, tutarlığı ve mantığı olmayan bir soruşturma. Kimse Yok Mu kamuya yararlı bir denektir. Bu kamuya yararlı kararını da 2006'da dönemin Başbakanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nda verildi. Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer imzasıyla da yürürlüğe girmiştir. Yani bir yandan AK Parti hükümetlerinin kamuya yaralıdır unvanını verdiği bir dernek, öte taraftan bu dernek ile ilgili bir ‘terör örgütü’ soruşturması yapıyorsunuz.

AKP’LİLER BİZZAT KATILMIŞTI

Bunun tutarlı bir yanı yoktur. Her dernek kamuya yararlı bir dernek olamaz. Devletin yükünü azaltan dernekler kamuya yararlı derneklerdir. Kimse Yok Mu'nın yurtdışındaki yardım faaliyetlerine AKP milletvekilleri katılmıştır. Bir yandan bu dernekle ilgili yıllarca iç içe olacaksınız bu derneğin imkanlarından ve olanaklarından yararlanacaksınız ve derneğin yaptığı yardımlar üzerinden kendinize siyasi pay çıkaracaksınız ama diğer taraftan gelip ‘terör örgütü’ soruşturması yapacaksınız, bu gayriciddi bir uygulamadır. Kurban kesmek suç mudur? Bir dernek yoksullara dünyanın neresinde olursa olsun yardım yapıyorsa bunu ‘terör örgütü’ faaliyeti şeklinde isimlendirilmesi kabul edilecek bir olay değildir. Bu tamamen bir hesaplaşma mantığı üzerine kurulu ‘Ben sana gösteririm’ mantığı üzerine kurulu bir çalışmadır.

"İDDİALARA GÜLÜYORUM"

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir:  Bu haberleri iddiaları hayretle ve şaşkınlıkla izledim. Dünyanın çeşitli ülkelerine gidip ameliyatlar yapan, enkaz kaldıran bir yardım kuruluşuna söylenenler karşısında gülüyorum. Tarafsızlığını yitirmiş bir hukuk sistemi var. Hatta hukuk yok olmuş bir durumda. O yüzden hukukun olmadığı yerde herkes herkese istediğini der. Kimse Yok Mu bize yakınlık gösterdi. Hastalarımız için özel tertibatlı bir minibüs hediye ettiler. Bizim çok büyük bir ihtiyacımızı karşıladılar. Çok teşekkür ediyorum. BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Skandal soruşturmayla ilgili çok konuşulacak detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER