Viyana'da üç kişiden biri aşırı sağcı partiye oy verdi

Viyana'da üç kişiden biri aşırı sağcı partiye oy verdi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün yapılan eyalet seçimlerini sol koalisyon hükümeti kazandı. Bazı anketlerin birinci sırada çıkacağını gösterdiği aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 32 oranında oy aldı ve tahminlerin altında performans göstererek ikinci oldu.

Yaklaşık iki milyon nüfusa sahip olan Viyana, Sosyal Demokrat Parti'ye (SPÖ) yüzde 39, Yeşiller'e de yüzde 11 oy vererek koalisyona devam dedi. Aşırı sağcı parti FPÖ'nün yüzde 32 oy oranını yakaladığı Viyana'da Hristiyan Demokrat Parti, 5 puan kaybederek yüzde 8'edüşerken, seçime ilk defa giren liberal parti NEOS ise yüzde 6'lık bir oy topladı.

Siyasi analistler, sonuçları; aşırı sağın ekstra bir yükseliş yaşamadığını, fakat sadece Hristiyan Demokrat Parti'deki kararsız oyları kendisine çektiği, sosyal demokrat parti SPÖ'deki oyların ise yeni kurulan liberal NEOS'a kaydığı şeklinde yorumladı. Aşırı sağın yükseldiği Avrupa'da sosyal demokratların kalelerinden biri olan Viyana seçimleri de Avrupa medyası tarafından yoğun bir şekilde takip edildi.

SOSYAL DEMOKRATLAR ZAFERİ KUTLADI

Viyana'da iktidarı tekrar garantileyen SPÖ, Viyana Belediye Başkan adayı Dr. Michaal Haupl ile beşinci defa zafer kutlamasını yaptı. Partililerin coşkulu alkışları arasında sahneye çıkan Belediye Başkanı Haupl, kaybolan yüzde beşlik oy oranı için de harekete geçeceklerini ifade etti.

Seçimde yüzde beşlik bir oy oranı kaybeden Hristiyan Demokrat Parti (ÖVP) lideri Manfred Jurazcka ise istifa etti.

Seçimden sonra gözler koalisyon görüşmelerinin nasıl geçeceğine ve SPÖ'nün Viyana'yı kiminle birlikte yöneteceğine çevrildi. Seçimden önce aşırı sağcılarla hiçbir şekilde koalisyon kuramayacağını ifade eden SPÖ Viyana Lideri Michael Haupl'un bir önceki dönemde olduğu gibi Yeşiller'le koalisyona devam kararı alabileceği ifade ediliyor. Şu an itibariyle Yeşiller'le yeterli sandalye yakalayabilen SPÖ'nün önümüzdeki yıllarda aşırı sağın muhtemel tehdidine karşı, muhafazakar Hristiyan Demokratlar'la da koalisyon kurabileceği ifade ediliyor. SPÖ'nün Hristiyan Demokrat ÖVP ile koalisyonda yeterli sandalye yakalayabilmesi için liberal NEOS Partisi'ni de yanına alarak üçlü bir koalisyona gitmesi gerekiyor.

TÜRKLERİN YAŞADIĞI İKİ İLÇE AŞIRI SAĞCILARDA

Yaklaşık 100 bin Türk'ünaşadığı Viyana'da, Türklerin en yoğun olduğu iki ilçe ise aşırı sağcı FPÖ'nün eline geçti. FPÖ tarihinde ilk kez Viyana'da iki ilçenin yönetimini eline almış oldu. Türklerin kurduğu Gemeinsam Für Wien (Birlikte Viyana İçin) partisinin liste başı ismi Dr. Turgay Taşkıran'ın yüzde 2 civarında oy topladığı Simmering ilçesinde FPÖ az bir farkla birinciliği elde etti. Türk ve yabancı kökenli nüfusun yoğun olduğu Viyana'nın en kalabalık ilçelerinden Floridsdorf'da aşırı sağcı FPÖ yüzde 1,5 oy farkıyla yönetimi alırken, gene Türklerin en yoğun yaşadığı semtlerden biri olan Favoriten'de ise Sosyal Demokrat Parti sadece 5 oy fark ile yönetimi elinde tutabildi.

TÜRK PARTİSİ YÜZDE 1 OY ALDI

Öte yandan seçimlerde beklenen performansı sergileyemeyen GFW (Birlikte Viyana İçin) partisinin liste başı ismi Dr. Turgay Taşkıran ise partisinin yüzde birlik bir oy oranının ciddi bir başarısızlık olmadığını ve yola devam edeceklerini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Taşkıran, "Açıkçası seçim ortamı ideal değildi. insanlarımız aşırı sağcılar gelecek diye telaşla Sosyal Demokrat Parti'ye yöneldiler. Ayrıca bu bizim ilk tecrübemizdi. Seçime üç ay kala listemizi verebildik. Altyapı eksikliği ve maddi imkansızlıklara rağmen bence aldığımız oy oranı kötü sayılmaz. Bu bir başlangıç, önümüzde 2018 Avusturya federal seçimleri var, inşallah hazırlıklarımızı tamamlayıp 2018'de hedeflediğimiz oy oranını yakalayacak ve federal meclise gireceğiz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Viyana'da üç kişiden biri aşırı sağcı partiye oy verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER