Stratejist Mesut Ülker: Türkiye, bölgede inisiyatifi Rusya'ya kaptırdı

Stratejist Mesut Ülker: Türkiye, bölgede inisiyatifi Rusya'ya kaptırdı

Stratejist ve Milli Güvenlik Uzmanı Mesut Ülker, "Türkiye süreci yönetme konusunda şu an açıkçası inisiyatifi tamamen Rusya'ya kaptırmış durumda" değerlendirmesinde bulundu. "Türkiye'nin cepheyi genişletmemesi lazım" diyen Ülker, "Rusya bölgede artık çok aktif olarak fonksiyonel anlamda sahada. Şimdi 'benim canımı yaktınız, ben de bundan sonra gereğini yaparım'. Ne yapacağı konusunda Rusya'nın çok opsiyonları var." dedi.

Stratejist ve Milli Güvenlik Uzmanı Mesut Ülker, Türkiye'nin bölgedeki inisiyatifi Rusya'ya kaptırdığını ifade ederek, düşürülen Rus savaş uçağının akıllıca atılmış bir adım olmadığını kaydetti. Türkiye'nin cepheyi genişletmemesi gerektiği üzerinde duran Ülker, olayın yaşandığı bölgenin sınır ihlallerine uygun bir bölge olduğunu hatırlatarak, "Dönem dönem sınır ihlallerinde eğer tehdit algılaması noktasında çok ciddi bir mütecaviz bir tavır olmazsa 'göz yumabilirler'. Ama burada Türkiye'nin yüksek bir algısı söz konusu. Tabi, bunun siyasi sonuçları olma ihtimali yüksek." diye konuştu.

'SINIR İHLALİLİN BİLİNÇLİ OLMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK'

Türkiye'nin sürece aktif olarak katılmasını manipüle etmek için Rusların bilinçli bir şekilde sınır ihlalinde bulunmuş olabileceğini kaydeden Ülker, "Bilinçli olma ihtimali çok yüksek. Ben açıkçası bu konunun tamamıyla bilinçli olarak yapıldığı, Türkiye'nin reaksiyoner olarak bu tepkiyi verme ihtimalinin çok yüksek olduğu, eğer vermezse de bundan sonraki süreçlerle alakalı o bölgeyle ilgili süreçlerin tamamen 'inisiyatif alma' yani azim, irade ve kararlılık konusunda inisiyatif almaya yönelik bir şey." ifadelerini kullandı.

'BENİM CANIMI YAKTINIZ, BEN DE BUNDAN SONRA GEREĞİNİ YAPARIM'

Hava sahasındaki gelişmelerle ile karada yapılan mütecaviz saldırıların gölgede bırakılmasının da hedeflenmiş olabileceği üzerinde duran Ülker, "Biz bunu tartışırken sahada çok ciddi bir şekilde işgaller, katliamlar yapılabilir." diye vurguladı.

Türkiye'nin mutlak bir şekilde bölgede sıcak çatışmaya çekilmek istendiğini kaydeden Ülker, "Rusya bölgede artık çok aktif, fonksiyonel anlamda sahada, operasyon boyutu ile ilgili 'ben de varım'ı zaten söylüyordu, şimdi 'bana dokundunuz, benim canımı yaktınız, ben de bundan sonra gereğini yaparım'. Ne yapacağı konusunda Rusya'nın çok opsiyonları var. Özellikle Lazkiye'deki deniz ve hava üssünün stratejik anlamda çok büyük önemi var." değerlendirmesinde bulundu.

'5, DÜNYADAN BÜYÜKTÜR FAKAT 5'İN HER YAPTIĞI DOĞRU DEĞİLDİR'

Bayırbucak bölgesinin Türkmenlerden enterne edilmesinin Rusya'nın o bölgede cirit atacağı anlamına geleceğini ifade eden Ülker, Türkiye ile Rusya arasında Suriye denkleminde herhangi bir savaşa ihtimal vermeyerek, şunları söyledi: "Beş, dünyadan büyüktür. Ama beşin her yaptığı doğru değildir. Rusya hiçbir zaman Türkiye'yi direkt muhatap almak istemez. Türkiye'nin gücü ile orantılı baktığımızda bölge kanayan bir yara. Rusya, Suriye üzerinden bölgedeki etkinliğini geliştirmeye çalışıyor. Türkiye'nin cepheyi genişletmemesi lazım. Türkiye'nin bu konuda karizma yapıp, iç politika denkleri konusunda artık Türkiye'nin uluslararası ilişkiler ve hukuk değerlerine oturması lazım. Türkiye, bu konuda çok temkinli davranmalı."

'MÜDAHALE ÇOK AKILLICA DEĞİL'

Ege'de Yunan savaş uçaklarının Türk hava sahasını defalarca ihlal etmesine rağmen, hatta Türk uçaklarının bazen Yunan uçakları tarafından vurulmasına rağmen kamuoyuna 'it dalaşı' olarak sunulduğunu kaydeden Ülker, aksi halde bunun sıcak savaşın ilk startının verilmesi anlamına geleceğini vurguladı. Rusya'nın Türkiye'nin alanını daraltmak istediğini ifade eden Ülker, "Müdahale çok akıllıca değil. Türkiye süreci yönetme konusunda şu an açıkçası inisiyatifi tamamen Rusya'ya kaptırmış durumda. Bunun altını çizmemiz lazım. Ama bunu bir teslimiyet anlayışı içinde ifade etmemek lazım. İnisiyatifin güdümünde hareket ediyoruz." dedi. Türkiye'nin çıtayı hiç düşürmemeye çalıştığını ancak bunun altının dolu olmadığını söyledi.

'DÜNYA GÜÇ MERKEZLERİ TÜRKİYE'NİN ETİNİ-BUDUNU ÇOK İYİ HESAP EDİYOR'

Ülker, "Türkiye, cepheyi genişleterek açıkçası gayret sarfına neden oluyor diye düşünenlerdenim. Bu konular çok stratejik konular. Konjonktürü çok iyi okumak lazım. Türkiye inisiyatifi şu an itibariyle Rusya'ya kaptırmış durumda. Zaten güç mukayesesine baktığımızda Türkiye'nin elinin ne kadar zayıf olduğu ortada. Dünya güç merkezleri Türkiye'nin etini, budunu, gücünü çok iyi hesap ediyor." şeklinde sözlerinin tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber Stratejist Mesut Ülker: Türkiye, bölgede inisiyatifi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER