'Yakıp yıkmak için değil, taleplerimizi dillendirmek için meydanlardayız'

'Yakıp yıkmak için değil, taleplerimizi dillendirmek için meydanlardayız'

Kayseri'de Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde güvercin uçurup simit dağıttı. Konfederasyona bağlı Pak Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, yakıp yıkmak için değil, işçi sorunları ve taleplerini dile getirmek için meydana indiklerini söyledi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Kayseri'de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. İlk kutlama Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Yeleklerini giyen sendika üyeleri, Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak İstiklal Marşı okudu. Üyeler, iş kazalarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunularak Fatiha okudu. İşçilerin demokratik haklarının verilmesi için de güvercin uçuruldu.

Etkinlikte konuşan Pak Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, yakıp yıkmak, kırıp dökmek için değil, demokratik haklarını kullanarak işçi sorunlarını ve taleplerini dile getirmek için meydanlara indiklerini söyledi. İşçi sorunlarına sürekli yenilerinin eklendiğini belirten Toktemur, emekçiyi görmezden gelenlerin hangi kalın duvarların arkasına kaçarsa kaçsın, hangi ine girerse girsin, bu millete hesap vereceğini söyledi. Bugün emekçinin can güvenliğinin olmadığını belirten Toktemur, sadece 2014 yılında bin 886, 2015 senesinin ilk dört ayında ise 420 işçinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Soma ve Ermenek faciaları dahil bu kazaların neredeyse tamamın önlenebilir olduğunu vurgulayan Toktemur, "Üç kuruş daha fazla kar elde etmek için, yasaların emrettiği iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almayanlar ve onların siyasetteki ortaklarına, işbirlikçilerine sesleniyoruz: Bu millet yumuşak başlıdır ama uysal koyun değildir. Canını hiçe sayan kan emici vampirlerden hukuk önünde hesap sormasını bilecektir. Kendileri bu milletin birikimlerini israf sınırlarının da ötesine geçen harcamalarla sülük gibi emenler, emekçiyi açlığa, yoksulluğa mahkum ediyor." diye konuştu.

'İNSAN HAYSİYETİNE YARAŞIR ÜCRET İSTİYORUZ'

Pak Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, günümüzde açlık sınırının bin 300 lirayı geçtiğini anımsatarak, asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin 950 lira aylık ücretle köle gibi çalıştırıldığını kaydetti. Asgari ücretin alım gücünün 1993 yılının bile gerisine düştüğünü belirten Toktemur, emekçiye, insan haysiyetine yaraşır ücret istediklerini söyledi. Türkiye'de çalışanların sadece yüzde 10'unun sendikalı olduğunu ifade eden Toktemur, 11 milyon emekçinin ise sendikasız çalıştığına dikkat çekti.

Sendikasızlaştırmanın devlet politikası haline getirildiğini savunan Toktemur, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Toktemur, "Emekçi taşeron sistemiyle köleleştirilmiştir. Bu da yetmezmiş gibi, şimdi de kiralık işçi düzenlemesi peşindeler. Örtülü ve açık harcamalarla Cumhuriyet tarihimizin israf rekorlarını kıranlar, son olarak çalışanların kıdem tazminatını gasp etme peşine düşmüştür. Halkın başına çuval geçirmek isteyenlerin torba yasalarını istemiyoruz." diye konuştu.

'VİP TORPİLLERLE İŞÇİ ÇOCUKLARININ HAKLARI YENİYOR'

Ülkemizde resmi rakamlara göre işsizlik oranının 11,3 olduğunu belirten Toktemur, gerçekte bu rakamın çok daha yüksek olduğunu kaydetti. Gençler arasında ise işsizlik oranının yüzde 30'u geçtiğini savunan Toktemur, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstihdamı artırıcı politikalar geliştirmek yerine kendisine biat etmeyen sendikalara, işadamlarına, işletmelere saldıranlar, işsiz kitlelerin daha da artmasına neden olmaktadır. Diğer taraftan, kamuda VİP torpil listeleri havada uçuşmaktadır. Basında da yer alan haberlere göre, emekçi halkın çalışkan evlatları girdikleri sınavlardaki üstün başarılara rağmen hiçbir göreve alınmazken, bakan ve siyasetçi yakını binlerce kişi, sınavsız ve hukuksuz şekilde devlet memuru yapılmıştır. Bu suçunu kamuoyundan saklamak isteyenler, geçmiş yıllardaki KPSS'ler üzerinden algı operasyonları peşindedir. Çoğu şirketten ve işverenden vergi alamayan iktidar, 950 liralık asgari ücretten vergi almaya utanmıyor. Biz emekçiler; her türlü hakkımızın eksiksiz verildiği, 'çalışanın hakkını alın teri kurumadan verin' mukaddes düsturunun hayat bulduğu bir ülke istiyoruz. Kimsenin inancı, kökeni, düşüncesi nedeniyle ötekileştirilmediği; çatışmanın değil kardeşlik ve dayanışmanın hüküm sürdüğü bir ülke istiyoruz. Yoksulun alın terinin çalınıp saraylarda çar-çur edilmediği; yağma ve talanın değil, bereketli üretim ve adil paylaşımın gerçekleştiği bir ülke istiyoruz. Daha özgür, daha demokratik ve daha şeffaf yönetilen bir ülke istiyoruz. Biz emekçiler, bunun için çalışıyor, bunun için alın teri döküyoruz. Bunun önünde duranlara karşı bugün meydanlarda, bugünden itibaren ise her türlü demokratik zeminde üretimden ve örgütlü toplum olmaktan gelen gücümüzü kullanarak mücadele edeceğiz."

Açıklamanın ardından sendika üyelerine simit dağıtıldı. Üyeler daha sonra program yaptıkları alanı temizleyerek olaysız şekilde dağıldı. Bu arada etkinliği, çok sayıda polisin kamera ve fotoğraf makinesiyle kayda alması dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber 'Yakıp yıkmak için değil, taleplerimizi dillendirmek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER