Türk mü­hen­disten büyük buluş!

Türk mühendis Yalçın Güneş, deniz dalgasından elektrik üreten yüzde 100 yerli makine yaptı

Türk mü­hen­disten büyük buluş!

Güneş, doğalgaza alternatif, elektriği bedava üreten cihazın kapasitesini 10 katına çıkarmak için devletten destek bekliyor. Ener­ji­de dı­şa ba­ğım­lı­lık­tan kur­tu­la­ma­yan Tür­ki­ye, ken­di gi­ri­şim­ci­le­ri­nin ge­liş­tir­di­ği al­ter­na­tif ener­ji kay­nak­la­rı­na ge­rek­li des­te­ği ve­re­me­di. Bu­nun son ör­ne­ği­nin dik­kat çe­ki­ci bir öy­kü­sü de var.

Baş­ba­kan İs­ve­ç’­te gör­dü

Ge­çen ka­sım ayın­da İs­ve­ç’­e gi­den Baş­ba­kan Er­do­ğan, Stock­holm Var­ta­ver­ken­t’­te al­ter­na­tif ener­ji üre­ti­mi ya­pan bir şir­ket­te in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du. Bu­ra­da, de­niz dal­ga­sın­dan elek­trik üret­mek ama­cıy­la test aşa­ma­sın­da olan bir ci­ha­zı dik­kat­le iz­le­yen Er­do­ğan, ben­zer ça­lış­ma­la­rın Tür­ki­ye­’de de ya­pıl­ma­sı ta­li­ma­tı­nı ver­di.

Da­ha iyi­si­ Tür­ki­ye­’de

An­cak, Er­do­ğa­n’­ın is­te­di­ği ci­ha­zın ay­nı ta­rih­ler­de Türk mü­hen­dis Yal­çın Gü­neş ta­ra­fın­dan üre­til­di­ği or­ta­ya çık­tı. Gü­ne­ş’­in üret­ti­ği ma­ki­ne, İs­ve­ç’­te­ki ci­ha­zın ak­si­ne üre­tim test­le­ri­ni ba­şa­rıy­la geç­ti ve elek­trik üret­me­ye baş­la­dı. Gü­ne­ş’­in ge­liş­tir­di­ği ci­ha­zın dün­ya­da bu alan­da en faz­la elek­tri­ği en dü­şük ma­li­yet­le ve çev­re­ye hiç za­rar ver­me­den üret­ti­ği ifa­de edi­li­yor. Uzun sü­re­dir de­niz dal­ga­la­rın­dan elek­trik üret­me araş­tır­ma­la­rı ya­pan ma­ki­ne mü­hen­di­si Gü­neş, ilk test ça­lış­ma­sı­nı 2011’de Ak­ça­ko­ca­’da ta­mam­la­dı. O ta­rih­te sa­at­te 1,5 ki­lo­vat­sa­at (kWh) elek­trik üre­te­bi­len ci­ha­zı da­ha da ge­liş­ti­ren Gü­neş, bu­gün 100 kWh üre­te­bi­li­yor.

Gü­neş, bu ci­haz için bu­gü­ne ka­dar KOS­GE­B’­den 400 bin, TÜ­Bİ­TA­K’­tan 470 bin li­ra des­tek al­dı. Tüm bi­ri­ki­mi­ni de bu pro­je­ye har­ca­yan Gü­neş, bu­na kar­şın ci­ha­zın ka­pa­si­te­si­ni ar­tır­mak için ara­dı­ğı des­te­ği ise bu­la­ma­dı.

İthal proje değilse ciddiye alınmıyor

Ça­lış­ma­sı hak­kın­da bil­gi ve­ren Gü­neş, 1 mil­yon li­ra­lık kay­nak sağ­lan­ma­sı ha­lin­de ci­ha­zın ka­pa­si­te­si­ni ön­ce 250 kWh, 6-8 yıl içe­ri­sin­de de 1 me­ga­wa­ta (MW) çı­ka­ra­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. 100 kWh üre­tim­le 100 ko­nu­tun elek­trik ih­ti­ya­cı­nın kar­şı­la­na­bil­di­ği­ni ha­tır­la­tan Gü­neş, “An­cak ne ya­zık ki yer­li gi­ri­şim­ci­le­ri­miz, bi­lim in­san­la­rı­mız bir bu­luş ge­liş­tir­di­ğin­de ye­ter­li des­tek gö­re­mi­yor. İt­hal pro­je de­ğil­se ka­bul edil­mi­yo­r” de­di. Dal­ga­dan 100 kWh elek­trik ka­pa­si­te­si­ne sa­hip bir ma­ki­ne­nin üre­tim ma­li­ye­ti 220 bin do­lar. Üret­ti­ği elek­trik ise 4-5 yıl­da ya­tı­rım ma­li­ye­ti­ni çı­ka­rı­yor.

BUGÜN GAZETESİ

<< Önceki Haber Türk mü­hen­disten büyük buluş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER